Lietuviškus renginius penktadienį pradės parodos "Nežinomas M.K.Čiurlionis - fotografas" atidarymas Pskovo Kremliuje. Ekspozicijoje bus demonstruojama 20 mažai žinomų menininko fotografijos darbų.

"Nesuklysime pasakę, kad šiame Rusijos krašte žinomiausias lietuvis yra kunigaikštis Daumantas, valdęs Pskovą dar 13 amžiuje. Tad gana simboliška, jog būtent šio kunigaikščio statytame Kremliuje startuos Lietuvą pristatantys renginiai, kurie vėliau persikels ir į kitas miesto erdves", - sakė programos iniciatorius ir organizatorius, Lietuvos kultūros atašė Rusijoje Juozas Budraitis.

Kaip pranešė Lietuvos institutas, daugelyje Pskovo miesto vietų vyksiantys lietuviški renginiai -tęstinė jau trečius metus Rusijos regionuose vykdomos programos "Langas į Lietuvą" dalis.

Pasak J.Budraičio, šių metų programa "Langas į Lietuvą" skirta M.K.Čiurlionio 130-ųjų gimimo metinių paminėjimui, todėl ir Pskove didelis dėmesys bus skirtas būtent šiam iškiliam Lietuvos menininkui. Pskovo kultūros koledže M.K.Čiurlionio muziką gros jo proanūkis pianistas Rokas Zubovas, o skambant muzikai bus rodomos žymiojo kompozitoriaus ir dailininko darbų skaidrės.

Programos metu Pskovo Valstybiniame muziejuje bus atidaryta Antano Sutkaus ir Rimanto Dichavičiaus fotografijų paroda. Miesto salėje vietos bendruomenė galės išgirsti vienus garsiausių Lietuvos džiazo atlikėjų Leonidą Šinkarenką, Arvydą Joffė, Vytautą Labutį, susibūrusius į "Lithuanian Jazz Trio".

Greta kultūrinės "Langas į Lietuvą" programos Pskove vyks ir verslo forumai, kuriuose dėl glaudesnio ekonominio bendradarbiavimo tarsis Lietuvos ir šio Rusijos regiono verslininkai. Atvyksianti oficiali Lietuvos delegacija susitiks ir su vietos valdžios atstovais, o Lietuvos ambasadorius Rimantas Šidlauskas skaitys paskaitą Pskovo universitete.

"Visi šie renginiai yra itin aktualūs Rusijos regionams, nes tai reta galimybė supažindinti vietos bendruomenes, jos inteligentiją su Lietuvos kultūra ir pasiekimais. Be to, "Langas į Lietuvą" atlieka ir kitą ne mažiau naudingą darbą - renginių metu suburiami vietos lietuviai, užmezgami ryšiai su regionų valdžia, kas leidžia toliau plėtoti Lietuvos prisistatymus didžiausioje mūsų kaimynėje", - renginio svarbą pabrėžė Lietuvos instituto direktorė Karina Firkavičiūtė.

"Lango į Lietuvą" renginiai Pskove truks 3 dienas, o M.K.Čiurlionio darbų parodą veiks 10 dienų.

Lietuvos ambasada Rusijoje pradėjo programą "Langas į Lietuvą" 2003 metais Maskvoje, vėliau ji sėkmingai buvo organizuota Sankt Peterburge, Samaroje, Voroneže, Nižnij Novgorode. Šiemet programa apkeliavo 3 Rusijos miestus: Ufą, Jaroslavlį ir Kazanę.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją