Pirmasis pristatyti savo knygos „Pranašystės“ buvo kviečiamas Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Juozas Erlickas. Autorius su leidykla „Tyto alba“ bendradarbiauja jau dvidešimt vienerius metus, tačiau paklaustas, kokios pranašystės laukia ir kaip jaučiasi išleidęs naują knygą, J. Erlickas pasirinko tylos poziciją ir pareiškė, kad daugiau nieko nesakys.

„Lietuvos vizionierės. 10 įspūdžiografijų“ – tokią painaus pavadinimo Elenos Gasiulytės ir Miglės Anušauskaitės knygą greitai galės įsigyti skaitytojai. „Terminą „įspūdžiografija“ sugalvojau aš pati ir labai norėčiau, kad bėgant laikui jis būtų įtrauktas į literatūros vadovėlius“,- sakė knygos autorė, filologė, gidė Elena Gasiulytė. Ši knyga – tai istorijų rinkinys, kuriame kalbama apie dešimt moterų iš skirtingų laikmečių. O knygos tikslas, anot autorės, yra perteikti tai, kaip knygos autorė aprašomas moteris mato pati ir, kad skaitytojas savo asmeninį įspūdį susidarytų pats. ,,Labiausiai norėčiau, kad jūs su manimi nesutiktumėte ir pasirašytumėte savas įspūdžiografijas“, – sakė Elena Gasiulytė. Knyga bus iliustruota žinomos komiksų autorės Miglės Anušauskaitės.

Giedrė Milerytė-Japertienė skaitytojus nukels 81-erius metus atgal ir kvies pasivaikščioti po tuometinį Kauną. Knygoje „Kai Kaunas buvo Kaunas. Pasivaikščiojimai po miestą 1938 m.“ aprašomos dvi vasaros dienos, kurias Kaune leidžia į Finansų ministeriją reikalų sutvarkyti atvykęs 38-erių metų vyriškis. ,,Pasakotojas yra toks personažas, kuriuo norėčiau būti pati 1938 metų Kaune“, – sako knygos autorė. Pasak G. Milerytės-Japertienės, knygų apie Kauną yra nemažai, tačiau ji stengėsi visus dokumentinius faktus perteikti paprasta, kiekvienam skaitytojui suprantama kalba.

Poetas, Nacionalinės premijos laureatas Antanas A. Jonynas Martyno Mažvydo bibliotekoje pristatė savo eilėraščių knygą „Naujieji sonetai“. „Dar šiandien prieš einant į renginį aš parašiau du eilėraščius ir supratau, kad tai nėra sunku. Aš turbūt per dieną galėčiau parašyti poezijos knygą. Bet po šitiek metų aš noriu pasakyti kažką, kas anksčiau dar nebuvo pasakyta. Ir tai nėra lengva. Todėl ir nemažai laiko prabėgo nuo mano paskutinės knygos“, – atviravo „Naujųjų sonetų“ autorius Antanas A. Jonynas.

Taip pat savo knygą pristatė ir Lietuvoje gerai žinomas architektas, muzikantas, legendinės grupės „Antis“ vokalistas Algirdas Kaušpėdas. Knyga „Gyveno bičas ir kaimynas. Pokalbiai prie alaus“ yra apie dviejų kaimynų pokalbį, kuriame paliečiamos pačios įvairiausios aktualios temos.

„Kalbėdamiesi jie patiria šviesiausias savo gyvenimo akimirkas. Nes dabar mažai kas susitinka ir tiesiog kalbasi, nes visi juk užsiėmę“, – svarbią problemą įžvelgia autorius. Anot A. Kaušpėdo, knygų rašymas yra per daug sureikšminamas, o rudenį išeisianti knyga jam yra būdas dar geriau pažinti ir atrasti save. Paklaustas, ar knyga „Gyveno bičas ir kaimynas. Pokalbiai prie alaus“ neliks tik vyresniojo amžiaus skaitytojams, Kaušpėdas sako, kad tai yra visai nesvarbu.

Violeta Palčinskaitė atviravo, kad jai jau buvo kilusi mintis knygų vaikams nebeleisti, tačiau šį sprendimą pakeitė kelionė į Ameriką. „Tai buvo viena iš sudėtingiausių kelionių mano gyvenime. Per tris savaites aš turėjau 16 susitikimų su publika. Pravažiavome 10 valstijų. Net ne visada buvo laiko išsimiegoti. Bet per tuos 16 susitikimų beveik visada jau suaugę žmonės ateidavo pas mane prašyti autografų ant savo vaikystės knygų. Tada aš ir pagalvojau, kad jeigu tos knygos išgyveno tiek metų, jei jas kažkas atsivežė net už Atlanto, tai vis dėlto rašyti knygas vaikams verta. Dėl šios priežasties greitai išeis ir mano naujoji knyga ,,Ką padarė šokių salė“, – pasakojo autorė.

Šių metų pabaigoje Arnas Ališauskas skaitytojams pristatys Lietuvoje gerai žinomo menininko Kosto Smorigino biografiją „Kostas. Eskizai scenos generolo portretui“. ,,Kai aš susipažinau su Kostu Smoriginu, mane ištiko didelis nusivylimas. Aš tikėjausi, kad Kostas bus toks kaip visada: juokaus, bus šmaikštus. O pokalbiai pradėjo eiti vis rimtyn. Knygoje ya dalykų, kur ir kikenome kalbėdami, yra ir rimtų temų. Sūpynės ir laviravimas buvo knygos siekiamybė“, – sako Arnas Ališauskas.

Pats Kostas Smoriginas, kuris yra pagrindinis asmuo naujojoje knygoje, sako, kad jo gyvenimas yra labai priklausomas nuo kitų žmonių. „Tegul visi mane žino, koks esu dabar. Man buvo labai svarbu knygoje išvengti subjektyvumo, nepaliesti žmogaus“, – prisipažįsta menininkas.

Romaną pristatė ir Saulius Šaltenis, kurio knyga vadinasi „Geležiniai gyvatės kiaušiniai“. „Geležiniai todėl, kad iš jų labai sunku išsiristi“, – juokavo autorius. Šis romanas skiriasi nuo kitų autoriaus knygų, jis yra apie šiuos laikus, apie miestą. Autorius dar nedrįsta daugiau pasakoti apie knygą, nes ją dar reikia užbaigti.

„Kai matau mielus žmones, man norisi džiaugtis. Žmonės tikrai yra gražūs ir jie sukelia emocijas. Aišku, būna visokių tų emocijų, bet tai gražu, nes žmogus yra įvairus. Visos emocijos yra labai žmogiškos“, – savo pristatymą pradeda kunigas Algirdas Toliatas. Rudenį pasirodys penktoji A. Toliato knyga „Ramybė tau“. Knyga visų pirma buvo parašyta ispanų kalba, o tik vėliau pasirodė lietuviškas variantas. Jau yra žinoma, kad knyga taip pat pasirodys portugalų ir italų kalbomis. Kunigas šią knygą rašė kartu su ispanų rašytoju Francescu Mirallesu, kuris parašė „Maži dalykai dideli“ ir „Vabi sabi“ bei su Berlyne gyvenančia rašytoja Lina Ever. Kunigas Toliatas prisipažįsta, kad visos jo knygos yra išprovokuotos Biblijos, o naujoji jo knyga bus priimtina ir jaunimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją