Knygos praturtina gyvenimus, išmoko ko nors naujo, teikia pramogą, kelia sąmyšį, meta iššūkį. Kartais jos priverčia pasijusti nepatogiai. Tačiau knygų lentynose nėra vietos cenzūrai. Leidyklos „Obuolys“ pranešime žiniasklaidai pasakojama, kokias pasaulyje gerai žinomas knygas buvo mėginama uždrausti.

Tito Lukrecijaus Karo „Apie daiktų prigimtį“

Šiame kūrinyje dėstoma atomų teorija (jų amžinumas, judėjimas, skirtumai), žmogaus psichologijos ir fiziologijos dalykai (siela, dvasia, protas, juslės, jausmai), kosmogonija ir civilizacijos istorija (pasaulio atsiradimas, šviesulių judėjimas, vandens ir oro apytaka, žmonijos istorija, meteorologinių reiškinių, žemės drebėjimų, ligų priežastys). Religinį pasaulį papiktinusi, krikščionybei prieštaraujanti ir ateizmo idėjas skleidžianti poema „Apie daiktų prigimtį“ buvo parašyta Senovės Romos laikais! Tikras stebuklas, kad ši neįtikėtinai moderni, tūkstantmečiais pralenkusi savo laiką poema išliko iki mūsų laikų – arba įrodymas, kad šedevrai nesunaikinami, o atėjus laikui sulaukia ir pasaulinio pripažinimo.

Leidėjas: „Obuolys“

Gustavo Flobero (Gustave Flaubert) „Ponia Bovari“

„Ponia Bovari“ šiandien laikoma literatūros klasika, tačiau 1857 m. šios knygos autorius G. Floberas buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn už šio veikalo viešinimą. Rašytojas šiame romane pasakoja apie gražuolę Emą, kuri, ištekėjusi už provincijos gydytojo, greitai nusivilia santuokiniu gyvenimu, ima nuobodžiauti ir įsivelia į daugybę meilės aferų. 1856 m. šios istorijos ištraukos pasirodė laikraštyje „La Revue de Paris“, tačiau dauguma scenų buvo savavališkai ištrintos. Tai pastebėjęs G. Floberas stengėsi atkreipti visuomenės dėmesį į šią neteisybę ir jam pavyko.

Kai galiausiai romanas „Ponia Bovari“ buvo išspausdintas, iš karto tapo vienu labiausiai skaitomų kūrinių Prancūzijoje.

Leidėjas: „Obuolys“

Adolfo Hitlerio „Mano kova“

Šio žymiojo A. Hitlerio politinio veikalo iki 1945 m. buvo atspausdinta ir išplatinta 12 milijonų kopijų. Tačiau po Antrojo pasaulinio karo pabaigos „Mano kova“ buvo uždraustas kaip nesveikos ideologijos šaltinis, parašytas asmens, sugriovusio pasaulyje taiką ir atsakingo už milijonus atimtų nekaltų žmonių gyvybių.

Iki 2016 m. Vokietijoje šio veikalo pakartotinis leidimas buvo draudžiamas, nors Didžiojoje Britanijoje ir JAV jį buvo galima įsigyti anglų kalba. Vieni šį veikalą niekina, kiti jo bijo, o treti smalsumo vedini perskaito.

Sklando gandai, kad netrukus ši knyga pasirodys ir lietuviškai…

Vladimiro Nabokovo „Lolita“

Šiam rusiškų šaknų turinčiam amerikiečių rašytojui iš pradžių labai sunkiai sekėsi surasti leidyklą, kuri sutiktų išleisti jo romaną. Skandalinga literatūros profesoriaus pedofiliška meilė dvylikametei įdukrai Dolores iš karto buvo paženklinta kaip ponografija ir visos amerikiečių leidyklos rankraštį atmetė.

Tačiau Prancūzijoje Nabokovas sulaukė sėkmės. Leidykla „Olympia Press“, besispecializuojanti anglakalbės erotinės literatūros publikavimu, 1955 m. pasirašė su rašytoju sutartį. Pasaulinio dėmesio romanas sulaukė tuomet, kai britų autorius Graham Greene rekomendavo knygą „The Sunday Times“, o Johnas Gordonas pavadino šią knygą kaip „purviniausią“ kada nors skaitytą knygą. Didžioji Britanija šios knygos leidimą uždraudė ir spaudė Prancūziją pasielgti taip pat. Australijoje, Naujojoje Zelandijoje, Pietų Afrikoje, Argentinoje ir Sovietų sąjungoje ši knyga buvo draudžiama, ją turintiems grėsdavo net įkalinimas.

Šiandien Vladimiro Nabokovo romanas „Lolita“ laikomas pasaulinės literatūros klasika.

Leidėjas: „Jotema“

E.L. James „Penkiasdešimt pilkų atspalvių“

Šiame visame pasaulyje gerai žinomame romane pasakojama istorija apie 21-erių studentę Anastasiją ir 27-erių milijardierių Kristianą, kurie tik susipažinę iš karto pajuto vienas kitam išskirtinę trauką. Tačiau pagrindinio herojaus aistra sadizmui nepatyrusiai studentei tapo tikru iššūkiu, o erotinės scenos šokiravo daugelį.

Po to kai Malaizija (kaip ir kitos šalys) uždraudė šio bestselerio perkėlimą į ekranus, 2015 m. ši knyga buvo oficialiai uždrausta. Malaizijos vidaus ministerija nusprendė uždrausti šios knygos spausdinimą, importą ir apskritai turėjimą. Taip ši knyga buvo uždrausta Brevardo apygardoje Floridoje.

Kad ir kaip kritikuota ir bandyta uždrausti, tačiau šios trilogijos pasaulyje atspausdinta 31 milijonas kopijų, ji aplenkė visus iki tol pirmavusius bestselerius.

Leidėjas: „Alma littera

Mao Dzedongo „Maža raudona knygutė“

O dabar apie knygą, kurios tiražas buvo vienas didžiausių pasaulyje! Ar žinojote apie Kinijos ikoną, „Mažą raudoną knygutę“, kurios buvo atspausdinta milijardas kopijų?

Pirmą šios knygos versiją 1964 m. išspausdino Liaudies išsivadavimo armija. Šis Kinijos pirmininko Mao Dzedongo citatų rinkinys greitai tapo kultinės asmenybės reprezentaciniu ženklu. Kinijos kultūros ministerija dėjo visas pastangas, kad šią „Mažą raudoną knygutę“ turėtų kiekvienas Kinijos pilietis, o kad šių knygų nepritrūktų buvo statomos naujos spaustuvės.

Ir kas galėjo pagalvoti, kad Mao įpėdinis Deng Xiaoping mėgins uždrausti šią knygą? Laimei, jam nepavyko, o knygos populiarumas visame pasaulyje tik dar labiau išaugo. Šiandien visame pasaulyje leidžiama „Maža raudoną knygutė“ yra studijuojama kaip pavojingas dokumentas, padedantis pažinti Kinijos interesus ir mentalitetą.

Netrukus pirmą kartą istorijoje ši pirmininko Mao Dzedongo „Maža raudoną knygutė“ pasirodys lietuviškai. Ir ji nebus uždrausta.

Leidėjas: „Obuolys“

Pasidžiaukime laisve skaityti. Skaitantis žmogus yra gražus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)