Pranešimas spaudai skelbia, kad M. K. Čiurlionio fondas savo projektą „Augame su M. K. Čiurlioniu“ šią žiemą jau pristatė Vilniaus Užupio gimnazijoje, Vilniaus Antakalnio gimnazijoje, Vilniaus Petro Vileišio progimnazijoje, Vilniaus Gedimino technikos inžinerijos licėjuje. Vasario 3 dieną, pirmadienį M. K. Čiurlionio fondas pakvies į dar vieną edukacinį renginį jaunimui iš renginių ciklo „Augame su M. K. Čiurlioniu“, kuris vyks Vilniaus rajono šeimos ir vaiko krizių centre.

Per meną apibūdinti gėrį

Meninės veiklos vadovas, kompozitorius ir fondo renginių kuratorius Vytautas Paukštelis pastebi, jog yra įprasta akcentuoti M. K. Čiurlionio kūrinius: „Čiurlionis yra įsivaizduojamas kaip rezultatas: jo muzika ir paveikslai“. Pašnekovas pastebi, kad mažai yra gilinamasi į kūrėjo idėjas, tikslus, jo pasaulėžiūrą. Būtent šią spragą fondo projektas ir viliasi užpildyti. „Čiurlionis yra gėrio gubernatorius. Su šia mintimi ir keliaujame po mokyklas, būtent ją ir norime perteikti. Manome, kad per meną galime apibūdinti gėrį“, – pasakoja kompozitorius.

Tiesa, V. Paukštelis pranešime spaudai sako, jog atotrūkis tarp vyresnės kartos ir jaunimo sparčiai auga – Z kartos mąstysena visai kitokia: „Reikia kepurėje turėti daug triukų, norint prikaustyti jų dėmesį“. Vienas tokių triukų – praktinės naudos įtraukimas į edukaciją. Mokiniams pabrėžiamas M. K. Čiurlionio kūrybiškumas. Tai – savybė, reikalinga ir vertinga bet kokioje veikloje, karjeroje, darbe. Vytautas pripažįsta, jog šis renginys nėra šventė ar koncertas – paveikslais ir atliekama muzika perduodamos ir koncentruotos žinios, faktai bei išmintis.

Interaktyvi edukacija apie gėrio gubernatorių Čiurlionį

Vaizduotę lavinanti muzika

Altu edukacijose grojantis Martynas Vytas paantrina V. Paukšteliui: „Čiurlionis peržengia net ir kūrėjo ribas – jis buvo asmenybė, visuomenininkas, kovojęs už lietuvišką kultūrą, organizavęs dailės parodas“. Renginiuose M. Vyto repertuare išgirsti galime M. K. Čiurlionio perdirbtų kūrinių, XX a. vidurio rytietiškų melodijų ar Johano Sebastiano Bacho kūrinių. Kiekvieną sykį melodijos suskamba kiek kitaip, priklausomai nuo auditorijos nuotaikų, įsitraukimo, atmosferos. Programoje, kaip ir Čiurlionio asmenybėje, lyrika jungiasi liūdesiu, drama, svajomis ir nežemiškumu. Asociatyviai parinkti kūriniai taip pat ugdo atviresnį, kūrybiškesnį jaunųjų žvilgsnį į pasaulį.

Pasak M. Vyto, prie to, kad turime turtingą lietuvių kultūrą, daug prisidėjo M. K. Čiurlionis. Renginiuose pamatysite ne tik žinomiausius Čiurlionio tapybos darbus, bet ir puikius neišgarsėjusius tapytojo šedevrus. O grįžtamasis ryšys iš vaikų – paskata tęsti ir plėtoti šį projektą. M. Vytas viliasi, jog šis projektas įgis vis didesnį pastebimumą.

Projektas „Augame su M. K. Čiurlioniu“ įgyvendina kūrėjo puoselėtą menų sintezės idėją, kur susijungia žodis, muzika ir dailė. Menų sintezė – tarsi instrumentas, kuriuo formuojamas jauno žmogaus mentalitetas, ugdomos gyvenimiškos vertybės. Fondo edukaciniai projektai – tarpininkai tarp formalaus švietimo ir praktinės meninės veiklos, susidomėjimo sulaukę ir apkeliavę ne vieną Lietuvos miesto bei miestelio mokyklą, vaikų globos namus, sutrikusio intelekto centrus ir kt. Projektas vykdomas nuo 2009 m.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)