Žygimantas Kudirka-Mesijus – avangardinio repo atlikėjas, elektroninės muzikos balsas, vienas iš įtaigiosios – slemo – poezijos pradininkų Lietuvoje, šįkart uzurpuos TV eterį. Kudirkos „Nerealybės TV“, anot autoriaus, gimė iš noro įdarbinti paties filmuotus vaizdus, paeksperimentuoti su garsu ir montažu – ir šįkart viską pamėginti pasidaryti pačiam, be kolaboratorių, rašoma pranešime žiniasklaisai.

Iš septynių autonomiškų siužetų sudarytas pasakojimas privers suglumti visų pirma dėl pačios estetikos, tempo ir išardyto linijinio naratyvo, kurio įprasta tikėtis iš televizijos laidos. Nerealybės TV turi slaptą užmačią paerzinti aptingusias smegenis ir priversti pasitrinti prie dailių, glotnių paviršių pratusias akis.

Apie pasirinktą kalbėjimo būdą ir išraišką, Ž. Kudirka pasakoja: „Norėjau rasti aukso vidurį tarp dviejų labai skirtingų estetikų – slow television ir Adult Swim. Slow television – tai norvegų televizijos išpopuliarintas formatas, kurio metu rodomi ypač ilgai besitęsiantys vaizdai, tokie kaip valandų valandas trunkantis vaizdas iš važiuojančio traukinio ar plaukiančio laivo. Televizijai toks lėtas tempas yra neįprastas, tačiau šis televizijos eksperimentas buvo labai palankiai sutiktas – tam tikru metu transliaciją įsijungė kone kiekvienas Norvegijos gyventojas.

Adult Swim – tai šiuolaikinis absurdo komedijos kanalas, kuris pasižymi „pasidaryk pats“ estetika ir savo montažu yra artimesnis ankstyvąjai MTV kanalo estetikai. Šiuos du žanrus apjungti mėginanti „Nerealybės TV“ transliuos keistas žinias apie keistus nutikimus, fobijas, žmonių įpročius panašiai kaip fake news kūrėjai arba sąmokslų teorijų kūrėjai iš niekam nežinomo pogrindžio.

„Transliacijos metu bus lėtų, meditatyvių kadrų, bet duodu garantiją, kad 25 minutes į linguojančią smilgą neteks žiūrėti“, – teigia kūrėjas.

„Indivizijos“ – tai aštuonių unikalių apybraižų ciklas apie netolimos ateities vizijas, utopijas ir grėsmes, kylančias iš žmonijos veiklos pasekmių. Plačiajai visuomenei skirtas kuratorinis TV projektas kuriamas drauge su žinomais Lietuvos vizualiojo meno kūrėjais, kurių kiekvienas pasirenka savitą pasakojimo būdą, temą ir vizualinę prieigą. Ciklas transliuojamas per „LRT Plius“ sausio-vasario šeštadieniais, 13.30 val.

Ciklą „Indivizijos“ inicijuoja nepriklausoma VŠĮ Studija „TViP“. Laidą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)