Vienas iš pagrindinių meno pažinimo centro „Tartle“ tikslų yra per meną supažindinti Lietuvos visuomenę su šalies istorija. Dabar eksponuojama paroda lankytojus supažindins su 19 amžiaus Lietuvos istorija. Anot menotyros daktarės, parodos kuratorės Rūtos Janonienės, romantizmo aspektas yra vienas iš pagrindinių 19 amžiaus meno bruožų.

„Šią kolekciją 19 amžiaus rinkinių aspektu tyrinėjau daugiau nei metus. 19 amžiaus rinkinys yra išsamus ir įvairiapusis. Romantizmas yra tam tikra pasaulėjauta. Ne stilius, nes stiliai gali keistis 19 amžiaus bėgyje, bet tam tikras pasaulio matymas ir perteikimas meno priemonėmis, tad ir parodoje bandžiau atskleisti skirtingus romantizmo aspektus“,– sako parodos kuratorė.

Parodoje pristatomi eksponatai yra suskirstyti į kelias sales pagal tam tikrus bruožus. Darbuose daug dėmesio skirta Lietuvos mitologijai, istorijai, gamtai, kraštovaizdžiui, kariniams didvyriams, pagoniškosios Lietuvos istorijai. „Juk įvairūs 19 amžiaus mitai gyvuoja ir iki šių dienų“, – pastebi R. Janonienė.

Kolekcininkas, Lietuvos meno pažinimo centro „Tartle“ steigėjas Rolandas Valiūnas sako, kad centras ir paroda bus atviri moksleiviams. „19 amžius mūsų istorijai labai svarbus. Jis dažnai mums yra atstumiantis, nes tai buvo okupacijos metai ir kartais atrodo, kad ta istorija yra ne mūsų. Visi svarbiausi istoriniai įvykiai yra pakankamai gerai atvaizduoti parodoje. Šiandien kalbėjau su vienos mokyklos direktore ir mes susitarėme, kad kviesime visas mokyklas į meno centrą, nes aš esu įsitikinęs, kad valandos pasivaikščiojimas su gidu po parodą duos vaikams daugiau nei pusmetis mokykloje. Galimybė pamatyti istoriją per meną duoda visai kitokią įtaigą“,– sako kolekcininkas Rolandas Valiūnas.

Menotyros daktaras, Vilniaus dailės akademijos dailės istorijos ir teorijos katedros vedėjas Helmutas Šabosevičius sako, kad ši paroda atskleidžia visas 19 amžiaus spalvas ir paslaptis. „Šita paroda galbūt taip dramatiškai nepakeičia to, ką mes žinojome apie romantizmą dailėje, kultūroje, bet ji sudaro proga mums pamatyti kūrinius, apie kuriuos mes nežinojome, kad jie yra. Vieną ar kitą menininką pamatyti visiškai kitaip“, – savo įžvalgomis dalinasi H. Šabosevičius.

Su šia parodos ekspozicija lankytojai bus supažindinami mažomis grupelėmis ir bus lydimi gidų. Į ekspoziciją registruotis galima jau dabar internetinėje svetainėje. „Skatiname meną pažinti giliau, todėl skiriame daug asmeninio dėmesio kiekvienam čia ateinančiam. Tokioje jaukioje ir meno istorijos pasakojimų įkvėptoje erdvėje užsimezga diskusija, atsiranda nepaviršutiniškas ryšys su menu. Iš lankytojų dažnai atsisveikindami išgirstame, jog šios pažinties vertėjo laukti, todėl labai džiaugiuosi, jog vos per metus tapome terpe, formuojančia brandų požiūrį į mūsų dailės istoriją ir paveldą“,– sako Lietuvos meno pažinimo centro „Tartle“ direktorė J. Semenauskienė.

Į iškilmingą parodos atidarymą susirinko daug žinomų žmonių, tarp kurių – Lietuvos Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda su žmona Diana, MO muziejaus įkūrėjai Danguolė ir Viktoras Butkai, Vilniaus meras Remigijus Šimašius, politikas Artūras Zuokas, Vilniaus universiteto rektorius Artūras Žukauskas, ekonomistas Nerijus Mačiulis ir daug kitų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)