Romanas „Karakase vis dar naktis“ – debiutinė 37 metų žurnalistės Karinos Sainz Borgo knyga „Karakase vis dar naktis“, tapusi tikru literatūriniu fenomenu, o jos vertimo teisės parduotos daugiau nei 20 šalių. Autobiografinėmis detalėmis praturtintas moters pasakojimas atskleidžia gniuždančią visuotinės nevilties atmosferą, susvetimėjimą ir pasidavimą nežabotam blogiui smurto apimtos Venesuelos sostinėje Karakase.

Karakase vis dar naktis

„Tai knyga visiems, kas mėgsta stiprią, autentišką, nenupudruotą realybę“, – kalbėjo V. Pilipauskaitė Butkienė, atskleisdama, kad šioje knygoje parodoma ta Venesuelos pusė, kuri dažnai ją tik kaip egzotišką kraštą vertinantiems turistams lieka nematoma.

2019 m. Nobelio literatūros premijos laureatu tapo Peteris Handke. Šia proga „Alma Littera“ perleido dvi jau anksčiau Lietuvoje leistas knygas „Trumpas laiškas, ilgas atsisveikinimas“ ir „Tamsią naktį išėjau iš tylių namų“.

2019 m. Nobelio literatūros premijos laureatas Peteris Handke yra vienas talentingiausių, garsiausių ir geriausių Austrijos pokario rašytojų. Prestižiškiausią pasaulyje literatūros premiją Švedijos akademija kūrėjui paskyrė už „paveikius kūrinius, kurie, pasitelkus išradingą žodyną, tyrė žmogiškosios patirties paribius ir jos ypatingumą“.

Parašyta 1972 metais, knyga „Trumpas laiškas, ilgas atsisveikinimas“ laikoma vienu geriausių ir inovatyviausių autoriaus kūrinių. Šiame magiškame kūrinyje, pasakojančiame dviejų vienas kitą mylėjusių (tebemylinčių?) žmonių istoriją, susipina daugybė žanrų. Tai – ir kelionių knyga, ir trileris, komedija, drama, vesternas ir dar daugiau. Romanas taip pat yra ir meilės laiškas Amerikai: nuo kvapą gniaužiančių gamtos peizažų iki unikalių kultūrinių reiškinių, nuo šalies teikiamų galimybių iki joje slypinčių pavojų. Šaliai, kurioje galima rasti tiek visiškai naują laimingą gyvenimą, tiek susidurti su savo praeitimi, nuo kurios ir bandei pabėgti.

Trumpas laikas ilgas atsisveikinimas

Kita jo knyga, „Tamsią naktį išėjau iš tylių namų“ yra laikoma vienu gražiausių, poetiškiausių ir magiškiausių kūrinių. Nedidelio Zalcburgo priemiesčio Takshamo bendruomenė puikiai pažįsta ir gerbia vietinį vaistininką. Tačiau pačiam vyrui jo gyvenimas atrodo pilkas ir nuobodus: santykiai su žmona ir vaikais atšalę, meilužė nebedžiugina, o darbas pavirtęs rutina. Vyras atsigauna tik klaidžiodamas gamtoje, rinkdamas ir valgydamas haliucinogeninius grybus. Kol per vieną tokį pasivaikščiojimą vaistininką kažkas užpuola.

Tamsią naktį išėjau iš tylių namų

Sally Rooney knyga „Normalūs žmonės“ – jaunosios kartos airių autorės romanas. Knyga nominuota daugybei premijų ir apdovanojimų, patraukusi paties Baracko Obamos dėmesį, kuris ją įtraukė į įdomiausių praėjusių metų knygų sąrašą, pagal ją jau kuriamas serialas. „Kitoks ir neįprastas literatūros kūrinys“, – sako V. Pilipauskaitė Butkienė.

Normalūs žmonės

„Klajonių metai“ yra 20-asis Peru gimusios, Čilėje užaugusios, o dabar Kalifornijoje gyvenančios Isabel Allende romanas. Autorės kūryba išversta į daugiau nei 40 kalbų, o iš viso pasaulyje parduota daugiau kaip 74 milijonai I. Allende knygų.

Klajonių metai

Knyga „Klajonių metai“ – tikra XX a. epopėja, kurioje susipina istorija, drama ir žmogiškieji jausmai. Jautriai, gyvai ir talentingai parašyto romano įvykiai nusidriekia per kelis dešimtmečius, o pasaulį keičiančių istorinių įvykių fone išryškėja asmeninės paprastų žmonių istorijos. Jaudinanti ir sukrečianti knyga apie tremtį, savų šaknų paieškas, likimo išbandymus, meilę ir viltį.

Renata Šerelytė – viena ryškiausių šiuolaikinių Lietuvos prozininkių. Su partizano Antano Kraujelio gyvenimu ir veikla susijusiai medžiagai studijuoti ir knygai rašyti Lietuvos kultūros taryba 2018 m. jai skyrė individualią stipendiją.

Paskutiniojo Lietuvos partizano Antano Kraujelio-Siaubūno, žuvusio 1965 metų kovo 17 dieną, palaikai 2019 m. vasarą buvo aptikti Vilniaus Našlaičių kapinėse, tų pačių metų rudenį perlaidoti Vilniaus Antakalnio kapinių Lietuvos kariuomenės karininkų kvartale.

Dvi romano „Pro rūdijančią naktį“ pasakojimo gijos apima skirtingus praėjusio amžiaus dešimtmečius: paskutiniojo Aukštaitijos partizano istoriją ir istoriją vaiko, gimusio brandžiu sovietmečiu.

Du labai nepanašūs likimai eina vienas šalia kito, savaip liudydami meilės, ištikimybės, šeimos, tikėjimo ir didvyriškumo sampratas.

Pro rūdijančią naktį
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)