Kompozitorius Giedrius Kuprevičius šiemet publikuotuose pokalbiuose sakė: „Man pasisekė: jubiliejų švenčiu kartu su Juozu Naujaliu ir Eduardu Balsiu. Vienam 150, kitam 100 metų. Abu svarbūs mano gyvenime: pas pirmojo dukrą Sofiją Naujalytę-Didenkienę mokiausi tobuliau skambinti fortepijonu, antrasis išmokė mane kūrybos ir instrumentuotės amato. Tad jubiliejaus šventimas lyg kokia trejybė – o tai geras ženklas.“

Gruodžio 12 d. Nacionalinėje filharmonijoje skambėsiantis J. Naujalio ir G. Kuprevičiaus dialogas simboliškai besisvečiuojant vienam pas kitą atskleis ir nemarų mūsų klasiko palikimą, ir naują šiuolaikinį žvilgsnį – skambės G. Kuprevičiaus sumanytos J. Naujalio kūrinių aranžuotės, instrumentuotės, redakcijos. Taip pat išgirsime ir originalius G. Kuprevičiaus vokalinius ir instrumentinius kūrinius, įvyks premjeros. „Svečiuose“ lankysis ir žinomi skirtingų kartų atlikėjai: Lietuvos kamerinis orkestras (LKO), dainininkai Dovilė Kazonaitė ir Mindaugas Zimkus, akordeonininkas Tadas Motiečius. Visiems muzikantams vadovaus dirigentas Modestas Barkauskas, o koncertą ves pats jubiliatas Giedrius Kuprevičius, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Ypatinga premjera G. Kuprevičiaus muzikos gerbėjų lauks Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro (LNSO) programoje „Pasakos saksofonams“. Gruodžio 12 d. Klaipėdos koncertų salėje, o gruodžio 14 d. Nacionalinėje filharmonijoje Vilniuje maestro Modesto Pitrėno diriguojamas LNSO pirmą kartą atliks šiam orkestrui dedikuotą G. Kuprevičiaus simfoniją „Iš plokščiojo pasaulio“. Jos teatralizuotos versijos autorė – dailininkė Birutė Ukrinaitė. „Dėkoju maestro Modestui Pitrėnui ir Lietuvos nacionalinės filharmonijos simfoniniam orkestrui, kuriam ši simfonija ir skiriama kaip padėka už ryžtą garsinant ne tik šį mano naują kūrinį, bet ir visą lietuviškos simfoninės muzikos garsyną“, – artėjant premjerai sako kūrinio autorius.

Simfonijai G. Kuprevičius suteikia ir paantraštę „Skrybėlė, pilna muzikos“. Apie šį kūrinį kompozitorius kalba taip: „Sako: jei penkių minučių kūriniui reikia valandos aiškinimui, nėra gerai. Sako: kūrinys pats už save turi kalbėti ir būti aiškus be ilgų pristatymų. Tiesa, yra atvejų, kai tai padaryti būtina – ar dėl kūrinio specifikos, ar dėl visuomenei visai nežinomų, tačiau kūrinio atsklaidai labai svarbių, kūrinyje neatskleidžiamų aplinkybių. Vokiečių rašytojas Thomas Mannas yra net „Romaną apie romaną“ parašęs, kuriame detaliai nagrinėja kito savo romano „Daktaras Faustas“ turinį ir prasmę. Mano argumentai kiek kitokie – ne tiek apie savo kūrinį čia rašau, kiek apie jį pagimdžiusias aplinkybes.

Lietuvoje anglų rašytojo sero Terence’o Davido Johno Pratchetto (1948–2015), literatūros pasaulyje žinomo Terry’o Pratchetto vardu, kūryba yra žinoma, tačiau ne taip, kaip vėliau jo idėjas į suprantamesnę erdvę perkėlusios Joanne Rowling, knygų serialo herojaus Harry’o Potterio fantastinių nuotykių autorės. Ji sumaniai ir talentingai pratęsė Pratchetto inicijuotą savitų britų legendų ciklo tradiciją. Didžiulis įmantriai susietų apysakų ciklas „Discworld“ („Plokščiasis pasaulis“) Vakarų pasaulyje tapo tikru prekės ženklu ir per tris (kol kas) į lietuvių kalbą išverstas knygas pasiekė mūsų skaitytojus. Iš jų įspūdingiausia – „Skrybėlė, pilna dangaus“, kurią meistriškai išvertė Danguolė Žalytė, įveikusi specifinę, vertėjams keblią T. Pratchetto kalbą, potekstes, nesibaigiančią sąmojų ir sąvokų žaismę.

Atradęs šią neįtikėtinai aktualią ir žaismingą literatūrą, panūdau bent kelias jos sukeltas vizijas ir mintis perkelti į muzikos pasaulį, kuris irgi dabar gana plokščias, ypač atsisakius turinio gilumo ir dvasios orumo. Taip gimė visą koncerto dalį užimanti septynių dalių simfonija „Iš Plokščiojo pasaulio“, kurioje savaip išgirdau T. Pratchetto sukurtų vaizdinių garsyną.“

LNSO programoje „Pasakos saksofonams“ klausytojai išgirs ne tik G. Kuprevičiaus simfoniją, bet ir į Lietuvą koncertuoti sugrįžtančio nuotaikingo saksofonų kvarteto „Signum“ atliekamą vokiečių kompozitoriaus Siegfriedo Matthuso koncertą „Fantastiniai burtų sapnai. Pasakos saksofonams“.

Giedriaus Kuprevičiaus jubiliejui paminėti skirti renginiai vyks: LKO, solistų Dovilės Kazonaitės (sopranas), Mindaugo Zimkaus (tenoras), Tado Motiečiaus (akordeonas) ir dirigento Modesto Barkausko koncertas „Giedrius svečiuose pas Juozą“ – gruodžio 12 d., ketvirtadienį, 19 val. Nacionalinėje filharmonijoje Vilniuje, o LNSO, saksofonų kvarteto „Signum“ ir dirigento Modesto Pitrėno koncertas „Pasakos saksofonams“ – gruodžio 12 d. 18.30 val. Klaipėdos koncertų salėje bei gruodžio 14 d., šeštadienį, 19 val. Nacionalinėje filharmonijoje Vilniuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)