Į Užutrakio dvarą grįžta ištikimiems šio festivalio ir klasikinės muzikos gerbėjams jau pažįstamas smuikininkas Borisas Brovtsynas, kuris ateinantį sekmadienį baigs festivalį kartu su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru, diriguojamam maestro Juozo Domarko. Kad paskutiniai akordai suteikiami simfoniniam orkestrui, jau tapo savotiška festivalio tradicija, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Geidžiamas svečias

Pasaulio smuikininkų elitui priklausantis B. Brovtsynas prieš trejus metus jau yra grojęs Užutrakio dvaro rūmų terasoje. Kaip ir šįkart, tada jo ir Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro pasirodymas buvo finalinis festivalio koncertas. Tąkart iš smuikininko rankų suskambėjo Piotro Čaikovskio kūryba.

„Prieš trejus metus solisto pasirodymas festivalyje nepaliko abejingų. Tuomet B. Brovtsynas atliko P. Čaikovskio koncertą smuikui. Tai labai gerai žinomas kūrinys, tačiau jo atlikimas pasaulio scenose nėra retenybė. Šįkart norėjome padaryti kitaip. Mūsų festivalio tikslas visada klausytojams parodyti kažką išskirtinio, retai grojamo“, – tvirtino „Užutrakio vakarų“ meno vadovas Eugenijus Paškevičius.

Jo teigimu, kadangi baigiamajam akordui pasirinktas sudėtingas armėnų kompozitoriaus A. Chačaturiano koncertas smuikui, reikėjo rasti ir solistą, kuris aukštame lygyje galėtų šį kūrinį atlikti.

Smuikininkas B. Brovtsynas didžiąją laiko dalį leidžia Austrijoje ir yra vienas paklausiausių smuiko solistų pasaulyje, kaip kamerinės muzikos atlikėjas jis nuolat koncertuoja Ženevos ir Berlyno kamerinės muzikos festivaliuose. Festivalio rengėjų teigimu, prisivilioti B. Brovtsyną į Lietuvą pasirodyti vėl pasirodyti festivalyje nebuvo lengva.

Kaukazietiški ritmai

Baigiamajame „Užutrakio vakarų“ koncerte skambės Mykolo Oginskio polonezas „Atsisveikinimas su tėvyne“, Stanislovo Moniuškos mazurka iš operos „Halka“, Piotro Čaikovskio kūriniai iš baletų „Gulbių ežeras“ bei „Spragtukas“. Vis dėlto, daugiausia dėmesio koncerte bus skiriama A. Chačaturianui. Pasirodyme bus galima išgirsti armėno sukurtą valsą Michailo Lermontovo dramai „Maskaradas“ bei koncertą smuikui ir orkestrui d-moll.

A. Chačaturiano koncertas smuikui – labai seniai Lietuvoje atliktas kūrinys, be to, labai didelės apimties, trunkantis daugiau nei pusę valandos. Kaip teigia Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro Garbės dirigentas Juozas Domarkas, tai gana retas atvejis, kai solistas pasiūlo tokį klasikinio formato kūrinį kaip koncertą smuikui iš tokio egzotiško krašto kaip Armėnija.

Šio kompozitoriaus kūryba apskritai pasižymi armėnų liaudies muzikos motyvų gausa, ne išimtis – ir koncertas smuikui.

„Šis koncertas turi rytietiškų elementų. Rytiečių muzikoje gausu impulsyvių ritmikų, intervalika taip pat savotiška – tai tarsi kaukazietiškas šokis. Būtent rytietiškais motyvais jis ir sužavi publiką, visas kūrinio sudėtingumas yra tuo paremtas“, – pasakojo maestro J. Domarkas.

Armėnas A. Chačaturianas – vienas iš trijų ryškiausių sovietinių kompozitorių kartu su Dmitrijumi Šostakovičiumi bei Sergejumi Prokofjevu. J. Domarko teigimu, nors koncertą smuikui išgirsi retai, tačiau apskritai armėno kūryba nėra pamiršta ir Lietuvoje.

„Jis turi labai daug kūrinių dramai, yra parašęs gausybę baletų, dažnai grojame valsą iš M. Lermontovo dramos „Maskaradas“, ypač žymus jo „Šokis su kardais“. Neseniai grojome Trečiąją bei Antrąją jo simfonijas“, – sakė dirigentas.

Baigiamasis „Užutrakio vakarų“ koncertas vyks sekmadienį, rugpjūčio 25 d. Užutrakio dvaro rūmų terasoje, ant Galvės ežero kranto. Koncerto pradžia – 18 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją