„Šio paskaitų ciklo tematiką padiktavo poreikiai – praėjusiais metais stebėjome ryškią žmonių susidomėjimo meno kolekcionavimu tendenciją: vis daugiau meno mylėtojų lankėsi Vilniaus aukcione, dažnas ateidavo tiesiog pasikonsultuoti, nuo ko pradėti kolekcionavimą, kaip atskirti padirbinius ar išvengti nelegalios antikvarinių daiktų rinkos ir pan. Tad išties džiugu pakviesti visus į tokį paskaitų ciklą, kuriame apie kolekcionavimą bus kalbama tiek iš praktinės, tiek iš teorinės pusės, papildytos plačiu istoriniu diskursu“, – pranešime žiniasklaidai teigia MIM ciklą organizuojančios galerijos „Kunstkamera“ vadovė, menotyrininkė dr. Simona Skaisgirytė-Makselienė.

MIM žiemos paskaitų ciklas prasidės jau sausio 7 d. ir vyks iki kovo mėnesio pradžios kiekvieną antradienį ir ketvirtadienį 18.15 val. – abi lektorės skaitys po 9 paskaitas. Paskaitų klausytis bus galima įsigijus lankytojo bilietą be išankstinės registracijos, tačiau klausytojų skaičius ribotas. Apsilankiusiems visose paskaitose įteikiami pažymėjimai.

Antradieniais vyksiančioje žiemos paskaitų ciklo dalyje „Antikvaras mūsų gyvenime ir jo kolekcionavimas“ Sotheby‘s aukciono namų meno institute specialius kursus baigusi senovinio porceliano ir miniatiūrų kolekcininkė O. Prokofieva pasakos apie kolekcionavimo reiškinį, kolekcininkui reikalingus įgūdžius, apžvelgs atskirų meno vertybių, tokių kaip porcelianas, sidabro dirbiniai, juvelyrika, baldai ir kt., kolekcionavimo ypatumus, taip pat atskleis, kaip atskirti originalius meno kūrinius nuo padirbinių, integruoti juos į šiuolaikinį interjerą bei teisingai prižiūrėti.

Tuo metu ketvirtadieniais vyksiančioje kitoje paskaitų ciklo dalyje „Meno kolekcijos Lietuvoje ir Vakarų Europoje XVI-XX a. I pusėje“ dailės istorikė, Kazio Varnelio namų-muziejaus menotyrininkė dr. Astė Bimbirytė-Mackevičienė supažindins su kolekcionavimo istorija ir tradicijomis, Lietuvos didiko kolekcininko Vladislovo Tiškevičiaus veikla, tarpukario Vilniaus ir Kauno kolekcionavimo ypatumais, Vakarų Europos dailės keliais į Lietuvą, eksponavimo tradicijomis ir kt.

S. Skaisgirytės-Makselienės teigimu, šio paskaitų ciklo tematinės linijos išties padės ne tik labiau suprasti kolekcionavimo ypatumus ir gauti reikiamų žinių apie kolekcionavimo veiklą, bet ir dovanos daug netikėtų istorijų, bus įdomios visiems, norintiems ne tik pradėti kolekcionuoti, bet ir praplėsti savo akiratį.

Tai – jau 18-asis MIM paskaitų ciklas per beveik penkerius metus. Ankstesniuose cikluose nagrinėtos Lietuvos ir pasaulio fotografijos istorijos, įvairių Lietuvos dailės istorijos laikotarpių, dailės ikonografijos, viduramžių meno, Lietuvos dvarų kultūros, dizaino istorijos ir mados, taikomosios dailės, Vilniaus kaip meno galerijos, bažnytinio meno, Lietuvos diasporos dailės ir kitos temos. Paskaitas skaitė tokie žinomi specialistai kaip Stanislovas Žvirgždas, Laima Kreivytė, dr. Dalia Ramonienė, dr. Viktoras Liutkus, dr. Rūta Janonienė, dr. Sigita Maslauskaitė-Mažylienė, Erika Meškauskienė, Darius Pocevičius, prof. habil. dr. Aleksandra Aleksandravičiūtė, prof. dr. Giedrė Mickūnaitė, Ilona Mažeikienė ir kt.

MIM lektorės O. Prokofievos skaitomas paskaitų ciklas „Antikvaras mūsų gyvenime ir jo kolekcionavimas“ – kiekvieną antradienį 18.15 val. meno galerijoje „Kunstkamera“.

Sausio mėn. paskaitų potemės:

* Sausio 7 d. – Kas yra kolekcionavimas?
* Sausio 14 d. – Porcelianas
* Sausio 21 d. – Sidabriniai ir pasidabruoti dirbiniai
* Sausio 28 d. – Juvelyrikos menas

MIM lektorės dr. A. Bimbirytės-Mackevičienės skaitomas paskaitų ciklas „Meno kolekcijos Lietuvoje ir Vakarų Europoje XVI–XX a. I pusėje“ – kiekvieną ketvirtadienį 18.15 val. meno galerijoje „Kunstkamera“.

* Sausio 9 d. – Kolekcija ir kolekcininkas: nuo sąvokos iki psichologinio portreto
* Sausio 16 d. – Tradicijos pradžia
* Sausio 23 d. – XVII–XVIII a. meno kolekcijos
* Sausio 30 d. – Ilgasis XIX amžius: I etapas

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)