„Kelyje į Damaską“ laikomas labiausiai autobiografiniu Augusto Strindbergo kūriniu. Neturtingas, tačiau žinomas ir prastą reputaciją turintis rašytojas laukia jam išsiųstų pinigų. Pinigų vis nėra, todėl jis nusprendžia pabėgti su ką tik sutikta ištekėjusia moterimi. Kelionė greitai virsta košmaru: visi jo sutikti žmonės yra iš jo paties praeities. Kaip katalikybės skaistykloje – rašytojas susiduria akis į akį su savo gyvenimu: vaikyste, mokslo metais, įsimylėjimais, branda. Jis nepaliaujamai skrieja iš miesto į miestą, visą laiką bėgdamas nuo savo persekiotojų: gedulingų maršų, laidotuvių ir karstų nešikų. Per sapnus ir fantazijų pasaulį, pažeminimą ir paranoją, rašytojas žengia išsivalymo keliu – nežinodamas, ar pakeliui patiriami išgyvenimai jį gydo, ar kankina.

Tai negailestinga ir atvira pjesė, parašyta tuo metu, kai Strindbergas gydėsi Paryžiaus psichiatrinėje klinikoje. Kaip teigė pats Strindbergas, rašydamas šią dramą jis „vėl pradėjo gyventi“. „Kelyje į Damaską“ pradeda naują jo gyvenimo ir kūrybos etapą.

A. Strindbergas – vienas dažniausiai Norvegijos scenoje statomų autorių, tačiau visas tris šios sudėtingos pjesės dalis režisuoti ryžosi tik didelis rašytojo kūrybos gerbėjas - teatro ir kino režisierius Ingmaras Bergmanas. Pasiūlymą imtis šios medžiagos Oskaras Koršunovas gavo iš Norvegijos teatro atstovų. Pasak režisieriaus, nelengva su šia pjese susigyventi - kaskart ji atrodo vis labiau asmeniška. Todėl, ironizuoja O. Koršunovas, lengviau statyti „autobiografinį“ spektaklį Skandinavijoje nei namie; juoba kad Lietuvos Nacionalinis teatras jo dirbti nekviečia.

Karališkajame Švedijos teatre režisavęs Saros Kane „Apvalytuosius“ Oskaras Koršunovas į Norvegiją kviečiamas jau trečią kartą - Torshovteatret teatre režisierius yra pastatęs spektaklius „Mes ne pyragai“ pagal Daniilą Charmsą ir Aleksandrą Vvedenskį bei „Žiema“ pagal Jono Fosė pjesę.

Naujajame O. Koršunovo spektaklyje “Kelyje į Damaską” vaidina grupė žymiausių Nacionalinio teatro aktorių, o pagrindinius vaidmenis atliekantys Øysteinas Røgeris ir Ågot Sendstad su lietuvių režisieriumi dirba jau trečią kartą. Spektaklio premjera numatoma ateinančių metų sausio pabaigoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją