Pasak jos, paaugliams svarbi ne tik tema, bet ir pats kalbėjimo būdas, rašymo stilius. „Paauglys yra jau nebe vaikas, bet ir dar ne suaugęs, ypač šiuolaikinis paauglys, kuris gyvena visai kitame pasaulyje nei, pavyzdžiui, aš gyvenau savo paauglystėje. Reikia atrasti raktą, kaip parašyti knygą, kaip papasakoti vieną ar kitą istoriją, kad knyga iš tiesų taptų mėgstama ir skaitoma paauglių – tai didelis ir sunkus iššūkis“, – kalbėjo V. Pilipauskaitė-Butkienė.

O štai aktualios paaugliams temos, priešingai nei stilius, jos nuomone nesikeičia kad ir per šimtą metų – daugiausia jos yra apie santykius, pirmuosius įsimylėjimus, tėvus, savo tapatybės paieškas.

Pirmoji iš jos siūlomų knygų – Mikki Daughtry, Rachel Lippincott, Tobias Iaconis knyga „Trys žingsniai iki tavęs“, išskirtinė jau tuo, kad gimė iš filmo, nors paprastai būna atvirkščiai. Ją įkvėpė tikros istorijos žmonių, sergančių cistine fibroze – knygoje galima sužinoti, kaip gyvena žmonės, turintys šią ligą. Bet tuo pačiu ligos fone atsiranda ir meilė, draugystė ir daugybė kitų visiems svarbių dalykų.

Vitalija Pilipauskaitė

Knyga iškart užkopė į prestižinio „New York Times“ bestselerių sąrašo pirmąją vietą ir, nepraėjus nė metams, jau buvo išversta į beveik 20 kalbų.

Kita knyga, Christian Hill „Žemyn“, sujungia tikrą ir išgalvotą istorijas. 1971 metais vyriškis išsigalvotu D. B. Kuperio vardu užgrobė vienos Amerikos oro linijų bendrovės lėktuvą ir paprašė atgabenti du šimtus tūkstančių dolerių bei parašiutą. Tai vienintelis neatskleistas nusikaltimas Amerikos aviacijos istorijoje. Ši istorija yra tikra.

Prabėgus trisdešimt penkeriems metams po įvykio, penkiolikmetis Rastas stumia dienas su savo draugų šutve, jo tėvo dažnai nebūna namuose, o mama nuolat apsvaigusi nuo kvaišalų. Regis, tik senis Karteris jaunuoliui suteikia dar vieną galimybę. Jis išmoko Rastą dirbti ir pakreipia vaikino gyvenimą visai kita linkme. Kartą Rasto mama patenka į bėdą ir panikos apimtas vaikinas bando apiplėšti degalinę, pasinaudodamas šutvės ginklu...

Trys žingsniai iki tavęs

Atrodo, išeities jau nėra, tačiau, kaip sako senis Karteris, „visuomet egzistuoja dar viena galimybė“. Visuomet.

Dvi nuotykių, drąsos, žmogiškumo kupinos istorijos susipina šiame stulbinančiame, jaudinančiame ir meistriškai parašytame romane.

„Kad mane pamatytum“ – septintoji Australijoje gyvenančios prozininkės Akvilinos Cicėnaitės knyga. Tai istorija apie dideles ir mažas pabaigas, apie saulės užtemimus ir laipiojimus pro langą, apie teatrą, šeimos dramą ir truputį – apie meilę.

Žemyn

Keturiolikmetė Gilė apie pabaigas žino viską. Ir apie pasaulio pabaigą, kuri turėtų įvykti jau netrukus, 1999-ųjų gruodžio 31-osios vidurnaktį. Ir apie šeimos pabaigą, kai tėtis palikęs namus išeina pas savo studentę. Ir apie draugystės pabaigą, kai su geriausia drauge tenka varžytis dėl trokštamo vaidmens spektaklyje. Bet Gilė negali nutuokti, kuo pasibaigs mamos ryšys su vyru, pramintu Kurmiu, ir kas laukia prasidėjus 2000-iesiems...

V. Pilipauskaitė-Butkienė išduoda, kad patys gyvenę tuo metu ras ir daugybę to laiko ženklų, kaip pamišimą dėl grupių „Foje“, „Sel“ ir kitų tikrų detalių.

Vytauto Varaniaus knyga „Šiltnamis“ – paauglių ir jaunimo literatūros konkurso nugalėtoja.

Šešiolikmetis Elvinas kartu su tėčiu ir mažąja sesute Elze gyvena uždarame pasaulyje, vienkiemyje vidury milžiniško kukurūzų lauko, į kurį nukrito meteoritas. Prižiūrėti laukus ir šiltnamį – tokia šio jauno vaikino kasdienybė. Įveikti nuobodulį jam padeda knygos ir muzika iš tėčio įrašų kolekcijos. Tačiau visados kažko trūksta. Sėdėdamas ant daržinės stogo ir stebėdamas praskrendančius lėktuvus Elvinas pajunta nenumaldomą norą ištrūkti ir pradėti naują gyvenimą.

Slenkančias dienas netikėtai praskaidrina į kaimą atsikrausčiusi raudonplaukė Luka, su kuria Elvinas patiria tai, ko dar niekada anksčiau nebuvo patyręs. Tačiau su Lukos atėjimu prasideda ir nauji išbandymai, kuriuos jiedviem teks atlaikyti.

Kad mane pamatytum

V. Pilipauskaitė-Butkienė užsimena, kad knygoje pasakojama apie tai, kaip tėvai bando apsaugoti savo sūnų nuo globalizacijos pavojų ir kokių padarinių tai galiausiai atneša.

„Visos šios knygos tinka ir tėvams, nes suteikia galimybę pažiūrėti į vidinį jauno žmogaus gyvenimą. Galima pamatyti kaip jaunas žmogus keliauja per iššūkius, kurių mes gal nematome iš šalies, bet jie dar ir kaip vyksta“, – šypsojosi ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)