Megzti dialogą su menu

„MO muziejaus veikla prasidėjo nuo knygų apie meną leidybos. Jų tikslas pakviesti ir mažuosius, ir paauglius, ir suaugusius susipažinti su menu. Norime, kad mūsų leidžiamos knygos pasiektų kuo platesnį Lietuvos gyventojų ratą, ir tikimės, kad ši dovana regionų bibliotekoms ir mokykloms taps akstinu atrasti ir pažinti meno pasaulį“, – pasakoja MO muziejaus direktorė Milda Ivanauskienė.

MO muziejaus knygos pasieks įvairius Lietuvos miestus ir rajonus: Vilnių, Klaipėdą, Šiaulius, Panevėžį, Telšius, Plungę, Uteną, Alytų, Anykščius, Kalvarijas, Kazlų Rūdą, Šalčininkus, Ukmergę, Šilalę, Pasvalį, Šakius, Radviliškį, Kupiškį, Marijampolę, Prienus, Varėną, Kretingą, Kėdainius, Palangą, Jurbarką, Kelmę, Lazdijus, Skuodą, Elektrėnus, Jonavą, Joniškį, Raseinius, Pagėgius, Prienus, Mažeikius, Trakus, Šeduvą, Biržus, Zarasus, Širvintas, Vilkaviškį, Kaišiadoris, Rietavą. Be viešųjų ir mokyklų bibliotekų dovanotais leidiniais galės džiaugtis ir Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos lankytojai.

Knygos vaikams ir jaunimui

Naujaisiais mokslo metais – mokyklų lentynos pasipildys knygomis moksleiviams. Tarp jų – net keturių knygų serija „13 dalykų, kuriuos dera žinoti“. Tai lyg nedideli meno istorijos katalogai, kuriuose įdomiai formuluojami klausimai, vaizdingai pateikti atsakymai, nepamirštant ir Lietuvos. Knygose įvairaus amžiaus skaitytojas atras skirtingus ir jam įdomius dalykus – 13 išradimų, dailininkų, paveikslų ar menininkių, kuriuos žinoti tikrai verta.

„Manome, kad vizualiai įdomiai pateiktas turinys – puiki galimybė sudominti jaunuosius skaitytojus. Būtent tokios yra į daugybę pasaulio kalbų išverstos knygos „D.I.Z.A.I.N.A.S“, „N.A.M.U.K.A.S“ ir „M.E.N.A.S“. Jose pristatomi garsūs dizaineriai, jų kurtų dizaino darbų istorijos, 35 keisčiausi, tačiau neįtikėtai originalūs garsių architektų kurti pastatai ar pastarųjų 50 metų svarbiausi meno kūriniai. Šios knygos – lyg mažos enciklopedijos apie dizainą, architektūrą, šiuolaikinį meną. Kartu tai ir smagus nuotykis jauniesiems skaitytojams bei jų tėveliams ar seneliams“, – kelias iš dovanojamų knygų pristato MO muziejaus direktorė.

Dailės albumai – mini muziejus lentynose

Kokios knygos turi atsidurti bibliotekų lentynose – atviras klausimas. Tai priklauso nuo skaitytojų pomėgių, išsilavinimo ar gyvenimo būdo. MO muziejus bibliotekoms ir mokykloms dovanoja ir reprezentatyvius Lietuvos dailės ir tapybos albumus, dailininkų memuarus, kurie tarsi jau tapo savotiškais kultūriniais gidais.

„Viešosios bibliotekos didžiausią alkį jaučia naujoms ir įvairiuose skaitomiausių knygų topuose besipuikuojančioms, kritikų gerai vertinamoms knygoms, kurios bibliotekų lentynas pasiekia vėliau nei knygynus. Bibliotekoms taip pat svarbu turėti kuo įvairesnių knygų: atitinkančių moksleivių mokymosi programas, patrauklių kitam skaitytojų ratui. Pastebime, kad pastaraisiais metais bibliotekos organizuoja kultūrines ir menines edukacijas. Todėl didelę paklausą turi meno literatūra“, – teigia Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Informacijos išteklių departamento direktoriaus pavaduotoja Dovilė Ivanovienė.

Ji taip pat priduria, kad dėl lėšų stygiaus meno knygos ir albumai bibliotekoms ne visada įkandami: „Jokia paslaptis, kad meno knygos ir albumai nėra pigūs. Bibliotekų biudžetas ribotas, todėl jos turi paskirstyti savo prioritetus ir pirkti tas knygas, kurių reikia labiau. Tokiu atveju meno, ypač šiuolaikinio, sritis dažnai sulaukia mažiau dėmesio.“

Iniciatyva gali būti abiejose pusėse

Knygų dovanojimo akcijos tampa vis dažnesnės artėjant Kalėdoms. Ši idėja ypatingai išpopuliarėjo prezidentei Daliai Grybauskaitei pradėjus organizuoti akciją „Knygų Kalėdos“. Taip pat, kaip pastebi D. Ivanovienė, vis labiau populiarėja iniciatyva įmonėse ar organizacijose rinkti ir dovanoti knygas bibliotekoms. Visgi ji taip pat atkreipia dėmesį, kad proaktyvių veiksmų galėtų imtis ir pačios bibliotekos.

„Manau, kad reiktų didesnės iniciatyvos iš bibliotekų pusės, socialiniai tinklai ir kiti interneto įrankiai – galingas ginklas, kuriame visada galima paskelbti, kad bibliotekai reikia konkrečios knygos. Galima paprašyti, kad ją padovanotų, taip pat galima savarankiškai organizuoti įvairias iniciatyvas“, – teigia D. Ivanovienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją