Režisierė išgarsėjo kaip įdomi šiuolaikinės dramaturgijos interpretatorė, yra gavusi ne vieną prestižinį apdovanojimą, tarp jų ir 2000 metų „Kristoforą” kaip geriausia jauna teatro menininkė. Pjesės skaityme dalyvauja aktoriai Gediminas Girdvainis, Larisa Kalpokaitė, Jonas Braškys, Aldona Janušauskaitė.

Kūrybinių dirbtuvių „Dramaturgijos kalvė“ metu jauni, jau keletą pjesių parašę dramaturgai turi galimybę aktyviai įsitraukti į gyvą kūrybinį procesą – prisidėti formuojant jo pjesę pristatysiančią teatro menininkų komandą, aktyviai dalyvauti, repeticijų metu pasiliekant teisę tobulinti pjesę, atsižvelgiant į visos kūrybinės komandos pastabas ir pasiūlymus.

Kūrybinėse dirbtuvėse dalyvaus į klubą „D5“ susibūrę, jau keletą pjesių parašę, įvairiuose dramaturgų konkursuose, pjesių skaitymuose bei seminaruose dalyvavę dramaturgai: Monika Kutkaitytė, Aistė Ptakauskaitė, Gabrielė Labanauskaitė, Tadas Vidmantas ir Marius Macevičius.

„Pasaulio kraštas“ – jau penktoji nuo 1998 m. kuriančios jaunos dramaturgės M. Kutkaitytės pjesė. Pirmoji jos pjesė „Suvalgyk pyragėlį“ laimėjo antrąją vietą antrajame respublikiniame Jaunųjų dramaturgų konkurse. Dvi dramaturgės pjesės - „Laiškai ateina rudenį (arba visai neateina)” (2000) ir „Aš gyvenu kitame name” buvo įtrauktos į „Naujosios dramos akcijos“ programą. 2003 m. paskelbtam Valstybinio jaunimo teatro dramaturgijos konkursui parašyta pjesė „Kas ji?”. M.Kutkaitytė noriai dalyvauja dramaturgams skirtuose seminaruose, domisi šiuolaikine lietuvių dramaturgija. Jos debiutinė pjesė buvo išversta į švedų kalbą ir pristatyta 2002 metų sausį vykusiame festivalyje „Baltic Bridge“ Stokholme (Švedija). Kelių pjesių ištraukos sudomino Vokietijoje vykstančio festivalio „New Drama in Europa“ organizatorius – dramaturgė buvo pakviesta jame dalyvauti 2004 metų birželį.

Siekdama užpildyti nacionalinės dramaturgijos spragą Menų spaustuvė inicijavo ir sėkmingai vykdo net keletą jaunų dramaturgų ugdymo projektų. 2005 m. lapkričio pradžioje Menų spaustuvė surengė seminarą „Rašanti karta“ 14-20 metų amžiaus paaugliams ir jaunimui, kurį vedė garsi serbų kilmės Didžiosios Britanijos režisierė, dramaturgė Svetlana Dimcovič. Projekte dalyvavo per 20 jaunų kūrėjų iš įvairių Lietuvos miestų. Pasibaigus seminarui, padedant jauniesiems aktoriams, buvo surengtas viešas, per savaitę sukurtų 17 pjesių eskizų skaitymas. Šis projektas savo netikėtu ir sėkmingu rezultatu nudžiugino tiek pristatymą stebėjusią publiką, tiek teatro kritikus, tiek ir pačius seminaro dalyvius. Kūrybinė – edukacinė laboratorija „Rašanti karta“ Menų spaustuvėje bus tęsiama visus ateinančius 2006 metus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją