Abejonės, nerimas, viltis ir pasiryžimas ištrūkti iš spąstus primenančios situacijos. Kaip žinoti, ar priimamas sprendimas yra teisingas? Ką paaukotum vardan geresnio gyvenimo? Atsakymų į šiuos klausimus kviečiama ieškoti drauge su menininko Igno Krunglevičiaus pasakojimo heroje apybraižoje „Indivizijos“ sausio 18 d., 13.30 val. per „LRT Plius“, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Neįprastu pavadinimu pavadinta „EEEUUUU“ – unikalus trumpametražis filmas, nukeliantis mus į netolimą ateitį. Žmonės gyvena, dirba, patiria džiaugsmų ir sunkumų, kurie nesiskiria nuo mūsų gyvenamo laikmečio. Pagrindinė filmo veikėja, performanso menininkė, ieško darbo. Bet kad pelnytų poziciją, ji turi paaukoti kažką labai brangaus.

Anot scenarijaus autoriaus, režisieriaus ir kompozitoriaus Igno Krunglevičiaus, įkvėpimo buvo semtasi iš iš serialo „Juodasis veidrodis“ (angl. Black Mirror). „Norėjosi pažaisti su šiuo formatu, kur satyra, drama ir keistumas susimaišęs į beveik atpažįstamą patirčių kokteilį. Rašant scenarijų, temos, kurias esu vystęs ankstesniuose darbuose, atsispindi ir šiame pasakojime.“ Tačiau, nors siužete galima aptikti nuorodą į austrų kino klasiko Michaelio Hanekes kūrinį, „EEEUUUU“ labiausiai paremtas asmeniniais autoriaus patyrimais.

Ką koduoja paslaptingas apybraižos pavadinimas? I. Krunglevičius užsimena: „Visada domėjausi kalba ir jos ypatumais. Turiu galvoje kalbą kaip komunikacijos technologiją ir kaip įrankį, kuris leidžia žmonėms kurti pasaulius. Mane domina sudėtingos temos, o įdomiausia tuomet, kai temų problematika artėja iki vos suprantamos abstrakcijos.“

Ignas Krunglevičius

Šią apybraižą Ignas kūrė su savo filmavimo komanda Osle. „Išties, buvo labai smagu! Komanda buvo 100 procentų atsidavusi idėjai. Didžiausias iššūkis buvo laiko trūkumas, nes dirbome vasarą, kai dauguma norėjo pailsėti pliaže arba paraleliai turėjo kitus darbus“, – pasakoja autorius.

Viena „Indivizijų“ ciklo sumanytojų, menotyrininkė Jolanta Marcišauskytė-Jurašienė šį darbą apibrėžia kaip išskirtinį visame projekte. „Ignas mūsų pasiūlymą parengti 26 minučių trukmės laidą TV eteriui pažvelgė itin ambicingai ir rimtai, pripažindamas, kad jau kurį laiką puoselėjo norą kartu su komanda pamėginti sukurti trumpametražį filmą. Taigi „Indivizijų“ projektas tarsi sudarė tam gerą pretekstą. Tai vienintelė apybraiža, kurioje pasitelktas vaidybinis žanras. Igno pasakojimo herojė –realiame gyvenime taip pat yra menininkė Louise Jacobs – žinoma kaip objektų ir performanso kūrėja. Per jos charakterio raidą Ignas perteikia daugiasluoksnę žinutę apie pasirinkimų pasekmes, pasiaukojimą ir ribotą socialinį mobilumą, kūniškai pajuntamą netolimoje ateityje“, – pasakoja J. M. Jurašienė.

„Indivizijos“ – tai aštuonių unikalių apybraižų ciklas apie netolimos ateities vizijas, utopijas ir grėsmes, kylančias iš žmonijos veiklos pasekmių. Plačiajai visuomenei skirtas kuratorinis TV projektas kuriamas drauge su žinomais Lietuvos vizualiojo meno kūrėjais, kurių kiekvienas pasirenka savitą pasakojimo būdą, temą ir vizualinę prieigą. Ciklas bus transliuojamas per LRT Plius sausio-vasario šeštadieniais, 13.30 val.

Ciklą „Indivizijos“ inicijuoja nepriklausoma VŠĮ Studija TViP. Laidą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)