Duetas „Tutto a Dio“ yra vertinamas už charizmatišką atlikimą, nuspalvintą profesionaliu ir kūrybišku muzikalumu.

Kartu su kolektyvu koncertuose pasirodys jų bičiulė Neringa Radėnaitė, kuri yra baigusi LMTA bei Šv. Cecilijos konservatoriją Romoje.

Greta Staponkutė-Rakau, Augustinas Rakauskas ir Neringa Radėnaitė LR Ambasadoje Kanadoje

Kartu keliautų ir į pasaulio kraštą

„Tutto a Dio“ muzikai susibūrė 2012-aisiais Londone, siekdami įgyvendinti bendras muzikines idėjas. Kamerinio ansamblio sėkmę pirmiausiai išbandė Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA).

Greta Staponkutė-Rakau teigė, kad gyvenant skirtinguose Lietuvos miestuose jiems su Augustinu iš pradžių buvo didžiulis iššūkis kartu repetuoti, todėl teko ieškoti bendro universiteto magistro studijoms.

„Iš Lietuvos išvykome studijoms Šveicarijoje, Lozanos muzikos akademijoje. Lietuvoje su Augustinu studijavome skirtingose muzikos akademijose, aš – Vilniuje, jis – Kaune, tad intensyviai repetuoti duetinį repertuarą bei aktyviai koncertuoti buvo sudėtinga. Norėjome surasti vieną universitetą, kuris padėtų įgyvendinti abiejų lūkesčius“, – pasakoja moteris.

Altą meistriškai įvaldžiusi Greta užsiminė apie savo asmeninio gyvenimo detales ir papasakojo, kas taip paskatino išvykti svetur.

„Aš svajodavau apie studijas užsienyje. Užaugau finansiškai kuklioje šeimoje, tad, tiesą pasakius, buvau tik keletą kartų išvykusi į užsienį – į Taizé (Prancūzijos kaimelis – red. past.). Norėjau pamatyti daugiau pasaulio – juk mūsų žemė tokia graži, unikali ir spalvinga.

Nežinau, ar viena būčiau išdrįsusi. Bet su Augustinu (mano dabartiniu vyru) nuo draugystės pradžios daug rizikavome ieškodami nuotykių bei skindamiesi kelius į gyvenimą, tad su juo nebijojau nors ir į pasaulio kraštą“, – užtikrintai dėsto pašnekovė.

Nors šiuo metu kelionių jų gyvenime – kaip niekada daug, gimtinės duetas neapleidžia ir, pasitaikius galimybei, visada čia sugrįžta ne tik artimųjų aplankyti, bet ir nudžiuginti klausytojus savo koncertais.

„Į Lietuvą grįžtame gana dažnai. Per Kalėdas, vasarą, taip pat per metus surengiame po kelis koncertus. Čia liko mano tėvai, brolis, sesuo, labai mylimi giminaičiai“, – teigia G. Staponkutė-Rakau.

Neringa Radėnaitė taip pat atskleidžia savo gyvenimo ir karjeros posūkio į užsienį istoriją.

„Iš Lietuvos išvykau laimėjusi stipendiją operos dainavimo studijoms šv. Cecilijos konservatorojoje, Italijoje. Įgijau magistro laipsnį, ir taip susiklostė, kad Romoje gyvenu iki šiol. Artimieji liko Lietuvoje, aš išvykau viena, tačiau į Lietuvą grįžtu bent keletą kartų per metus“, – pasakoja sopranas.

Greta Staponkutė-Rakau ir Augustinas Rakauskas

Užsienio lietuviai spinduliuoja meile gimtinei

„Tutto a Dio“ moteriškoji pusė džiaugiasi užsienio lietuvių pastangomis išlaikyti lietuviškumą, kurio Lietuvoje kartais pasigenda.

„Man Lietuva – ne tik žemės lopinėlis. Kartais per turus lietuvių bendruomenėse pasijaučiu lyg gimtinėje – jie tiek deda pastangų išlaikyti bei puoselėti lietuviškumą, nors ne kiekvienas gyvenantis Lietuvoje geba įvertinti tai, ką turi šalia. Bet čia tikriausiai tokia jau gyvenimo taisyklė. Branginti pradedame netekus, o tai, ką turime šalia, dažnai atrodo savaime suprantama“, – pastebi Greta.

N. Radėnaitė, paklausta, kodėl jai svarbu skatinti lietuvybę ir neleisti savo prigimties pamiršti tiems, kurie gyvena svečiose šalyse, atsako: „Manau, kad labai svarbu puoselėti lietuvybę, nes tai mūsų šaknys. Turime nuostabią kalbą, kuri yra viena iš unikaliausių ir didžiausių vertybių. Ją be galo svarbu išsaugoti, lygiai taip pat, kaip ir mūsų istoriją, etnokultūrą.

Turo metu sutinkame daug lietuvių, jau eilę metų gyvenančių svetur. Be proto džiugina širdį jausti tokią stiprią lietuvybės dvasią šiuose žmonėse“, – savo patirtimi jausmingai dalinasi pripažinta solistė.

Neringa Radėnaitė

Unikalus žvilgsnis į muziką

„Tutto a Dio“ narė teigė, kad šis turas nėra pirmas bendras trijulės darbas. Užsienio publikai jie jau pažįstami su savo išskirtinio stiliaus pasirodymais.

„Mūsu trio koncertai – muzikinę kasdienybę praskaidrinantys sceniniai susitikimai. Kasmet surengiame po kelis tarptautinius turus. Šiemet prieš Kalėdas turėjome dešimties koncertų Šveicarijoje turą, kurio metu ir surepetavome programą kovo mėnesio turui“, – apie trijų lietuvių bendradarbiavimą pasakoja muzikė.

G. Staponkutė-Rakau atskleidė, iš ko susideda „Baltic tango“.

Kadangi „Baltic tango“ pristatomas ne tik lietuvių ambasadose bei bendruomenėse, bet ir įvairiuose Amerikos ir Kanados kamerinės muzikos festivaliuose ir asociacijose, ruošėme programą, kuri būtų patraukli tiek lietuviams, tiek užsieniečiams. Todėl ji susideda iš dviejų dalių: pirmoji – „Baltic“ – tai mūsų pačių kurtos liaudies dainų aranžuotės moderniu stiliumi bei lietuvių kompozitorių kūriniai lietuvaičių širdims pradžiuginti, užsieniečių supažindinimui su Lietuvos muzikiniu pasauliu. Antroji dalis – „Tango“, – sako pašnekovė.

Neringa neslepia džiugesio, kad muzikos pagalba gali ne tik priminti užsienio lietuviams jų kalbą, papročius, bet ir garsinti Lietuvą visame pasaulyje.

„Džiaugiamės, kad muzikos dėka galime prisidėti prie lietuvybės skleidimo ir Lietuvos vardo garsinimo“, – teigia moteris.

Greta Staponkutė-Rakau, Augustinas Rakauskas ir Neringa Radėnaitė LR Ambasadoje Kanadoje

Greta įvardijo, kas ją labiausiai žavi Lietuvos Nepriklausomybės 30-mečiui skirtame ture.

„Labai įkvepia skirtinga aplinka – kasdien vis nauja valstija (kartais būna net du koncertai per dieną skirtingose valstijose), nauji veidai. Susipažįstame su be galo įdomiais žmonėmis, išgirstame jų gyvenimo istorijas, patirtis.

Žavi įvairios ir spalvingos gamtos grožiai ir stebuklai. Ir, žinoma, pats muzikavimo džiaugsmas. Kelionėse, sakoma, geriausiai gali pažinti draugą. Tad turbūt tai mus visus ir suartino. Tačiau iš savo patirties papildyčiau, jog kelionėse naujai atrandame ir patys save“, – filosofiniu tonu mintį užbaigia muzikantė.

Ji taip pat neneigia, kad tokiame intensyviame ture yra ir nemalonioji dalis, tačiau tai nei kiek neaptemdo visų neįkainojamų patirčių.

„Kas labiausiai vargina? Na, tikriausiai įvardinčiau tąsymąsi su lagaminais iš kairės į dešinę. Išvykstant mėnesiui ar ilgiau su vienu lagaminu, kuriame ir koncertinių rūbų ne vienas komplektas, ir apranga įvairiam JAV valstijų orui, lauktuvės draugams. Ir kasnakt apsistojant vis kitur – lagaminų tampymai ir kraustymai.

Bet čia – smulkmenos, kurių, ieškant trūkumų, galima rasti visur, tačiau jos visiškai nublanksta prieš naujas patirtis“, – įsitikinusi G. Staponkutė-Rakau.

Greta Staponkutė-Rakau ir Augustinas Rakauskas

Neįtikėtina tarptautinė sėkmė

Ansamblis „Tutto a Dio“ išsiskiria ne tik savo neįprasta sudėtimi, bet ir tarptautinio masto muzikiniais pasiekimais.

XV-ajame kamerinių ansamblių konkurse Jūrmaloje (Latvija) pelnyta II-oji vieta, „Sionas-2014“ Šveicarijoje – Grand Prix premija, „Premio Internazionale di Castelfidardo 2017“ (Italija) bei „Coupe Mondiale 2018“ I-oji vieta.

Pastarajame konkurse duetas džiaugiasi aukščiausia mūsų tautiečių pelniusia vieta.

2018-aisiais Greta ir Augustinas laimėjo Kultūros Tarybos stipendiją Lietuvos šimtmečio koncertiniam turui, kurio metu buvo pristatytas 20-ties koncertų ciklas Europoje bei JAV.

2020-aisiais duetas antrąkart laimėjo Kultūros Tarybos stipendiją debiutinio albumo įrašams bei pristatymo turui Amerikoje, Kanadoje ir Europoje (numatytas 50-ties koncertų ciklas). 2019-aisiais abiems dueto nariams Lietuvos Kultūros ministerija suteikė meno kūrėjo statusą.

N. Radėnaitė taip pat yra pelniusį ne vieną tarptautinį apdovanojimą ir stipendiją: „Ministero degli Affari Esteri“, „Fondazione Alimondo Ciampi“ ir „Associazione Maria Cristina di Savoia“. 2018-aisiais tarptautiniame „Maria Malibran“ lyrinių dainų konkurse Milane ji buvo apdovanota specialiuoju „Maria Malibran“ prizu.

Greta Staponkutė-Rakau

Greta prisipažįsta, kad iškart po turo, skirto Lietuvos Nepriklausomybės 30-mečiui, jiedu su Augustinu skubės prie kitų savo veiklų, kurios šiuo metu yra sėkmingai užpildžiusios abiejų gyvenimus.

„Manęs po šio turo iškart laukia gastrolės su kameriniu orkestru „Kremerata Baltica“. Planuose buvo turas Japonijoje, Korėjoje, Italijoje ir Austrijoje vėl beveik mėnesiui. Tačiau dabar dėl žymiojo koronaviruso gastrolės Korėjoje bei Japonijoje atšauktos, tad liks tik Austrija ir Italija.

Augustinas – aktyviai koncertuojantis ir kaip solo atlikėjas, tad tik sugrįžus iš Kanados lauks rečitalis Ženevoje bei būrys išsiilgusių studentų, kadangi jis jau sėkmingai dėsto muzikos konservatorijoje Šveicarijoje“, – teigia moteris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)