Vokiečių kilmės menininkas Ulay, gimęs 1943 m., apie 1970 m. emigravo į Amsterdamą, kur pradėjo eksperimentuoti su „Polaroid“ fotografija. Jis mėgo drąsiai eksperimentuoti, iš nuotraukų kūrė autobiografinius koliažus, kurie tais laikais buvo laikomi provokuojančiais ir skandalingais.

Vėliau jis vis dažniau ėmėsi performansų meno, iš kurių garsiausius atliko kartu su ilgamete kūrybine ir gyvenimo partnere Marina Abramovič. Jų santykiai užsimezgė 1976 m., o baigėsi 1988 m. – net ir šį gyvenimo įvykį jie pavertė performansu: kiekvienas pradėjo eiti nuo priešingo Kinų sienos krašto, susitiko viduryje, o tada, užuot toliau keliavę kartu, atsisveikino.

Ulay meną kūrė ir iš savo ligos – 2011 m. jam buvo diagnozuotas kraujo vėžys. 2013 m. jis, bendradarbiaudamas su režisieriumi Damjan Kzole, pristatė dokumentinį filmą, kuriame buvo užfiksuotas gydymo procesas, taip pat šiuo gyvenimo laikotarpiu vykę susitikimai su draugais, kelionės.

Deja, vėžys jį visgi nugalėjo. „Labai liūdna sužinoti, kad mano draugas ir ilgametis partneris šiandien mirė. Jis buvo išskirtinis menininkas ir išskirtinis žmogus, kurio labai trūks. Šiandien guodžia tai, kad jo menas ir palikimas gyvuos amžinai“, – savo feisbuko paskyroje paskelbė M. Abramovič.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)