Žada įtraukti visą kino gildiją

„Šiandien kino sritis bendrame Lietuvos kultūros lauke pastebima kaip auganti visomis prasmėmis – ne tik statistiškai, bet ir kalbant apie laimėjimus, pripažinimą, apie auditorijos dydį. Neabejotina, kad kinas tvirtai atsistojo ant kojų, bet paradoksas toks, kad ilgus metus buvusi privati iniciatyva neišgyveno iki šito laikotarpio ir dėl iškilusių problemų buvo priversta sustabdyti šitą procesą“, – kalbėjo Lietuvos kino centro (LKC) direktorius Rolandas Kvietkauskas.

Nuo 2008 m. vykusius „Sidabrinės gervės“ apdovanojimus organizuodavo LiKA kartu su LKC ir Lietuvos nacionaliniu radiju ir televizija (LRT). Naujuosius apdovanojimus, kurie dar neturi pavadinimo, ir, jei nebus priimtas kitoks sprendimas, vadinsis tiesiog Lietuvos kino apdovanojimais, organizuos LKC kartu su LRT.

„Praeitais metais mes ieškojome galimybės kaip išlaikyti nacionalinius apdovanojimus, nes tai yra ne tik pats apdovanojimų procesas, bet ir tam tikrų profesinių standartų nustatymas, įsivertinimas, turintis tam tikros įtakos pačiai kino plėtrai“, – sakė R. Kvietkauskas.

Pasak jo, su kino susijusios organizacijos ieškojo būdų kaip pakeisti LiKA, išlaikyti kino bendruomenės dalyvavimą ir organizuoti apdovanojimus.

„Deja, dėl įvairių priežasčių pernai mums nepavyko rasti sprendimo ir mes šiemet sukvietėme pagrindinių kino profesionalus atstovaujančių organizacijų atstovus ir bendrai priėmėme sprendimą, kad nacionalinius apdovanojimus imasi rengti Lietuvos kino centras: jis pasiūlys formatus, modelį ir partnerystes, kaip šitus nacionalinius kino apdovanojimus organizuoti. Dabar mes pradėjome šitą darbą ir šiandien tiesiog pristatėme pagrindines kryptis – tai dar nėra galutiniai atsakymai į visus klausimus, bet norėjome pristatyti pagrindinius aspektus ir išgirsti pirmas reakcijas. Toliau iki vasaros mūsų laukia intensyvus darbas paruošiant reikalingus dokumentus apdovanojimų tvarkymui, numatant konkrečias procedūras, ir į tą procesą kaip visada būtinai įtrauksime ir kino gildijos atstovus“, – žadėjo R. Kvietkauskas.

Finansinį stabilumą tikisi užtikrinti viešaisiais finansais

Pasak R. Kvietkausko, ligšiolinis modelis buvo pagrįstas privačia iniciatyva, jį organizavo pati kino industrija, kaip vyksta daugelyje šalių. Visgi, Lietuvoje vykusius apdovanojimus sužlugdė problemos dėl finansų.

„Šiuo atveju LKC atversdamas naują puslapį užtikrins, kad renginys turėtų tinkamus viešuosius resursus – mes tiesiog nebūsime priklausomi nuo rėmėjų, investuotojų ar kitų dalykų, kaip ir visi nacionaliniai apdovanojimai, kurie yra organizuojami vyriausybinių ar valstybinių institucijų, o jų procesas bus užtikrintas viešaisiais finansais“, – sakė LKC vadovas.

Jis priminė, kad ir pastaruosius kelerius metus LKC buvo „Sidabrinių gervių“ partneriais, ir ta partnerystė turėjo tam tikrą finansinę išraišką. „Tai nėra visiškai tuščias lapas. Finansavimas galbūt šiek tiek padidės, bet nemanau, kad tiek reikšmingai, kad tai bus didelis iššūkis“, – svarstė R. Kvietkauskas.

Kvies užsienio ekspertus

R. Kvietkauskas pabrėžia, kad tai nebus LKC apdovanojimai turinio prasme.

„Vienas iš strateginių tikslų bus išlaikyti aktyvų bendruomenės dalyvavimą ir įtvirtinti jos balsą. Tai nebus LKC apdovanojimai, nuleisti iš viršaus turinio prasme – mes ir toliau užtikrinsime, kad tai būtų profesinis, ekspertinis vertinimas. Mes imamės proceso organizavimo, tam tikro sudėliojimo, kur reikia tam tikrų sprendimų dėl kompromisų, dėl nominacijų ir panašių klausimų, kur negali palikti tiesiog laisvai eigai, bet kalbant apie sprendimus, susijusius su turiniu ir jo vertinimu, mes visą šitą svorį norime išlaikyti ekspertų lygmenyje“, – kalbėjo jis.

Planuojama, kad nominacijas nustatys vietiniai ekspertai, o iš nominuotų filmų išrinkti laimėtojus norima kviesti tarptautinę žiuri. „Tai turėti būti ekspertai iš organizacijų, festivalių, kurie žino šitą regioną, kurie seka mūsų kiną. Tai, be abejo, suteiks tam tikrą tarptautinį svorį, o, iš kitos pusės, lietuviškas kinas jau ne pirmi metai pilna koja žingsniuoja tarptautinio kino kontekste – nėra taip, kad mes norime, kad nežinantis mūsų kinematografo priimtų sprendimus, bet kalbame apie tuos profesionalus, kurie žino mūsų regiono kinematografinį gyvenimą. Tarptautiškumo aspektas ir sukurs tam tikrą kokybinį kriterijų, ir suteiks žinomumo, nes tikrai galėsime per tuos žmones parodyti platesnį lietuviško kino veidą“, – sakė R. Kvietkauskas.

Rolandas Kvietkauskas

Preliminariai planuojama, kad apdovanojimai turėtų įvykti 2021 m. trečią sausio savaitę ir būtų išdalinti už praėjusius dvejus metus.

„Tai dar nėra formalu ir turėtų atgulti į aiškias nuostatas ir tvarkas, bet mūsų siūlymas yra toks, kad turėtume didesnį iššūkį, kai teks rinkti laimėtojus iš dvejų metų. Tai bus ir smagu, ir įtampos bus daugiau, nes tiesiog fiziškai turėsime daugiau gerų filmų“, – pasakojo R. Kvietkauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)