Vilnius buvo, yra ir bus neišsenkantis inspiracijos šaltinis, tapo ir taps ne vienos istorijos pagrindu, priežastimi ar dalimi. Kiekvieno mūsų santykis su šiuo miestu, patirtys jame skiriasi, kiekvienas „prakalbiname“ jį savaip, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Projekte „Vilniaus kontekstai“ įvairias miesto vietas „kalbina“ su rašymu vienaip ar kitaip susiję autoriai: Marius Ivaškevičius, Kristupas Sabolius, Alina Orlova, Darius Gumauskas, Marius Povilas Elijas Martynenko, Ernestas Parulskis, Laima Kreivytė, Robertas Narkus, Juozas Laivys, Akvilė Kavaliauskaitė, Audrius Pocius, Paulina Pukytė, Šarūnas Joneikis, Monika Kalinauskaitė, Jonas Narbutas, Dominykas Vaitiekūnas, Edvinas Valikonis, Alexandra Bondarev, Julius Markevičius, Gabrielius Mackevičius, Viktorija Ivanova, Stefanija Jokštytė.
Kristupas Sabolius

Visi jie siūlo patirti ir ištirti miestą, tikrą vietą, jos charakterį. Dažnai tai – net ne geografinės, o laiko koordinatės, daugiakalbis ir daugiatautis miesto kontekstas, įvairūs rakursai ir asimiliacijos – tiek socialine, tiek kalbotyros prasme.

Projektas „Vilniaus kontekstai“, startavęs 2017 m., po metų pertraukos grįžta, kaip „Kuriu Vilnių“ programos dalis, su dar daugiau dalyvių, o jų kūriniai pasklido po dar įvairesnius Vilniaus miesto rajonus (Senamiestis, Naujamiestis, Stotis, Antakalnis, Žvėrynas, Karoliniškės, Lazdynai, Šnipiškės).

Tiek 2017 metais, tiek šiais, projektas išlaiko tuos pačius principus – siekiama nutolti nuo reklaminio stendo paskirties, pasitelkti jį kaip žinutės – ne komercinės, o poetinės, romantinės, eseistinės, nostalgiškos – nešėją. Juodo teksto baltame fone raiška – būdas išsivaduoti iš vizualinio triukšmo, supančio mus šiandien.
Marius Ivaškevičius

Projekto kuratorės: Stefanija Jokštytė, Aušra Trakšelytė.
Tekstų vertėjai: Rimas Užgiris, Kipras Šumskas, Alexandra Bondarev, Darius Sužiedėlis.
Dizainerė: Eglė Marija Ažubalytė
Fotografas: Vytautas Narkevičius

Projekto rėmėjas: Vilniaus miesto savivaldybė
Projekto partneris: Clear Channel Lietuva

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją