Nežinantiems galima priminti, kad „Improdimensija“ – tai improvizacinei muzikai skirtų renginių ciklas, kurio ištakos siekia 2011 m., kai pianistas, perkusininkas bei kompozitorius Arnas Mikalkėnas bei muzikos vadybininkas, šiuo metu einantis Lietuvos džiazo federacijos prezidento pareigas, Julijus Grickevičius ėmė rengti koncertus Kauno Menininkų namuose ir kitose Kauno miesto erdvėse.

Pranešime žiniasklaidai rašoma, kad 2017 metais prie šios iniciatyvos prisijungus vienam ryškiausių savo kartos saksofonininkų Liudui Mockūnui bei „MAMA Studios“ savininkui ir garso režisieriui Arūnui Zujui, ciklo renginiai persikėlė į sostinę.

Tačiau šio rudens sezono ypatybė – koncertai sugrįžta į Kauną! Laikinosios sostinės publika turės progos pasimėgauti aukščiausios prabos improvizacine muzika. Koncertai vyks privačios muzikos mokyklos „Jazz Academy“ patalpose (Baltų pr. 34).
Yoriyuki Harada

Iki šiol dviejų dalių koncertai būdavo retenybė, tačiau nuo šio sezono pradžios beveik visi „Improdimensijos“ koncertai bus dviejų dalių. Pasak organizatorių, viena dalis bus dedikuojama scenos senbuviams, o kita – jaunosios kartos pradedantiesiems ir jau aktyviai besireiškiantiems menininkams. Tokiu būdu siekiama paskatinti skirtingų kartų kūrėjų dialogą bei įtraukti kuriantį jaunimą į muzikinį šalies vyksmą, o klausytojams leisti pajusti malonų naujų atradimų skonį.

2019 m. sausį „Improdimensijos“ koncertų ciklo organizatoriai įgyvendino muzikantų rezidencijos idėją. Jos metu pakviestas kūrėjas keletą dienų reziduoja Lietuvoje, rengia koncertus bei dirba su studentais. Pirmaisiais rezidentais tapo Niujorke gyvenantis perkusininkas Dalius Naujokaitis bei improvizacinės muzikos ir laisvojo džiazo guru Matsas Gutafssonas.

Idėją „Improdimensijos“ organizatoriai pasiryžę tęsti. Šiame sezone Lietuvos publikos laukia išskirtinio talento svečias iš Didžiosios Britanijos – kontraboso virtuozas bei kompozitorius Barry Guy.

Europos laisvojo džiazo bei improvizacinės muzikos scena neįsivaizduojama be šio muzikanto. Fenomenalia grojimo technika bei muzikine išmone pasižymintis B. Guy gali būti tituluojamas vienu ryškiausių savo kartos kontrabosininkų pasaulyje. Prestižiniai festivaliai, pasirodymai su žymiausiais scenos muzikantais bei šimtus įrašų talpinanti diskografija puikiai atspindi B. Guy įdirbį bei įtaką improvizacinės bei laisvojo džiazo muzikos scenai.
Barry Guy ir Maya Homburger

B. Guy Lietuvos publikai jau pažįstamas. Pirmasis jo vizitas įvyko 2009 m. Tąsyk jis koncertavo Šv. Kotrynos bažnyčioje, kartu su M. Gustafssonu, o paskutinį kartą mūsų šalyje jis lankėsi 2017-aisiais, kai kartu su ilgamečiais kolegomis Evanu Parkeriu bei Paulu Lyttonu, tarytum viesulas praūžė „Vilnius Jazz“ festivalio scenoje. B. Guy vizitai Lietuvoje yra įamžinti įrašų kompanijos „NoBusinessRecords“ leidiniuose: „Sinners, Rather Than Saints“, „Lava“ ir „Metal!“.

Spalio 29–31 d. B. Guy rezidencija suteiks galimybę išvysti šį unikalų muzikantą įvairiuose formatuose. Be solinio pasirodymo taip pat numatyti du duetai – su Lietuvos improvizacinės muzikos ambasadoriumi Liudu Mockūnu bei smuikininke iš Šveicarijos Maya Homburger. Pastarosios kūryboje susipina griežtai struktūruota barokinė muzikos mokykla su beribėmis šiuolaikinės improvizacinės muzikos erdvėmis.

B. Guy ir M. Hombuger pristatys specialią Čekų-Austrų kompozitoriaus Heinricho Ignazo Franzo Biberio bei vengrų kompozitoriaus György Kurtágo kūrinių interpretacijomis paremtą programą.

Trio (B. Guy, M. Homburger ir L. Mockūnas), kartu su LMTA Šiuolaikinės muzikos studijų programos studentais, atliks autorines B. Guy bei G. Kurtago kompozicijas. Taip pat laukia ypatingas kvarteto pasirodymas. Kartu su B. Guy, L. Mockūnu bei Arkadijumi Gotesmanu išvysime dar vieną „Improdimensijos“ rudens sezono žvaigždę – trimitininką Nate‘ą Wooley, kuris taip pat surengs savo solinį pasirodymą.

N. Wooley – velniškai talentingas trimitininkas iš JAV apie kurį džiazo trimitininkas, kompozitorius ir pedagogas Dave‘as Dauglas‘as yra sakęs: „Nė kiek neperdėdamas galiu pasakyti, kad Nate‘as – vienas įdomiausių ir netradiciškiausių šiuo metu kuriančių trimitininkų.“ Jokiais rėmais neapribota N. Wooley fantazija tiesiog trykšta jo trimitu. Fenomenaliai plati muzikinė artikuliacija, įvairių išplėstinių technikų bei aplinkos objektų panaudojimas šio kūrėjo muziką paverčia mistine drama, kurioje negali nutuokti, kas tavęs laukia, jau vos už kelių akimirkų.
Barry Guy

Tai bus antrasis šio muzikanto vizitas Lietuvoje. 2018 m. „Vilnius Jazz“ publika nuščiuvusi klausėsi N. Wooley ir jo „Knknighgh“ kvarteto pasirodymo, kurį užbaigė kolektyvo būgnininko į sceną iš užkulisių sviesta būgnų komplekto lėkštė.

Svečių iš užsienio gretos tuo nesibaigia. Rudens sezone taip pat klausytojai turės progos išgirsti dar kartą į Lietuvą sugrįžtančius ispanų kompozitorių ir pianistą, vieną įdomiausių šiuolaikinių improvizacinės muzikos kūrėjų ir teoretikų Agusti Fernandezą savita grojimo technika ir muzikiniu mąstymų garsėjantį pučiamųjų virtuozą Franką Gratkowskį bei prieš dešimtmetį Vilniuje viešėjusį gaivališkąjį Japonijos pianistą Yoriyuki Harada.
Lietuviškas rudens sezono desantas nemažiau intriguojantis. Numatyti laisvojo džiazo trijulių

„Ąžuoliniai Berželiai“ ir „FreeFS“, taip pat saksofono ir vinilinių plokštelių grotuvo garsus derinančio dueto „DJ Extended“ bei performanso ir garso meną apjungiančio „Arma Agharta“ koncertai.
„Improdimensijos“ rudens sesija – puiki proga pažinti jaunosios kartos kūrėjus. Su skirtingai kolektyvais koncertuos net trys naujosios kartos gitaristai – Klaudija Indriliūnaitė, Dominykas Norkūnas ir Tadas Petkevičius-Grajauskas. Taip pat jaunąją kartą reprezentuos tūba grojantis Simonas Kaupinis bei būgnininkas Tomas Razmus. O solo pasirodymą surengs išradingasis saksofonistas Klaudijus Stalmokas.

Bene labiausiai intriguojantį vyksmą žada bekompromisiškiausio gitaristo ir triukšmo estetikos apologeto Juozo Milašiaus bei mediko, ginekologinės endokrinologijos specialisto Rolando Žiobako pasirodymas pavadinimu „Duo–Žinia“. Kokį turinį slepia šis pavadinimas duetas nelinkęs atvirauti. Paslapties šydas bus nuimtas tik lapkričio 25-ąją.
Agusti Fernandez

Uždaryti rudens sezoną patikėtą klasikams. Gruodžio 27 d. „MAMA Studios“ erdvėje skambės legendinio Ganelino trio narių bei Nacionalinės kultūros premijos laureatų Vladimiro Čekasino bei Vladimiro Tarasovo dueto muzika. Šių asmenybių atskirai pristatinėti nereikia. Jų laikui nepavaldi kūryba bei išugdyti muzikantai kalba patys už save. Tai neeilinio talento ir užmojų asmenybės, pasižyminčios su niekuo nesupainiojamu skambesiu bei savitomis kūrybos taisyklėmis.

Daugiau informacijos apie koncertus „Improdimensijos“ organizatorių puslapyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją