Prestižiškiausio tarptautinio elektroninio ir kompiuterinio meno apdovanojimo „Prix Ars Electronica“ laureatas, Tristan Perich atvyksta į Vilnių – festivalyje „Gaida 2019“ jis surengs gyvą pasirodymą ir atliks valandos trukmės kūrinį „Noise Patterns“ dviejų kanalų 1 bito elektronikai. Koncerte taip pat gros ir žinomi JAV perkusininkai „Meehan/Perkins Duo“, rašoma pranešime žiniasklaidai.

37-erių Tristan Perich kuria inspiruojamas estetinio matematikos, fizikos ir kodų paprastumo. Įtakingasis britų modernios muzikos žurnalas „The Wire“ apibūdina jo kompozicijas kaip „asketišką elektronikos ir organinio pasaulio akistatą“. 2004 m. Tristan Perich išleido albumą „1-Bit Music“: tai buvo pirmasis diskas, realizuotas pagal „microchip“ (liet. mikroschemos) technologiją – suprogramuotas realiu laiku sintezuoti elektroninę kompoziciją gyvai. Kitas albumas „1-Bit Symphony“ (2010) sulaukė ypatingo kritikos palaikymo: anot „New York Press“, albumas buvo „stulbinantis“, o „Wall Street Journal“ rašė, kad „sklindantys dažniai turi intensyvios, hipnotizuojančios jėgos ir neįtikėtinos emocinės gelmės“.

Tristano Pericho kūriniai, atliekami tokių žinomų ansamblių, kaip „Bang On A Can All-Stars“, „Calder Quartet“, „Eighth Blackbird“, skamba viso pasaulio scenose – pradedant Whitney Amerikos meno muziejumi Niujorke ir Massachusettso Šiuolaikinio meno muziejumi „Mass MoCA“ (JAV), baigiant garsiuoju Barselonoje vykstančiu „Sonár“ festivaliu (Ispanija) ir žymiuoju elektroninio meno centru „Ars Electronica“ Lince (Austrija). Tristan Perich ne kartą buvo reziduojantis įvairių meno organizacijų menininkas, pavyzdžiui, 2010 m. – „Sonár“ festivalio, 2012 m. – Roberto Wilsono globojamo menų centro „Watermill Center“.

Tristan Perich bendradarbiauja su garsiais ansambliais, tarp kurių – lietuviams puikiai pažįstamas Niujorko „Bang On A Can All-Stars“ bei žinomi Čikagos perkusininkai „Meehan / Perkins Duo“, kuris pasirodys ir koncerte Vilniuje. Su T. Perichu taip pat bendradarbiauja eksperimentinį repertuarą propaguojantis elektrinių gitarų kvartetas „Dither Quartet“, fortepijono ir perkusijos kvartetas „Yarn/Wire“ ir kt.

Kaip vaizdo menininkas Tristan Perich yra surengęs personalinių parodų Niujorko galerijoje „bitforms“, muziejuose „Mikrogalleriet“ Kopenhagoje (Danija), „Museo Carandente“ Spolete (Italija), „The Addison Gallery“ Massachusettse (JAV), „Monster Truck“ Dubline (Airija), „LEAP“ Berlyne (Vokietija). Jo automatui suprogramuotus piešinius „Machine Drawings“ Niujorko meno žurnalas „BOMB Magazine“ apibūdino kaip „elegantiškai subtilius“.

2009 m. Tristan Perich už kompoziciją „Active Field“ dešimčiai smuikininkų ir dešimties kanalų 1 bito muzikai pelnė prestižiškiausią elektroninio ir kompiuterinio meno apdovanojimą „Prix Ars Electronica“.

2010 m. meno organizacijos „Rhizome“ užsakymu Tristan Perich sukūrė garso instaliaciją su 1500 garsiakalbių „Microtonal Wall“. Menininko kūryba remiama Niujorko valstijos menų tarybos, Amerikos muzikos centro ir kitų organizacijų.

Tristan Perich studijavo matematiką, muziką ir informatiką Kolumbijos universitete, Niujorko universiteto menų mokykloje „Tisch School of the Arts“ įgijo interaktyvių telekomunikacijų programos magistro diplomą. Menininkas rengia edukacinius susitikimus, veda meistriškumo kursus visame pasaulyje.

Tristano Pericho koncerte Vilniuje pasirodysiantis „Meehan/Perkins Duo“ yra ryškiausias jaunesniosios kartos JAV perkusijos duetas. 2006 m. įkurtas Toddo Meehano ir Dougo Perkinso, ansamblis jau spėjo suformuoti didžiulį naujų kūrinių perkusijos duetui repertuarą. Duetas bendradarbiauja su tokiais kompozitoriais, kaip Davidas Langas, Paulas Lansky, Nathanas Davisas ir kt. „Meehan/Perkins Duo“ aktyviai koncertuoja tiek JAV, tiek užsienyje. „Wall Street Journal“ duetą pavadino nepaprastai „talentingais perkusininkais“, „New York Times“ dueto muzikavimą vadina „džiugiu“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją