Pristatydama šiųmetį festivalį Mūza Rubackytė akcentavo jo svarbą viso nueito kelio kontekste: „2019 metų Vilniaus fortepijono festivalis – jau šeštasis ir švenčia savo dešimtmetį. Nuo pirmojo 2009-aisiais kas dveji metai rengiamame festivalyje jau įvyko 37 koncertai, pasirodė 53 pianistai ir 11 dirigentų iš 26 pasaulio šalių. Festivalio dedikacijos ir temos – Lietuvos tūkstantmečio ir „Vilniaus – Europos kultūros sostinės“ paminėjimui (2009), Ferenco Liszto gimimo 200-osioms ir Mikalojaus Konstantino Čiurlionio mirties 100-osioms metinėms (2011), „Mūzų palytėtos...“, minint Krzysztofo Pendereckio 80-metį (2013), „Tandemai“ (2015) ir „Pakeleiviai“ (2017) gimė iš gyvenimo ir susitikimų, atliepiant Antonio Machado mintį „Kelias nutiesiamas einant“. Šiandieną jis atvedė mus iki temos „Moters meilė ir gyvenimas“.“

Šiųmetis festivalis bus skirtas pianistės ir kompozitorės Claros Schumann 200-osioms gimimo metinėms. „Pagerbdami vieną iškiliausių moterų pianisčių ir kompozitorių, pagerbsime ir ją įkvėpusius bei jos įkvėptus genialius šią moterį mylėjusius vyrus – Robertą Schumanną ir Johannesą Brahmsą, taip pat daug kitų iškilių romantizmo epochos asmenybių“, – sako M. Rubackytė.

Iki gruodžio 7 d. truksiančiame festivalyje jo meno vadovės prof. M. Rubackytės kvietimu dalyvaus ryškiausi kelių kartų pianistai, atstovaujantys fortepijono tradicijoms ir naujovėms: Lietuvos publikai gerai pažįstama gruzinų maestra Elisso Virsaladze, vulkaniškasis vengras Janoszas Balazsas, subtilusis prancūzas Adamas Laloumas, konkursų nugalėtojai Nikita Mndoyantsas, Antonas Yashkinas, Théo Fouchenneret ir pianistės bei kompozitorės Claros Schumann kūrybos puoselėtoja Guoda Gedvilaitė. Festivalyje numatytos aštuonios koncertinės programos, o jas sies tema „Moters meilė ir gyvenimas“.

Į festivalio programą įsilies ir pirmą kartą Lietuvoje rengiami Prancūzų fortepijono muzikos meistriškumo kursai. „Per patį šių metų festivalio vidurį simboliškai nusikelsime į Prancūziją. Nepaprastai džiaugiuosi, kad ilgalaikėmis bendromis pastangomis šiemet festivalio kontekste pagaliau įvyks prancūzų muzikos interpretavimo kursai“, – sako M. Rubackytė. Kursai, kuriuos ves Nacionalinės Paryžiaus aukštosios muzikos ir šokio konservatorijos profesorius Denisas Pascalis, vyks gruodžio 1 d. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, įėjimas į juos bus laisvas.

Atliepdama festivalio temą „Moters meilė ir gyvenimas“ jo meno vadovė M. Rubackytė šiemet turi ir itin asmenišką dedikaciją – „Dedikuoju šį festivalį Anapilin išėjusiai savo mylimai mamai Taïsai Teresei Gomolickaitei-Rubackienei, savo tetai Irenai Gomolickaitei, močiutei Marijai Gomolickienei – toms trims moterims, kurios man įkvėpė manojo gyvenimo temą.“ Festivalio metu bus pristatyta ir šia intencija išleista kompaktinė plokštelė „Melancolia“.

VI Vilniaus fortepijono festivalis vyks lapkričio 23 – gruodžio 7 d. Lietuvos nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją