Iki šiol festivalyje pasirodė tokios pasaulinės klasikinės muzikos žvaigždės kaip violončelininkas Alexander Knyazev, kuris festivalio atidarymo koncerte pristatė ir kitą savo amplua – atliko pilną vargonų koncertą, pianistas Kasparas Uinskas ir smuikininkas Svetlin Roussev, publiką pakerėjęs soliniu rečitaliu, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Pirmo ryškumo atlikėjai. Po visų trijų koncertų dar ilgai negalėjau pakilti iš vietos. Atlikimas užburiantis, magiškas, leido užmiršti visus rūpesčius. Sunku patikėti, kad tokio lygio koncertai vyksta prekybos centre. Tačiau ši laikina salė kiekvienam iš mūsų sukuria modernios, puikios akustikos koncertų salės iliuziją. Neįtikėtina, ką organizatoriai padarė su šia erdve,“ – įspūdžiais po koncertų dalijosi klausytojai.

„Pirmą kartą grojau tokioje erdvėje. Aš esu sužavėtas jos ir Lietuvos publikos. Tokia edukuota, šilta ir įsijautusi. Vienas malonumas čia groti. Smuiko rečitalis – ypatingai retai atliekama koncerto forma. Prisipažinsiu, šiek tiek pergyvenau, kaip jį priims klausytojai. Labai maloniai nustebau – nei vieno garso, nei vieno telefono skambučio, šiltos ovacijos. Išties esu dėkingas organizatoriams ir jūsų šalies klausytojams už tokį šiltą sutikimą,” – po koncerto kalbėjo smuikininkas Svetlin Roussev.

Intermezzo

Klausytojų dar laukia keturi koncertai. Spalio 22 d. pasirodys Lietuvos publikai gerai pažįstamas atlikėjas – pianistas Alexei Grynyuk, kuris duete su ilgamečiu savo scenos partneriu violončelininku Leonardu Elschenbroich atliks didelio masto programą – penkias Ludwigo van Beethoveno sonatas violončelei ir fortepijonui. Šias sonatas duetas įrašė ir šiais metais įrašą išleido „Onyx Classics“.

Ugningu temperamentu ir ekspresyvia grojimo maniera išsiskiriantis vokiečių – italų kilmės virtuozas L. Elschenbroichas šiandien priklauso pasauliniam klasikinės muzikos elitui. Londonas, Frankfurtas, Viena, Tokijus, Čikaga – tai šio jauno violončelininko kasdienybė. Šiandien jo koncertų sąraše pasirodymai su pagrindiniais pasaulio orkestrais – Londono filharmonijos, Sankt Peterburgo filharmonijos, Čikagos simfoniniu, Japonijos filharmonijos ir daugeliu kitų. Jo koncertų grafikas sustatytas keliems metams į priekį, o scenoje jis susitinka su tokiais grandais kaip dirigentai Valerij Gergiev, Christoph Eschenbach, smuikininkais Anne Sophie Mutter, Gidonu Kremeriu, Nicola Benedetti, bei eile kitų. „Neįsivaizduoju geresnio scenos partnerio. Jis puikus pianistas, manau vienas geriausių pasaulyje“, – taip apie pianistą A. Gryniuką atsiliepia L. Elschenbroichas.

„Leonardas labai aiškiai žino, ką nori daryti scenoje ir tuo pačiu man suteikia didelę kūrybinę laisvę. Galime groti nežiūrėdami vienas į kitą“, – pritaria A. Gryniukas.

Spalio 24 d. koncertą festivalis dedikuoja soliniam pianisto A. Gryniuko pasirodymui, kuris klausytojams pristatys romantinių audrų kupiną programą su F. Schuberto ir S. Rachmaninovo kūriniais. A. Gryniukas savo skambinimu geba atskleisti muzikos gelmes bei subtiliausias spalvas ir tuo pačiu jis apdovanotas nepaprastu virtuoziškumu, kuriam šiandien prilygti gali retas pianistas.

Kritikai ir klausytojai visame pasaulyje įvertino A. Gryniuko talentą. Ukrainiečių kilmės pianistas savo karjerą pradėjo nuo šešerių metų ir šiandien koncertuoti yra kviečiamas garsiausių pasaulio salių, tokių kaip Londono Wigmore Hall, South Bank Centre, Salle Cortot ir Salle Gaveau Paryžiuje, Metropoliteno muziejaus Niujorke, Maskvos Konservatorijos Didžiosios salės ir daugelio kitų. Jo koncertų įrašai transliuojami daugelyje pasaulio radijų ir televizijų: BBC radijuje, Hessischer Rundfunk radijuje Frankfurte, Radio France radijuje Prancūzijoje, Ukrainos nacionaliniame radijuje, Kinijos, Rusijos, Ukrainos televizijose.

Antrajame festivalio fortepijoniniame rečitalyje - spalio 26 d. pasirodys amerikiečių kilmės pianistas virtuozas Andrew Tyson. BBC radijas žavisi: „Pianistas Andrew Tysonas – tikras fortepijono poetas“. Atlikėjas klasikinės muzikos pasaulyje gerai pažįstamas. Apdovanotas pirmąja vieta Geza Anda konkurse Ciuriche 2015 m., o taip pat gavęs ir Publikos prizą, šiandien pianistas koncertuoja pagrindinėse užsienio scenose, tokiose kaip garsioji, ir klasikinės muzikos epicentru laikoma Niujorko Carnegie Hall, Briuselio BoZar, Ciuricho Tonhalle, Lincolno centre, Londono Wigmore Hall, o taip pat prestižiniuose festivaliuose – Liucernos fortepijono festivalyje, Dubrovniko festivalyje, Miami International fortepijono festivalyje.

Jau tradicija tapo, kad festivalis „Intermezzo“ palydimas su simfonine muzika. Šiam koncertui spalio 31 d. į Lietuvą sugrįš praėjusiais metais publiką sužavėjęs Jazeps Vitols Latvijos muzikos akademijos studentų simfoninis orkestras, diriguojamas maestro Atvarso Lakstigalos. Finalinis festivalio akordas patikėtas pianistui Kasparui Uinskui, kuris su orkestru atliks S. Rachmaninovo koncertą fortepijonui ir orkestrui Nr. 2. A. Lakstigalos ir K. Uinsko keliai jau ne kartą susikirto, abu atlikėjai kartu pasirodė Lietuvos ir Latvijos scenose. Gerai vienas kitą suprantantys ir jaučiantys scenos partneriai pakvies klausytojus audringai atsisveikinti su festivaliu.

Festivalio „Intermezzo“ koncertai:

Spalio 22 d. 19.00 val. Leonard Elschenbroich – Alexei Grynyuk.

Spalio 24 d. 19.00 val. Alexei Grynyuk.

Spalio 26 d. 19.00 val. Andrew Tyson.

Spalio 31 d. 19.00 val. Kasparas Uinskas – Atvars Lakstigala – Jazeps Vitols Latvijos Muzikos akademijos studentų simfoninis orkestras

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją