„Koks tasai, spektaklio miestas? Tai statiška, uždara prisiminimų ir istorijų talpykla, negailestingai primenanti kas esi ir... kad kitokiu gal jau nebebūsi. Ribota ir ribojanti žlugusių iliuzijų vieta. Vieta, primetanti amžiną, nekintantį tapatumą, apauginanti laiko voratinkliais, pati tuo tarpu... išliekanti savipakankama ir abejinga individui. Per ankšta, kad tilptum, per daug pažįstama, kad taip lengvai paliktum. Šio miesto atmosfera – skubėjimas, greitis, triukšmas ir kankinantis, pašaipus klausimas: pasiruošęs ar ne, pasiruošęs ar ne?...

Šio miesto centre – žmogus (anei joks herojus), jo užsitęsusi egzistencinio lūžio akimirka ir nuolatinis trypčiojimas ant miesto slenksčio: peržengti – baisu, pasilikti – nebeįmanoma. Žmogus, neišsitenkantis nei miesto, nei savo paties ribotume, nebejaučiantis nei „čia“, nei „dabar“. Norint, kad kažkas pasikeistų, būtina pajudėti. Bet kur?... Svarbiausia: iš šito miesto, šito laiko, šitokio savęs“, – taip Sauliaus Mykolaičio „Miestą“ pranešime žiniasklaidai prisimena renginio iniciatorė, menotyrininkė Eglė Mikulskaitė.

S. Mykolaitis gimė 1966 m. sausio 15 d. Ramygaloje. 1992 m. baigė aktorinio meistriškumo studijas Lietuvos muzikos akademijoje. 1992–1994 m. vaidino Vilniaus mažajame teatre, nuo 1994 m. – Lietuvos nacionaliniame dramos teatre. Sukūrė vaidmenų kituose teatruose, kine, televizijoje, muziką savo ir kitų režisierių spektakliams. Pastatė spektaklius „Stop mašina“ pagal Daniilą Charmsą (Lietuvos nacionalinis dramos teatras, 2001 m.), „Mikė Pūkuotukas“ pagal A. A. Milne’ą (Keistuolių teatras, 2002 m.), „Ivanovas“ pagal Antoną Čechovą, „Miestas“ pagal Jevgenijų Griškovecą (OKT/Vilniaus miesto teatras, 2005 m.), „Mažasis princas“ pagal Antoine’ą de Saint-Exupéry (Lietuvos nacionalinis dramos teatras, 2006 m.). Mirė 2006 m. vasario 18 d. Vilniuje.

S. Mykolaitis sukūrė per dvidešimt vaidmenų, iš kurių ryškiausi – Merkucijus Kęstučio Antanėlio miuzikle „Meilė ir mirtis Veronoje“ (režisierius Eimuntas Nekrošius), Roberto Zucco to paties pavadinimo Bernard-Marie Koltèso dramoje (režisierius O. Koršunovas), Astolfas barokinėje Pedro Calderóno de la Barcos dramoje „Gyvenimas – tai sapnas“ (režisierius Gintaras Varnas), Azazello Michailo Bulgakovo „Meistras ir Margarita“ (režisierius O. Koršunovas), Tapytojas Howardo Barkerio „Europiečiuose“ (režisierius Lary Zappia), Benvolijus Williamo Shakespeare’o tragedijoje „Įstabioji ir graudžioji Romeo ir Džuljetos istorija“ (režisierius O. Koršunovas).

Vakare dalyvaus Sauliaus draugai ir bendražygiai aktoriai Jūratė Vilūnaitė, Algirdas Dainavičius, Arvydas Dapšys, Giedrius Savickas, Darius Gumauskas, scenografas Marius Jacovskis, kompozitorius Giedrius Puskunigis ir kiti.

Sauliaus Mykolaičio atminimo vakaras ir spektaklio „Miestas“ video peržiūra – jau šį penktadienį, vasario 21 d., 18 val., OKT Studijoje (Ašmenos g. 8, Vilnius). Įėjimas laisvas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)