Šiemet Naujųjų metų išvakarėse Vilniaus publikai bus parodytas Didžiosios Britanijos nacionalinėje operoje pastatytas spektaklis, kurį sukūrė garsus režisierius Jonathanas Milleris (Džonatanas Mileris), LNOBT scenoje spektaklį repetuojantis jau mėnesį.

Ši "Traviata" Operos ir baleto teatre iš viso bus parodyta tik penkis kartus - gruodžio 31, sausio 4, 6, 12, 14 dienomis. Spektaklio premjera Anglijos nacionalinėje operoje įvyko 1996 metais, o didelio pasisekimo sulaukęs tradicinis ir puošnus J.Millerio pastatymas 2002 metais buvo atnaujintas.

Trečiadienį spaudos konferencijoje dalyvavęs J.Milleris sakė, jog Vilniaus publika išvys Didžiosios Britanijos nacionalinėje operoje pastatyto spektaklio formatą, tačiau, kaip ir kas kartą, spektaklis buvo pritaikytas prie naujų atlikėjų.

"Negali jų tampyti kaip marionečių už virvutės ir prašyti judinti ranką ar koją", - juokavo režisierius.

"Traviatą" diriguos LNOBT dirigentas Martynas Staškus, pagrindinius vaidmenis rengia Asmik Grigorian, Irena Zelenkauskaitė, svečias iš Ukrainos Dmitrijus Popovas, Audrius Rubežius, Vytautas Juozapaitis, Laima Jonutytė ir kiti solistai.

Kalbėdamas apie "Traviatą", J.Milleris gyrė išmintingą G.Verdi sprendimą rašyti apie tą epochą, kurioje gyveno ir išreiškė įsitikinimą, jog visiškai neveiksminga šią operą gabenti pusantro šimto metų į dabartį - tarkim, pagrindinę veikėją Violetą pasmerkti mirti ne nuo tuberkuliozės, o nuo AIDS ar per didelės narkotikų dozės.

Pastatymui pasirinkęs jaunus pagrindinius solistus režisierių taip pat kritikavo kai kurių kolegų sprendimus šiems vaidmenims rinktis vyresnius dainininkus. "Nekaip atrodo, kai pamatai 52 metų Alfredą tarsi iš "Juros periodo parko", - šmaikštavo režisierius.

J.Milleris prisipažino, jog "Traviatoje" jam įdomūs keli dalykai: jauna moteris patenka į tokią pačią situaciją, kaip dažnai šiais laikais į Vakarų Europą atvykusios skurstančios merginos iš Rumunijos ar Lietuvos - prostitucijos liūną, tačiau pinigų valdomame pasaulyje du jauni žmonės pamilsta vienas kitą.

J.Millerio nuomone, "Traviata" pasakoja ir apie meilės trikampį: tėvas ir sūnus beviltiškai įsimyli moterį, kuri, kaip rašo Alexsandras Diuma, įkūnija nuodėmės nekaltybę.

Spektaklio scenografiją kūrė tiek operoje, tiek dramoje dirbantis Bernardas Culshaw, kostiumų dailininkė - Alison Clare Mitchell, turinti didelę dramos, operos ir filmų kostiumų kūrimo patirtį.

A.C.Mitchell spaudos konferencijoje pasakojo, jog kurdama kostiumus ji siekė, kad solistai jaustųsi patogiai - tarsi gyventų tais laikais ir kasdien nešiotų tokius drabužius. Kostiumų dailininkė sukūrė ir kelnių kostiumą moteriai, kadangi atrado dokumentinių faktų, jog tokių drabužių būta.

Spektaklio choreografiją sukūrė Terry Johnas Batesas, prestižinių Laurence Olivier ir "Tony" apdovanojimų laureatas, dirbantis garsiausiuose pasaulio teatruose.

Lietuvoje "Traviatos" tradicijos ypatingos. LNOBT pradininkė - 1920 metais Kaune įsteigta Operos vaidykla savo pirmajai premjerai gruodžio 31 dieną pasirinko G.Verdi "Traviatą". Ją parengė dirigentas Juozas Tallat-Kelpša, režisierius Konstantinas Glinskis, dailininkas Vladas Didžiokas, chorvedys Julius Starka. Kartu su šiuo spektakliu Lietuvoje atgimė jau 1636 metais Lietuvą pasiekęs operos menas.

LNOBT "Traviatą" pastatė 1920, 1931, 1952, 1974, 1980 ir 1992 metais. Iki pat 2002 metų "Traviata" buvo rodoma kiekvienų Naujųjų metų išvakarėse. Be to, tai dažniausiai LNOBT scenoje vaidinta opera. 2005 metų gruodžio 31 dieną "Traviatos" spektaklis bus jau 734-asis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją