Pranešime žiniasklaidai rašoma, kad oficialiai jis pasirodys tik rugsėjo 6 d., išankstiniai užsakymai jau yra priimami didžiausioje pasaulyje internetinėje parduotuvėje „Amazon“. Simboliška, šis leidinys pasirodys praėjus dienai po Freddie Mercury gimtadienio, kuriam šiemet būtų suėję 73-eji metai.

Baletas „Ballet For Life“ yra unikalus trijų kultūros ikonų bendradarbiavimo pavyzdys: grupės „Queen“, mados korifėjaus Gianni Versace ir choreografo-vizionieriaus Maurice Béjart. Bendros kūrybos epicentre atsidūrė skaudi netektis dviejų legendinių atlikėjų – Freddie Mercury ir šokėjo Jorge Donn, kurie abu mirė nuo AIDS. Pirmąkart šis baletas buvo parodytas 1997 m. sausio mėnesį. Įspūdingą pastatymą sausakimšame „Chaillot“ teatre Paryžiuje kartu su gerbėjais žiūrėjo madam Chirac, seras Eltonas Johnas ir trys grupės „Queen“ muzikantai John Deacon, Brian May ir Roger Taylor.

Žinomų režisierių Lynne Wake ir Simon Lupton filmas pasakoja apie kūrybinį procesą, kurio dėka pasaulis išvydo visuotinį pripažinimą pelniusį baleto spektaklį, kuriame persipynė geriausia ką turi roko muzika ir baletas. Savo mintimis apie projektą taip pat dalijasi grupės „Queen“ muzikantai Brian May ir Roger Taylor, dabartinis Bejart baleto trupės vadovas Gil Roman, legendiniai britų šokėjai ir choreografai Wayne Sleep ir Arlene Philips. Be to, filme atsirado vietos istoriniams filmuotiems kadrams, kuriuose įamžinti Freddie Mercury, Maurice Béjart, „Queen“ ir Gianni Versace.

Žiūrovus pakerės nuostabiai derančios „Queen“ muzikos melodijos ir laikui nepavaldus amžinas baleto grožis. Tai buvo pirmas ir vienintelis kartas istorijoje, kada buvo sukurtas pilno veiksmo baleto spektaklis, kuriame roko muzika skambėjo kartu su gerai žinomais kompozitoriaus Mozarto kūriniais. Kostiumus šiam baletui sukūrė neprilygstamas dizaineris Gianni Versace. Deja, praėjus nedaug laiko nuo šio baleto premjeros, mados korifėjus buvo nužudytas savo namuose Majamyje. Tai buvo vienas paskutinių mados dizainerio darbų.

Prie filmo „Queen“ + Bejart: Ballet For Life“ kūrybos daug prisidėjo režisierius David Mallet, daugiausiai žinomas kaip koncertų režisierius. Jis padėjo surengti ir nufilmuoti megažvaigždžių Tina Turner, David Bowie, „The Rolling Stones“ ir daugelio kitų koncertus. Be to, jis režisavo daugelį „Queen“ dainų vaizdo klipų, ta kurių yra „Bicycle Race“, „Radio Ga Ga“, „I Want to Break Free“ ir Freddie Mercury klasikinis video „The Great Pretender“.

Naujausiame „Queen“ leidinyje kartu su dokumentiniu filmu žiūrovai ras ir visą baletą „Ballet For Life“, kuris buvo nufilmuotas 1997 m. „Salle Metropole“ Lozanoje (Šveicarija). Papildoma dovana gerbėjams – tais pačiais metais nufilmuoti dokumentiniai kadrai „The Making Of“, įamžinę, kaip buvo kuriamas šis baletas. Kartu su DVD bus išleistas ir specialus 36 puslapių apimties bukletas su nuotraukomis iš baleto „Ballet For Life“.

Dalis nuo už disko „Queen“ + Bejart: Ballet For Life“ pardavimus gauto pelno bus skirta labdarai. Pranešama, kad 100 proc. autorių honorarų sumos, kurią apmokės „Eagle Rock Entertainment“, atiteks su AIDS ir ŽIV kovojančiam labdaros fondui „The Mercury Phoenix Trust“.

Šiemet šis baletas bus rodomas ir Lietuvoje. Garsusis „Bejart Ballet Lausanne“ baletas dviejų valandų trukmės spektaklį pristatys spalio 22 d. Kauno „Žalgirio“ arenoje. Tai bus vienintelis trupės pasirodymas mūsų šalyje.

„Tai nėra liūdnas ar skelbiantis pralaimėjimą baletas. Man jis yra džiaugsmingas baletas. Jis nėra apie mirtį, o apie žmones, kurie mirė per anksti“, – Maurice Béjart.

„Šis baletas turi stiprų dvasinį ryšį su „Queen“ kūryba“ – Brian May.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją