Balandžio 9 d. – „Dialogai“

Platono užrašyti „Dialogai“ – tai jo mokytojo Sokrato mintys. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje aktorystę neseniai baigęs Motiejus Ivanauskas sako: „Dialoguose“ dėmesį traukia tai, kad Sokrato mokymai lyg ir akivaizdžiai ragina siekti „amžinųjų vertybių-dorybių“ – išminties, saiko, valios ugdymo – tačiau tuo pat metu jaučiama „laisva“ antikinės Graikijos atmosfera, ironiškas Sokrato požiūris į save, pašnekovus ir į paties pasiūlomus pamąstymus. Tai iš karto nuteikia palankiai, nes Sokratas nelaiko savęs visažiniu, o tiesiog iškelia į paviršių tam tikras problemas, kurios tada visiems pasidaro akivaizdžios.“

Sokratą „Dialoguose“ vaidins LNDT aktorius Vytautas Anužis, scenoje žiūrovai taip pat pamatys aktorius Elzę Gudavičiūtę, Šarūną Zenkevičių, Povilą Jatkevičių, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Režisieriaus teigimu, Sokratas savo amžininkams tiesmukai sakydavo, ką mano apie juos ir jų poelgius, o savo samprotavimus pagrįsdavo tvirtais argumentais taip, kad pašnekovai dažnai likdavo nusivylę, nes suprasdavo, kad nebegali paprieštarauti. Visgi, Motiejus Ivanauskas tikina, kad dabar tikrai nesinori kurti pamokančio kūrinio, naudojant Sokrato išmintį kaip tiesos etaloną (tam greičiausiai nepritartų ir pats Sokratas, ne kartą sakęs: „žinau, kad nieko nežinau“). Daug paveikesnis atrodo principas, kai epizodai tiesiog paleidžiami „sklandyti“ tarp žiūrovų, paliekant galimybę pasijuokti, prieštarauti, galbūt – sutikti.

Spektaklio „Dialogai“ scenografiją ir kostiumus kuria Izabelė Narečionytė, muziką – Matas Saladžius, šviesų dizainą – Vilius Vilutis. Spektaklio premjera įvyks „Menų spaustuvėje“ (Šiltadaržio g. 6, Vilnius). Perkant bilietus į abu Jaunųjų kūrėjų spektaklius, Lietuvos nacionalinis dramos teatras taiko 50 proc. nuolaidą vienam iš bilietų.

Gegužės 8 d. – „Mėnesiena“

Antrasis Jaunųjų kūrėjų programos konkurso laimėtojas – Oskaro Koršunovo kursą baigęs aktorius Karolis Vilkas. Konkurso komisijai jis pristatė idėją kurti „Mėnesieną“ pagal savo parašytą pjesę.
„Mėnesiena“ – kinematografiškas spektaklis, nagrinėjantis skyrybų temą. Siužetas plėtojamas per skirtingų žmonių ir šeimų santykių istorijas. Visi tragiški spektaklio įvykiai vyksta tą pačią naktį šviečiant pilnačiai. Kai protas susijaukia ir ima reikštis žmogaus instinktyvusis pradas, nutinka sunkiai paaiškinami dalykai – įsitikinę spektaklio kūrėjai.

„Mėnesienoje“ ypač svarbus vizualumas – istorija vystoma daugiausiai per vaizdus, tekstas naudojamas itin taupiai. Aktorių judesiai, kūno kalba taip pat yra labai svarbus spektaklio elementas: kiekvieną sceną siekiama kurti lyg gyvą vyksmo-judesio paveikslą. Dėl to premjerai gegužės 8, 9 dienomis pasirinkta erdvi VGTU „LinkMenų Fabriko“ salė (Linkmenų g. 28, Vilnius).
Karolis Vilkas ne pirmą kartą režisuoja spektaklį – jis yra pastatęs „Indėniuką Džo“ ir „Vaikystę“.

„Mėnesiena“ bus trečiasis K. Vilko režisuotas spektaklis, bet pirmas spektaklis Lietuvos nacionaliniame dramos teatre.

„Mėnesienoje“ vaidina Karolio Vilko bendrakursiai: Kęstutis Cicėnas, Greta Petrovskytė, Artiom Rybakov, Lukas Malinauskas, Laurynas Jurgelis ir kiti kūrėjai: smuikininkė Lora Kmieliauskaitė, aktorės Aistė Zabotkaitė ir Alvydė Pikturnaitė. Spektaklio scenografiją ir kostiumus kuria Barbora Šulniūtė, kompozitorius – Dominykas Digimas, šviesos dailininkas — Vilius Vilutis.

Jaunųjų kūrėjų programos konkurso laimėtojų pastatymus remia Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)