Spaudos konferencijoje ketvirtadienį 2006 metų planus pristatydamas LDM direktorius Romualdas Budrys išskyrė dvi parodas: žinomos Romerių dinastijos dailininkų kūrinių bei istorinių LDK vėliavų ekspozicijas.

Švedijos karo muziejuje saugomų vėliavų parodą LDM tikisi surengti 2006 metų liepą, kai Vilniuje vyks UNESCO Pasaulio paveldo komiteto sesija.

Kaip BNS pasakojo LDM darbuotojas, Valdovų rūmų ekspozicijų ir interjerų skyriaus vedėjas Vydas Dolinskas, į Lietuvą norima atvežti keletą dešimčių 17-18 amžiaus istorinių Lietuvos valstybės vėliavų: ir valstybinių, ir didikų.

"Šios vėliavos iš esmės nėra tyrinėtos net lenkų istorikų, kurie mus paprastai lenkia, kadangi jų istoriografija gerokai senesnė. Tarp šių vėliavų yra ir Radvilų, ir 18 amžiaus pradžios vėliava tik su Lietuvos Vyčiu. Tačiau kai kurios iš jų pakankamai prastos būklės, todėl švedai gali ir neduoti", - pasakojo V.Dolinskas.

Pasiskolinę iš Švedijos karo muziejaus vėliavas, LDM specialistai ketina jas rekonstruoti ir eksponuoti Lietuvoje apie tris mėnesius. Ši paroda siejama su Valdovų rūmų atkūrimu - tikimasi, jog šių vėliavų kopijos galės būti eksponuojamos atstatytuose rūmuose.

Jau kitais metais muziejus ketina pradėti "Vilniui - Europos kultūros sostinei 2009 metais" skirtų renginių ciklą. 2009 metais garbingą Europos kultūros sostinės vardą Vilnius dalinsis su Austrijos miestu Lincu, dėl šios priežasties LDM planuoja bendrus projektus su Aukštutinės Austrijos muziejumi.

LDM Nacionalinės dailės galerijos vadovė Lolita Jablonskienė pasakojo, jog Austrijos muziejus kitąmet į Vilnių ketina atvežti savo rinkinių "perlą" - 20 amžiaus pradžios austrų grafiko Alfredo Kubino grafikos kolekciją. Tuo tarpu LDM Austrijos muziejui paskolins sakralinės dailės parodą. Abiejų šalių muziejai taip pat keisis fotografijų, šiuolaikinio meno parodomis.

Jau dabar muziejaus specialistai 2009 metams rengia dvi tarptautines parodas - baltų meno ir Jogailaičių epochos reliktų. Tarp seniai puoselėjamų LDM planų - atsivežti ir kelių šimtų metų senumo autentišką Kvedlinburgo metraščio, kuriame pirmą kartą buvo paminėtas Lietuvos vardas, kopiją. Vienintelė išlikusi Kvedlinburgo kronikos kopija, datuojama 1563 metais, yra saugoma Saksonijos nacionalinėje bibliotekoje.

LDM taip pat prisideda prie kultūros paveldo skaitmeninimo projekto. Iki balandžio mėnesio Chodkevičių rūmuose bus įkurtas skaitmeninimo centras su modernia įranga. Anot R.Budrio, per 30 mėnesių ketinama į skaitmeninį formatą perkelti apie 900 tūkst. kilnojamųjų meno vertybių, daugiausiai - lituanistinio paveldo.

Kitąmet LDM tęs Valdovų rūmų interjero kūrimo ir rekonstruojamos Lietuvos nacionalinės dailės galerijos ekspozicijos rengimo programas. Pastarajai galerijai muziejininkai rengia nuolatinę ekspoziciją, kuri atspindės Lietuvos dailės raidą nuo 20 amžiaus pradžios iki pat šių dienų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją