„Somnium“ – sapnas, pavadinimu apjungiančioje kūrybos vakaro programoje skambės išskirtinai tik V. Čepinskio kūryba, kurioje į darnią visumą apsijungs ankstyvoji smuikininko kūryba, parašyta 1997 m. Niujorke, 2014-2018 m. sukurti kūriniai, tarp kurių ir „Somnium (Sapnas)“ violončelei ir orkestrui bei naujausi sakralios SAKRAMENTO erdvės įkvėpti kūriniai, po barokiniais Švč. Sakramento (studentų) bažnyčios skliautais įgyjantys papildomą emocinį krūvį, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Didžioji dalis koncerte skambėsiančios muzikos bus rami, kiek meditatyvinė, harmoninga muzika. Programos pavadinimas – sapnas – gal kiek atspindi tam tikrą mano priešpriešą prieš dabartinį vartojimą, bėgimą, pirkimą, tylos nebegirdėjimą, gamtos nematymą… Tai mane labai liūdina, – sako smuikininkas V. Čepinskis. – Žmonės nebemoka džiaugtis tylos akimirka. Žmonės bijo, paniškai bijo pasilikti su savimi vienumos akimirkai. Mano muzika, turėtų truputį žmogų trumpam grąžinti į tą pabuvimą su savimi“.

V. Čepinskio programą „Somnium“ SAKRAMENTO scenoje be paties smuikininko atliks vokalo solistė Vaida Genytė, atlikėjo sutuoktinė, smuikininkė Viktorija Čepinskienė, violončelės meistras Mindaugas Bačkus, fortepijono virtuozas Motiejus Bazaras bei Šiaulių kamerinis orkestras.

„Rašydamas muziką, visada stengiuosi, kad ji spinduliuotų gėrį, harmoniją. Jokių destrukcijų. Net jei siela ir šaukiasi pagalbos, aš tą pagalbą randu partitūros lape, rašydamas ir tarsi užsidarydamas nuo išorės“, – sako V. Čepinskis.

Dviejų dalių programoje skambės dešimt skirtingos apimties ir sudėtingumo kūrinių, kuriuos klausytojams kūrybos vakaro metu komentuos ir su V. Čepinskiu neskubrų pokalbį ves muzikologas Viktoras Gerulaitis.

„Šių dienų kultūra yra pagrįsta samprata, kad nauja ir jauna yra geriau už sena, todėl seno reikia atsikratyti, sena reikia išmesti, nesvarbu, ar tai protinga, ar kvaila. Mes gyvename lyg madų namuose, kuriuose neklausiama, ar nauja suknelė yra geresnė už seną, o vilkime ją nes ji tiesiog nauja ir moderni“, – paklaustas apie V. Čepinskio muziką provokuoja V. Gerulaitis, sutikęs tapti atlikėjo kūrybos vakaro vedėju.

V. Gerulaičio teigimu, V. Čepinskio kuriama muzika tikrai yra ne iš „madų namų“. „Pripažinsiu, – XXI amžiuje tam reikia drąsos, – šypsosi garsus muzikologas. V. Čepinskio muzika – atvirai romantiška. Jos estetinė nuostata – lyrinis dramatizmas. Ji – jautriai melodinga ir konsonansiška, aiškios ritmikos ir skaidrios faktūros. Ji – emocionali ir meniška. Be to, ji turi tikrai aristoteliškų savybių: jai būdingas saikas ir elegancija (proporcijos). „Argi ne to mes labiausiai ilgimės šiame beprotiškame naujovių pasaulyje?“ – intriguoja būsimo kūrybos vakaro vedėjas.

Dalis V. Čepinskio kūrybos vakaro metu surinktų lėšų bus skirtos itin apleisto pagrindinėje Kauno senamiesčio pėsčiųjų gatvėje stūksančio Švč. Sakramento šventovės pastato restauravimui. Džiugu, kad iniciatyvių kauniečių pastangomis čia ne tik gegužę atvertos pagrindinės šventovės durys bei antrame šventovės aukšte įrengtos grindys, kad būtų galima vykdyti kultūrinę veiklą ir rinkti lėšas bažnyčios atstatymui, bet ir rugpjūčio pabaigoje pradėti pagrindinio fasado tvarkymo darbai, iš dalies finansuojami Kauno miesto savivaldybės.

Gegužę visuomenės kultūros poreikiams atvertoje SAKRAMENTO erdvėje per vasarą surengta beveik dvi dešimtys įvairaus pobūdžio ir turinio renginių – eksponuotos meno ir fotografijos parodos, vyko įvairios muzikos koncertai ir pasirodymai, surengti keli performansai, šokio spektakliai, kino peržiūrų ir diskusijų vakarai. Visa veikla vykdyta neatlygintinai ir savanoriškais pagrindais, veiklų organizatorius – Kauno senamiesčio draugijos fondas „Man rūpi“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją