Lietuvos muzikų sąjunga primena dešimtmečiais gyvavusią tradiciją ir Naujųjų Metų išvakarėse kviečia drauge švęsti Lietuvos operos 99 gimtadienį ir prisiminti tuos, kurie kūrė ir puoselėjo Lietuvos operos istoriją su medijų opera „Traviata“. Spektakliai vyks gruodžio 31 d. 17.30 ir 20 val. „Muzikos svetainėje“ (Gedimino pr. 32), rašoma pranešime žiniasklaidai.

Su „Traviata“ gimsta Medijų operos teatras

Medijų opera „Traviata“ – tai modernus paminklas pirmajai Lietuvos „Traviatai“.

Nuostabi G. Verdi pagal A. Diuma romaną „Dama su kamelijomis“ sukurta kurtizanės Violetos ir aristokrato Alfredo meilės istorija ir tragiška jos baigtis medijų operoje per valandą jausmingai papasakojama ant tam tikrų scenografiją kuriančių objektų rodant vaizdo projekcijas. Šiame pastatyme nauja susipina su sena – skambant šimtmečio balsams (Kipro Petrausko, Elzbietos Kardelienės, Elenos Čiudakovos, Virgilijaus Noreikos, Kosto Šilgalio ir kt.) emocionalūs reginiai ir dramatiškas šokis nauja, tačiau kiekvienam suprantama kalba kuria legendinę meilės ir pagarbos didžiajai Operai istoriją.

Kartais tradicijų keitimas ir naujovės nepasiteisina, tačiau medijų opera „Traviata“ yra išimtis. Kultūrą ir mūsų šaliai itin svarbų palikimą norint perduoti jaunesnėms kartoms, tenka ieškoti naujų būdų pamilti operą. Stebint šią „Traviatos“ versiją net ir mažiausiam žiūrovui nebus nuobodu jau nuo pirmųjų scenos uždangos pakėlimo minučių. Tai naujas, Lietuvoje, o gal ir pasaulyje analogų dar neturintis formatas, kuomet tradicija išmaniai atnaujinama technologijų pagalba.

Su „Traviatos“ istorija ir jos svarba Lietuvos kultūrai vakaro pradžioje supažindina idėjos autorė, kompozitorė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorė Audronė Žigaitytė. Ji pristato ir Medijų operos atlikėjus bei kūrėjus: režisierė – Marija Simona Šimulynaitė, vaizdo instaliacijų autorius – Rimas Sakalauskas, garso režisierius – Giedrius Litvinas, scenografė – Vita Eidimtaitė.

Garso takeliui panaudoti archyviniai įrašai (1931, 1953, 1955, 1957, 1958, 1988 m.), įamžinę Kipro Petrausko, Elzbietos Kardelienės, Elenos Čiudakovos, Virgilijaus Noreikos, Kosto Šilgalio ir kitų operos solistų balsus. Naujesni įrašai daryti 2003 metais, tuomet Lietuvos kameriniam orkestrui dirigavo Saulius Sondeckis, dainavo Virgilijus Noreika (Alfredas), Julija Stupnianek (Violeta), Vytautas Juozapaitis (Žermonas), choras „Jauna muzika“ (vadovas Vaclovas Augustinas).

„Medijų opera – naujas, meninis edukacinis žanras. Ne vietoj operos teatro, o pakeliui į operos pažinimą“, – savąją idėjos esmę trumpai įvardija kompozitorė Audronė Žigaitytė. – Šiandien jau pradedame kurti naujus Medijų operos teatro pastatymus. Unikaliausias ir sudėtingiausias – Vilniuje gimusio garsios Radvilų genties atstovo, iškilaus didiko, kunigaikščio Antano Radvilos (1775–1833) opera „Faustas“, kuriai libretą kūrė pats Johannas Wolfgangas Goethe. Kiekvienas, ateidamas į mūsų „Traviatą“ paremia būsimus spektaklius, taigi – ir operos žanro, ir nežinomų Lietuvos operos istorijos puslapių pažinimą“.

Medijų opera „Traviata“ spektakliai vyks gruodžio 31 d. 17.30 ir 20.00 val. „Muzikos svetainėje“ (Gedimino pr. 32).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)