Dailininkas Raimondas Gailiūnas gyvena ir kuria Rokiškyje. Nevartoja alkoholio, nevalgo mėsos, nerūko net pypkės, kažkada buvusios jo įvaizdžio dalimi, verda stebuklingo skonio arbatą, ruošia avinžirnius su kanapių sėklomis ir vaisių salotas su cinamonu. Šiuolaikinio meno parodose beveik nesilanko, su daugelio jį dominančių menininkų kūryba pažindinasi internete. Po ilgų audringų jaunystės gyvenimo metų (dėl kurių net metė dailės mokslus) kūrėjas „nurimo“ susikūręs savo pasaulį mažutėje bendrabučio kambaryje įrengtoje studijoje.
Menininkas Raimondas Gailiūnas ir Contour Art Gallery steigėja Vilma Mačianskaitė

Tada, 1996 metais, pabaigė ir jaunystėje užmestus dailės mokslus. Toje mažutėje studijoje jis taip pat internetu gilinasi į budizmo filosofiją, klausosi paskaitų tuo pačiu aktyviai šokdamas savo gyvenimo šokį prieš kiekvieną naują savo kūrinį. Lankantis pas Raimondą Gailiūną, kalbantis su juo telefonu ar susirašinėjant socialinių tinklų erdvėje, galvoje netelpa – iš kur vienas (itin sėslus) žmogus gali traukti tokią gausybę vizijų ir sugebėti taip giliai kapstyti nardant religijos, politikos, filosofijos, galų gale paties gyvenimo džiunglėse. Jo spalvos sprogsta, jo kuriami personažai įstringa į galvą taip, kad neiškrapštysi nė su skalpeliu – autoironija, sarkazmas, išgyventas skausmas, humoras, šiuolaikinių medijų įpiršti vaizdai kuria istoriją po istorijos.

Nors kaip galerininkė (straipsnio autorė yra „Contour Art Gallery“, atstovaujančios Raimondui Gailiūnui nuo 2016 m., steigėja ir vadovė) dirbu su Raimondu jau daugiau nei trejus metus, be būsimos parodos kuratorės dr. Rasos Žukienės niekaip nebūčiau sugebėjusi suvaldyti to siautulio, besireiškiančio „nurimusio“ menininko studijoje. Ir pavadinimo niekaip nebūčiau sugalvojusi, nes matant tą spalvų, minčių ir temų siautulį turbūt būčiau vardijusi šimtus žodžių jungdama juos į ilgiausius sakinius.

O pasirodo „Neramus“ – pagrindinis žodis, nusakantis Raimondo Gailiūno naujausios tapybos visumą. Tapybos, kalbančios apie šiuolaikinio žmogaus nerimą, neužtikrintumą, vidines chimeras, parodančios tai, apie ką bijomasi ar vengiama kalbėti, nes visiems norisi gyventi tik gražiai. Tiesa, Raimondo Gailiūno darbai puikiai tinka prie gražaus gyvenimo – jis meistriškai įvaldęs spalvas, darbai įdomūs, juose yra šuniukų, žvėrių, kačių, yra net popiežius ir Buda. Jie kalbasi su tavimi kai grįžti į namus, toliau kurdami tas menininko pradėtas istorijas. Visgi, tai tik paviršinis jo darbų sluoksnis. Tik tie, kurie išdrįs ir leis sau panirti į tuos naratyvus giliau, taps tikraisiais Raimondo Gailiūno tapybos mylėtojais. Jie pažins tikrąjį Raimondą Gailiūną ir jų negąsdins menininko išpasakotas ir vaizdais artikuliuotas nerimas. Priešingai – jis leis jiems nurimti.
Lūkestis

Pasibaru su dailininku, nes kartais tikrai „nesuprantu aš giluminių tapybos srovių“, anot Raimondo. Jis sako: „Užpyksiu – praeis.“ Pykstu ir aš – jis niekaip nesupranta, kodėl aš primygtinai reikalauju paaiškinimo, nes juk 99 procentai dirbančių žmonių neturi laiko taip giliai pasinerti, kad galėtų kiek iš arčiau tas sroves pajausti. Bet tenka nusileisti: užpykstu – praeina. Ir iš tiesų, kaip jis gali paaiškinti kai, anot jo: „Visas mano gyvenimas yra skirtas suvokti man užduodamus klausimus. Tema užduoda man klausimą. O per tapybą ta tema siekiu tą klausimą suvokti.“

Baigdama rašyti tai, ko negalėjau neparašyti, rašau tiems, kurie sugebės perskaityti tik paviršinį darbų sluoksnį: užpyksite – praeis.

Parodai atrinkta ir bus rodoma daugiau nei 60 tapybos darbų. Jie pasklis visose galerijos salėse pasakodami šešis neramius pasakojimus, sąlyginai pavadintus tokiais vardais: „Prisikėlimai ir kilìmai“, „Būtybės šalia manęs“, „Vilties saulės“, „Šalutinis kiemas“, „Trofėjai“, „Vidinės chimeros“.
Parodą organizuoja menininkui atstovaujanti „Contour Art Gallery“, Vilnius.

Paroda veiks Lietuvos Dailininkų sąjungos galerijoje „Arka“, Aušros vartų g. 7, Vilnius iki spalio 9 d.
Atidarymas – rugsėjo 19 d. 18:00 val. Parodos kuratorė – menotyrininkė dr. Rasa Žukienė. Parodos architektūrą kuria architektė Ieva Cicėnaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją