Gruodžio 26 d., ketvirtadienį, 12 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje vyksiančiame, gražia tradicija jau tapusiame šventiniame „Ąžuoliuko“ koncerte visai šeimai skambės lietuvių ir užsienio autorių kalėdinės giesmės ir dainos bei Antonio Vivaldi „Gloria“. Vakare, 19 val., orkestro muzikos koncerte „Kalėdinė poema“ pasirodys Lietuvos kamerinis orkestras ir jo meno vadovas, smuikininkas Sergejus Krylovas. Solistas su orkestru grieš publikos itin mėgstamus, virtuoziškus Ernesto Chaussono, Maurice’o Ravelio ir Camille’io Saint-Saënso kūrinius. Šiuo koncertu Vilniaus senamiestyje įsikūrusioje Filharmonijoje ne tik muzikaliai švęsime šv. Kalėdas, bet ir paminėsime Vilniaus senamiesčio įtraukimo į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą 25-metį.

Kalėdine programa „Kalėdos džiazo saloje“ gruodžio 27 d.,penktadienį, 19 val. Filharmonijos publiką džiugins Artūro Noviko vadovaujamas vokalinis ansamblis „Jazz Island“ ir Čiurlionio kvartetas. Įvairaus žanro muziką – nuo įvairių tautų liaudies muzikos iki klasikinių kūrinių ar Lietuvoje bei visame pasaulyje populiarių dainų – atliekantis vokalinis ansamblis šįkart su kvartetu parengė programą, kurioje skambės originaliai aranžuotos Johanno Sebastiano Bacho, Josepho Haydno, Edvardo Griego, Johanno Strausso, George’o Gershwino, Peterio Heindricho, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio ir kitos kompozicijos, lietuvių liaudies dainos, džiazo standartai, populiarios kalėdinės melodijos.

Gruodžio 28 d., šeštadienį, 19 val. Filharmonijos salėje vyksiančiame koncerte „Trimito Kalėdos“naują programą pristatys Valstybinis pučiamųjų instrumentų orkestras „Trimitas“ (vadovas Antanas Kučinskas, vyr. dirigentas Ugnius Vaiginis). Su orkestru muzikuos violončelininkas Vytautas Sondeckis – tarptautinių konkursų laureatas, NDR (Šiaurės Vokietijos radijo) simfoninio orkestro koncertmeisteris solistas, styginių kvinteto „The G-Strings“ narys, 2001 m. JAV klasikinės muzikos radijo stoties KDFC paskelbtas vienu iš 30-ies geriausių jaunųjų pasaulio atlikėjų. Su „Trimitu“ solistas atliks austrų kompozitoriaus ir pianisto Friedricho Guldos koncertą – ypatingą kūrinį, kurio penkiose dalyse pinami klasikinis ir džiazo muzikos stiliai, girdisi menueto, maršo, polkos ar net roko elementai. Koncerte grieš ir svečias iš Vokietijos, taip pat violončelininkas Valentinas Priebusas, jis atliks teatrališką ir intriguojantį Johano De Meijaus kūrinį „Casanova“. Orkestro programoje dar numatyti Dmitrijaus Šostakovičiaus „Šventinė uvertiūra“, op. 96 (Donaldo Hunsbergerio versija pučiamųjų orkestrui), ir Alfredo Reedo „Curtain Up!“ pučiamųjų orkestrui.

Gruodžio 29 d., sekmadienį, 19 val. Filharmonijoje skambės „Šokiai dviem fortepijonams“. Muzikuos Rūtos Rikterės ir Zbignevo Ibelhaupto fortepijoninis duetas, šventiškai paminėsiantis kūrybinės veiklos 30-metį. Jubiliejinėje dueto programoje susipins norvegų, ispanų, lietuvių, argentiniečių ir britų autorių šokių bei romansų garsai. Koncerte dalyvaus ir Broniaus Kutavičiaus sonatą „Gervių šokiai“ su duetu atliks klarnetininkas Rimvydas Savickas.

Tradiciškai paskutinį metų vakarą, gruodžio 31-ąją, Nacionalinė filharmonija surengs kelis koncertus. Pačioje Filharmonijoje 19 val. Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras ir jo vadovas maestro Modestas Pitrėnas klausytojams dovanos įspūdingą simfoninę šventę, į ją šiemet įsilies žavingų solisčių duetas – Katerina Tretyakova (sopranas) ir Anastasia Lebedyantseva (mecosopranas). 18 ir 20 val. Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčioje gęstant žvakėms skambės Lietuvos kamerinio orkestro ir smuikininko Sergejaus Krylovo naujametis koncertas „Atsisveikinimo simfonija“.O 19 val. Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre bus tęsiama graži ValstybinioVilniaus kvarteto ir jo bičiulių tradicija senųjų metų palydoms griežti subtilųjį Franzo Schuberto „Forelių“ kvintetą („Forellenquintett“). Šįkart kvartetas muzikuos su ilgamečiu scenos partneriu kontrabosininku Arnoldu Gurinavičiumi bei jaunosios kartos pianiste Onute Gražinyte. Naujametį vakarą greta „Forelių“ kvinteto Vilniaus kvartetas pagrieš ir žavųjį Ludwigo van Beethoveno Antrąjį styginių kvartetą G-dur.

Linkėdama linksmų švenčių Lietuvos nacionalinė filharmonija laukia klausytojų ir Kalėdų savaitę, ir Naujais – 2020 metais. Juos sausio 4 d., šeštadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje koncertu „Prancūziškos svajos“ pradės kamerinės muzikos ansamblis „Musica humana“, kviečiąs klausytojus pratęsti šventes su XVIII–XX amžių prancūzų kompozitorių muzika.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją