Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos (LTMKS) organizuojamas renginys siekia supažindinti su mieste veikiančiomis meno erdvėmis, pristatyti naujas iniciatyvas ir išugdyti ilgalaikį lankymosi galerijose įprotį, rašoma pranešime žiniasklaidai. Šis įvykis ilgainiui tampa ne tik sostinės kultūrinio gyvenimo, bet ir tarptautinės tradicijos dalimi – Europos ir pasaulio miestuose tokie renginiai organizuojami jau daugiau nei dešimtmetį.

Nuo 2016-ųjų, rugsėjo pradžioje vykstantis galerijų savaitgalis tampa proga atidaryti šiuolaikinio meno parodų sezoną. „Net jei atrodo, kad sezoniškumas šiuolaikinio meno scenos neliečia, nes daugelyje galerijų parodos organizuojamos visus metus, vis dėlto, tai veikia miestą. Nuo pat pirmųjų rudens dienų čia padaugėja žmonių, atsikrausto nauji miesto gyventojai, kuriems pristatyti turtingą šiuolaikinio meno panoramą yra labai svarbu“, – sako šių metų renginio programą sudariusi jaunosios kartos menotyrininkė ir kuratorė Gabrielė Radzevičiūtė.

Nuo ketvirtadienio, rugsėjo 5 d., prasidedantis renginys startuoja su diskusija apie Vilniaus parodinių erdvių ekosistemą. Čia bus siekiama išsiaiškinti, kaip meno lauką pakeičia nauji žaidėjai bei kas nutinka užsidarius senoms institucijoms. Pokalbis simboliškai vyks vėlyvą rudenį rekonstrukcijai užsidarysiančiame Šiuolaikinio meno centre (ŠMC), kuris Vilniaus galerijų savaitgaliui parengė turtingą programą. Čia vyks ne tik dviejų naujų parodų atidarymai, bet ir ekskursijos, edukacinė programa vaikams, koncertas ir skaitykloje sukauptų antrų leidinių egzempliorių išdalytuvės.

Galerijų savaitgalio maršrute be Vilniaus parodinių erdvių senbuvių, tokių kaip ŠMC, Nacionalinės dailės galerijos (NDG), edukacijos, rezidencijų ir parodų centras „Rupert“, „Vartų“, „AV17“ ar Vilniaus dailės akademijos galerijų – ir naujokai. Penktadienį ant istorinės kalvos, buvusių Rojaus sodų vietoje Vitebsko gatvėje besikuriančiame kultūros komplekse „SODAS 2123“ bus atverta pirmoji erdvė galerija „Atletika“. Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos kuruojamoje erdvėje vyks parodų atidarymai, koncertai, naujų iniciatyvų ir knygų pristatymai.

Savaitgalį norintiems trumpam pabėgti iš miesto, programos sudarytojai siūlo sėsti į Lentvario link judantį traukinį. Galbūt tapsite menininko Arturo Bumšteino performanso liudininkais, kuris šeštadienio popietę persikels į dar šių metų pavasarį istoriniame Lentvario geležinkelio stoties pastate įsikūrusią susitikimų erdvę „Lokomotif“. Sekmadienį Lentvario geležinkelio depe pasirodymą surengs viena iš Venecijos bienalėje „Auksiniu liūtu“ įvertintos operos-performanso „Saulė ir jūra (Marina)“ autorių menininkė Lina Lapelytė.

Visi Vilniaus galerijų savaitgalio renginiai nemokami.

Pilna Vilniau galerijų savaitgalio programa čia.

Vilniaus galerijų savaitgalio dalyviai:

Galerija „Atletika“ (Vitebsko g. 21, 23)
Galerija (AV17) (Totorių g. 5)
Galerija „Dūmų fabrikas“ (Dūmų g. 3)
Galerija „Meno niša“ (J. Basanavičiaus g. 1/13)
Galerija „SHCH/ŠC“ (Teatro g. 7A)
Galerija „Trivium“ (Vilkpedės g. 7–105)
Galerija „Vartai“ (Vilniaus g. 39)
Kultūros kompleksas „SODAS 2123“ (Vitebsko g. 21, 23)
LDS galerija „Arka“ (Aušros Vartų g. 7)
Lentvario depas (Geležinkelio g. 15, Lentvaris)
Menininkų centras „Autarkia“ (Naugarduko g. 41)
Meno projektų erdvė „Studium P“ (Pylimo g. 20)
Nacionalinė dailės galerija (Konstitucijos pr. 22)
Parodų erdvė „VITRINA & Bench“ (Kauno g. 36, kombinatas „Dailė“, II a.)
Projektų erdvė „Editorial“ (Latako g. 3)
Prospekto galerija (Gedimino pr. 43)
Susitikimų erdvė „Lokomotif“ (Geležinkelio g. 13, Lentvaris)
Šiuolaikinio meno centras (Vokiečių g. 2)
Tarpdisciplininis edukacijos, rezidencijų ir parodų centras „Rupert“ (Vaidilutės g. 79)
UMI galerija „Kalnas“ (Krivių g. 10)
Vilniaus fotografijos galerija (Stiklių g. 4 / Didžioji g. 19)
VDA parodų salė „Titanikas“ (Maironio g. 3)
VDA tekstilės galerija „Artifex“ (Gaono g. 1)
VDA galerija „Akademija“ (Pilies g. 44)
VDA projektų erdvė „Krematoriumas | Meno krosnys“ (Maironio g. 6, II vidinis kiemas)

Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir Vilniaus miesto savivaldybė

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)