48-erių režisierius pats pasiimti apdovanojimo negalėjo, nes jam šiuo metu draudžiama išvykti iš Irano.

„Noriu, kad Mohammadas galėtų būti čia, bet, deja, jam neleidžiama išvykti iš šalies. Norėčiau padėkoti nuostabiam aktorių kolektyvui ir komandai, rizikavusiais gyvybėmis, kad patektų į šį filmą“, – sakė juostos prodiuseris Farzadas Pakas, atsiimdamas „Auksinio lokio“ statulėlę vietoje M. Rasoulofo.

Filme pasakojamos keturios skirtingos istorijos apie mirties bausmę Irane – nuo budelio iki aukų šeimų.

Kino industrijos žurnalas „Variety“ pavadino šią juostą „atviriausia kritika, iki šiol išsakyta“ M. Rasoulofo.

Režisierius pernai buvo nuteistas vienus metus kalėti už „valstybės saugumo puolimą“, jam iki gyvos galvos uždrausta kurti kino filmus.

Per mobiliuoju telefonu surengtą spaudos konferenciją M. Rasoulofas sakė, kad jo naujausias filmas yra apie „atsakomybės prisiėmimą“ despotizmo sąlygomis.

„Gali atsikratyti savo paties atsakomybės ir permesti ją valdžiai, bet gali pasakyti – ne“, – pabrėžė jis.

Drama apie paauglės abortą

Festivalio žiūri apdovanojimas atiteko Elizos Hittman juostai „Never Rarely Sometimes Always“. Ši drama, pasakojanti apie paauglės abortą, – vienas geriausiai kino kritikų įvertintų filmų.

Joje Sidney Flanigan vaidina 17-etę iš Pensilvanijos, kuri priversta vykti į Niujorką nutraukti neplanuoto nėštumo.

Už empatiją ir emocijas giriamos juostos centre – moteriškas solidarumas, o personažai vyrai marginalizuojami ir dažnai vaizduojami agresyvūs.

Žiūrovus ir kritikus ypač sužavėjo intensyvi vieno kadro scena, kurioje S. Flanigan suvaidinta veikėja klinikoje atsako į asmeniškus klausimus.

„Rengdamasi šiam vaidmeniui praleidau daugybę laiko planuotos tėvystės ir kitose klinikose“, – pasakojo aktorė ir padėkojo tokiose įstaigose dirbantiems slaugytojams ir socialiniams darbuotojams.

„Noriu padėkoti jiems už jų neįtikėtiną darbą mūsų šalims, už tai, kad gina visų gimdą turinčių žmonių teises“, – sakė ji.

Festivalio metu kilo diskusijų dėl vertintojų komisijos pirmininko britų aktoriaus Jeremy Ironso prieš kelerius metus išsakytų komentarų apie abortą ir moterų teises.

2016 metais interviu laikraščiui „The Guardian“ J. Ironsas pareiškė, kad abortas „kenkia moteriai“ ir kad bažnyčia „teisi sakydama, kad tai – nuodėmė“.

Festivalio atidarymo spaudos konferencijoje komisijos pirmininkas buvo priverstas patikslinti, kad „visa širdimi“ palaiko „moterų teisę nutraukti nėštumą, jei jos taip nusprendžia“.

Diskusijos apie moterų atstovavimą ir judėjimą „#MeToo“ netilo viso festivalio metu. Iš dalies jas paskatino naujiena, kad buvęs Holivudo magnatas Harvey Weinsteinas pirmadienį buvo pripažintas kaltu dėl išžaginimo ir seksualinio užpuolimo.

Naujieji festivalio direktoriai Carlo Chatrianas ir Mariette Rissenbeek taip pat susilaukė aštrios kritikos, kad šiųmetės Berlynalės konkursinėje programoje buvo vienu moterų režisuotu filmu mažiau nei pernai.

Didelį pasipiktinimą sukėlė rusų kino filmas „DAU: Natasha“, kurio operatorius Juergenas Juergesas (Jurgenas Jurgesas) šeštadienį gavo „Sidabrinį lokį“ už išskirtinį meninį indėlį.

Prieštaringai vertinamas rusų meno projektas „DAU“ sulaukė plataus pasmerkimo už tardymo sceną, kurioje, be kita ko, detaliai vaizduojamas seksualinis užpuolimas.

Šio filmo kūrėjams taip pat teko paneigti gandus apie smurtą filmavimo aikštelėje.

Prieš apdovanojimų ceremoniją prie renginio vietos susirinkusi saujelė protestuotojų laikė plakatą su užrašu „DAU = smurtas ir prievarta“.

J. Juergesas paneigė tokias kalbas. Anot jo, režisierius Ilja Chržanovskis „gali profesionaliai pastumti ribas, bet jis jų neperžengia“.

Skandalas dėl nacistinės praeities

Kita vokietė Paula Beer laimėjo geriausios aktorės apdovanojimą už vaidmenį režisieriaus Christiano Petzoldo romantinėje juostoje „Undine“.

Geriausiu aktoriumi pripažintas italas Elio Germano, filme „Hidden Away“ pavaizdavęs dailininko Antonio Ligabue psichines ir fizines kančias.

„Skiriu šį apdovanojimą visiems atstumtiesiems, visiems keistokiems žmonėms,“ – sakė 39-erių aktorius.

E. Germano taip pat pasirodė italų brolių Fabio ir Damiano D'Innocenzo filme „Bad Tales“, apdovanotame už geriausią scenarijų.

Geriausio režisieriaus apdovanojimas atiteko pietų korėjiečiui Hong Sangsoo už „The Woman Who Ran“ – minimalistinį filmą apie moterį, kurios vyras išvykęs į komandiruotę.

Kino industrijos žurnalas „IndieWire“ apibūdino šią juostą kaip „žavų žvilgsnį į protingas moteris, turinčias reikalų su erzinančiais vyrais“.

Prancūzų komedija apie interneto amžiaus visuomenę „Delete History“ laimėjo „70-ojo jubiliejaus Sidabrinį lokį“.

Šis apdovanojimas buvo paskirtas vietoj tradicinio Alfredo Bauerio apdovanojimo, kuris buvo išbrauktas iš Sidabrinių lokių sąrašo paaiškėjus, kad pirmasis Berlynalės direktorius A. Baueris buvo aukšto rango nacis.