I

Valstybės gyvasties ir augimo sąlyga labai paprasta – pasitikėjimas. Kuo aukštesnis pasitikėjimo indeksas – tuo labiau, tuo greičiau valstybė kuria/perkuria/atkuria save.

Kai išrenkami lyderiai, po rinkiminės euforijos visad prasideda pasitikėjimo kreditų peržiūra. Kai pasitikėjimo kreditai išsenka, imama tyliau/garsiau burbuliuoti ir laukti kitų rinkimų.

Kartais net bandoma streikuoti ir ko nors išsireikalauti – čia prasideda rimtesnių santykių perspektyva. Nebe vaikiška pralaukimo, o brandesnės komunikacijos su valdžia perspektyva.

Ar pasitikėjimas valstybe yra ugdomas dalykas? Ar įmanomas valdžios dialogas su rinkėjais? Kaip kaukių ir improvizacijų teatre – ar įmanomas dialogas su publika? Bent jau su žurnalistais, kurie rašo/rašys apie spektaklį? Manding, nekenktų...

Aišku, jeigu S. Skvernelis ir R. Karbauskis lakstys paskui kiekvieno žurnalisto nuomonę, stengdamasis įtikt, bus nesąmonė; jeigu dės skersą – bus irgi tokia pat nesąmonė. Net didesnė.

Vidurio kelio pozicija turbūt būtų teisingiausia – nebijoti kalbėti ir su žurnalistais, ir su mokytojais, gydytojais, gaisrininkais, menininkais. Kartais nepabijoti net pripažinti savo klaidas. (Tiek to, pavadinkim – klaideles).

Šiaip – klaidelių pripažinimo akcijos Lietuvos politikoje turbūt dar nėra nutikę apskritai. Gal reiktų kokią Advento dieną paskirti šiam šou specialiai. Sakykim, viešo išsikalbėjimo, atsiprašymo ir atgailos šventė - publikai patiktų. Gal net nedarbo diena galėtų būt?

Kita vertus – ką čia daug dirbsi prieš Kalėdas. Ar prieš rinkimus...

II


Profesionalas nuо mėgėjo skiriasi požiūriu į kritiką: mėgėjas, gavęs kritikos, įsižeidžia ir ima keršyti, nekęsti; profesionalas gi atsirenka, kas jam naudinga, o į kitką nekreipia dėmesio. Mėgėjai mėgsta gražius pagyrimus, o profesionalas netgi prašosi konstruktyvios kritikos.

Dabartinė profesionalų valdžia šiuo požiūriu, regis, elgiasi itin mėgėjiškai – vis įsižeidžia, keršija, o paskui prašosi empatijos, atjautos bei netrukdymų asfaltuotis keliukus.

Ką daryt, kad kitąmet išsirinktume kitokią valdžią? Bėda ta, kad nemažai mūsų žmonių/rinkėjų irgi yra vaikiškai įsižeidę iš anksto, ir jiems tokie beįsižeidinėjantys, keršijantys ir minėtame fone įvairias kombinacijas kombinuojantys veikėjai yra suprantami, jautrūs, netgi savotiškai savi.

Profesionalių politikų/politikos ilgesys, matyt, turės dar labiau sustiprėti, kol pagaliau atpažinsime ateities politikus ir imsime stiprybės semtis iš ateities, o ne iš post'sovietiškai mėgėjiškos praeities, kur viskas daugmaž vsio zakonno.

J. Mekas kažkada juokaudamas net himno žodžius (tiksliau – vieną žodį) siūlė keisti – pradėt vienąsyk semtis iš ateities.

Gal tada pradėtume neberinkti praeities politikų, o ką nors iš ateities?


III


Dvi citatos. Pirmoji, A.Kamiu (cituojama iš atminties):

Kas jaunystėje nėra kairių pažiūrų, tas neturi širdies, kas subrendęs nėra dešinysis, tas neturi proto.

Antroji – O. Milašiaus:

Tai Lietuva, la Lituanie, Gedimino ir Jogailos
žemė. Atsiveria mums susimąsčiusi šalis, kurios
vėsi, dulsva padangė turi visą pirmapradės
giminės gaivumą. Ji nepažįsta prabangos liūdnos –
subręsti.

Šiose citatose apibrėžtas ir dominuojantis politinis nūdienės Lietuvos rinkėjų pasirinkimas: būti vaikišku. T.y. – norėti, kad valdžia rūpintųsi, padėtų. Ir vis lipti ant to paties pažadukų grėblio.

Spėju, kad ateinančiuose rinkimuose turėsime dar didesnių pažadukų ir 3 procentus įveikusių tautos globėjų/gelbėtojų sambūrį. Ir dar didesnį bardaką.

Sunkoka įsivaizduot, bet juk prieš ketvertą metų atrodė, kad blogiau jau būti negali, o štai dabar A. Butkevičius, L. Graužinienė atrodo ne taip jau ir blogai. Gal iš ateities laiko perspektyvos ir A. Širinskienė rodysis palyginus dar visai nieko.

Rudnosiukiškas patarimas: gal ir dešiniosios partijos galėtų irgi (bent trumpam) populistiškai persiprogramuoti ir dalį dėmesio skirti širdingam globėjiškumui, tėviškiems pažadams? Arba į rinkimų sąrašus įsitraukti kokių socialiai nusiskriaustų ar TV muilo eteriuose apdainuotų? Gal net Antonovo žmona pvz., tiktų?

Ar bent ledų iš malūnsparnio pabarstyt? Juk vardan Tos...

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)