Baltijos šalių konkurse dalyvavo 15 Latvijos, Estijos ir Lietuvos kino kūrėjų darbų, kuriuos vertino tarptautinė trijų narių žiuri komisija: rašytojas Ricardo J. Mendez, kino festivalio programerė Milja Mikkola, bei kino kritikė , kino ir teatro apžvalgas „The Hollywood Reporter“ ir „The Guardian“ rašanti Leslie Felperin, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Nuostabu gauti šį prizą, juk teko rungtis su itin aukštos kokybės filmais ir talentingais režisieriais. Nekalbu apie laimėjimą, vien būti konkurse tarp tokių filmų kaip „Olegas“,„Nova Lituania“ ir „Animus Animalis“ bei tokio talento režisierių kaip Ignas Jonynas, Laila Pakalniņa, ir Algimantas Puipa yra garbė ir labai didelė sėkmė“, – sakė pagrindinį Baltijos šalių filmų konkurso prizą iškovojęs režisierius Tomas Vengris.

Pagrindinė filmo „Gimtinė“ herojė Viktorija, nukritus geležinei uždangai, grįžta į Lietuvą drauge su Amerikoje gimusiu sūnumi Kovu. Jie abu turi nuspręsti, kaip toli yra pasirengę žengti, kad susigrąžintų savo praeitį.

„Tai ne tik mums, lietuviams artima tema, – sakė filmo režisierius Tomas Vengris. Kai filmą pristačiau Baltijos filmų festivalyje Niujorke, prie manęs buvo priėjęs ne vienas savo gimtinę palikęs lietuvis, estas, latvis. Jie sakė filme pamatę, atpažinę savo gyvenimo versiją ir jiems taip pat kyla tapatybės klausimai, jie ieško santykio su šalimi, iš kurios išvažiavo. Sunku patikėti, kad po tiek metų žmonės vis dar kelia sau šiuos klausimus ir kad filmas juos šitaip gali išjudinti“.

Tomas Vengris

Dar įdomiau režisieriui kalbėtis su žmonėmis, kurie neturi jokio santykio su Lietuva. Pietų Korėjoje, Busano kino festivalio žiūrovai, Tomas pasakoja, labiau nagrinėjo brandos ir šeimos klausimus, kalbėjo apie filmo struktūrą, vizualinę simboliką, estetiką.

Po filmo peržiūros Talino kino festivalyje kalbėta apie tai, kad filmas yra skirtas jautriai auditorijai ir apie iš kitų festivalio filmų išsiskiriančią subtilią, ramią ir nuosaikią „Gimtinės“ filmo nuotaiką.

„Gimtinė“ – paskutinysis kino operatoriaus, pernai Nacionaline kultūros ir meno premija apdovanoto Audriaus Kemežio filmuotas filmas. Filmo dailininkas – Ramūnas Rastauskas, garso režisierius – Saulius Urbanavičius, kompozitorius – Karlis Auzans.

Pagrindinį Viktorijos vaidmenį „Gimtinėje“ sukūrė aktorė Severija Janušauskaitė („Anarchija Žirmūnuose“, „Žvaigždė“, „Emilija iš Laisvės alėjos“, „Babilonas Berlynas“), jos sūnų Kovą – Matas Metlevski. Buvusį Viktorijos mylimąjį Romą vaidina aktorius Darius Gumauskas, jo dukrą Mariją – Barbora Bareikytė. Kituose vaidmenyse – Viktorija Kuodytė, Dainius Gavenonis, Pranciškus Brazdžiūnas, Linas Ryškus, Ričardas Vitkaitis, Renata Vėberytė-Loman, Valentinas Krulikovskis ir kiti.

„Gimtinė“ – pirmasis ilgametražis Tomo Vengrio filmas. Trumpametražių jo filmų „Voveraitės“ (2015) ir „Kalifornijos“ (2012) premjeros vyko tarptautiniuose Berlyno ir Sietlo kino festivaliuose.

Tomas Vengris Kolumbijos universitete įgijo menų bakalauro laipsnį, mokėsi Vilniaus dailės akademijoje bei Amerikos filmų institute Los Andžele. Įspūdinga „Gimtinės“ autoriaus patirtis dirbant montažo režisieriumi JAV – tarp aštuonių jo sumontuotų filmų du yra sukurti vieno garsiausių autorinio kino režisieriaus Terence’o Maliko („Knight of Cups“, „Song to Song“).

Pagrindinė „Gimtinės“ prodiuserė – Uljana Kim, („Uljanos Kim studija“), koprodiuseriai – Roberts Vinovskis („Locomotive Productions“) Sebastian Weyland, Knut Jager („Hei mathafen Film“), Christos V. Konstantakopoulos („Faliro House“).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją