„Bet kas gali nutikti (gyvenime)!“ – pareiškė 69 metų rašytojas ir žurnalistas, viename Paryžiaus restoranų paskelbus jį laureatu.

„Tai nuostabu,.. bet nemanau, kad jos laimėjimas labai pakeis mano gyvenimą“, – sakė J.-P. Dubois, kuris jau subūrė gerbėjų armiją tokiomis knygomis kaip saga „Prancūziškas gyvenimas“ (Vie Francaise) apie šalies kūdikių bumo kartą.

2004 metais šis romanas pelnė prestižinę „Femina“ premiją, o po trejų metų išėjo angliškas jos leidimas.

„Rytoj bus tas pats, kas buvo šį rytą“, – tvirtino rašytojas, tebegyvenantis gražiame name Tulūzoje, kuriame ir gimė.

Liūdno, nostalgiško jo naujos knygos „Žmonės šiame pasaulyje negyvena vienodai“ (Tous les hommes n'habitent pas le monde de la meme facon) veikėjo šaknys taip pat yra šiame pietvakarių Prancūzijos mieste.

Tačiau jo gyvenimą sugriauna beprotybės akimirka ir jis atsiduria mažytėje kameroje Kanados kalėjime drauge su baikerių grupuotės „Hells Angels“ nariu, grasinančiu jį „perrėžti pusiau“, jei jis jį supykdys. Vis dėlto tam gremėzdiškam banditui dreba kinkos pamačius pelę ar kirpėjo žirkles.

„Prancūzų Johnas Irvingas“

Goncourt'ų premiją skyrusios komisijos pirmininkas Bernard'as Pivot pavadino J.-P. Dubois prancūzų „Johnu Irvingu ar Williamu Boydu", rašančiu itin įdomias knygas, kurios pelno ir populiarumą, ir kritikų liaupses.

Keli prancūzų kritikai šį romaną pavadino geriausiu J.-P. Dubois kūriniu.

Kad neišsikraustytų iš proto, knygos pasakotojas Polis Hansenas kalbasi su mirusiaisiais savo galvoje.

Tarp jų yra jo velionė partnerė Vainona, pusiau airė, pusiau indėnė ir hidroplano pilotė, jo šuo Nukas, tėvas danų pastorius, prancūzė motina, kuri savo kino teatre be sąžinės priekaištų rodydavo pornografinius filmus, nors buvo ištekėjusi už dvasininko.

Nors J.-P. Dubois su Goncourt'ų premija gaus tik 10 eurų, laureato vardas beveik neabejotinai paskatins jo knygos pardavimą ir užtikrins jai vietą tarp metų bestselerių.

Po kelių minučių atskira Renaudot premija, dažnai laikoma tarsi paguodos prizu, atiteko Sylvainui Tessonui už „Snieginį leopardą“ (La Panthère des neiges) apie Tibete jo vykdytas vieno rečiausių gyvūnų Žemėje paieškas.

„Tikiuosi, kad tai padės mums apsaugoti ir geriau suprasti šiuos gyvūnus, kuriems dabar labai reikalinga mūsų pagalba“, – sakė S. Tessonas.

„Jaučiuosi kaip iš skrybėlės ištrauktas triušis“, – pajuokavo jis ir pridūrė: „[Arba] kaip leopardas pasaulyje, kuriame buvo atkurta tvarka.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją