Ji sako, kad pirmadienį „buvo neetiškai paviešintas vidinis susirašinėjimas“, bet ne oficiali informacija, todėl galutinis sprendimas dar nepriimtas.

Anot jos, kol kas apie galimą akreditacijos atėmimą iš ICOMOS Lietuvos nacionalinio komiteto „neturėtume net kalbėti“.

„Pirmiausiai reikėtų gauti oficialią užsienio biuro poziciją ir tik paskui priimti kokius nors vertinimus, daryti išvadas. Kol kas ketinimo tokio nėra, yra įstaigų įstatai, pagal kuriuos juos veikia, yra nacionalinė teisė. Tad nekalbama apie atėmimą, yra asmeninė nariams išsiųsta informacija. Net neabejoju, kad Lietuvos biuras suformuos laišką užsienio biurui, situacija paaiškės ir galėsime komentuoti“, – BNS sakė ji.

Prieš šiemet ateidama į dirbti ministeriją I. Veliutė buvo ICOMOS Lietuvos nacionalinio komiteto pirmininkės pavaduotoja.

Viceministrė sakė, kad tai yra „viena iš nedaugelio kultūros paveldo srityje veikiančių tarptautinių organizacijų“. Todėl, anot jos, netekus ICOMOS statuso bei tarptautinio pripažinimo būtų „neeilinis nuostolis visai kultūros paveldo bendruomenei, specialistams“.

„Nors narystės ICOMOS nariai neprarastų bet kokiu atveju“, – tvirtino ji.

ICOMOS generalinis sekretorius Peteris Phillipsas pirmadienį išplatintame laiške organizacijos nariams užsiminė, kad sprendimą naikinti akreditaciją valdyba priėmė atsižvelgusi ir į Registrų centro informaciją, ICOMOS Lietuvos skyriaus generalinės asamblėjos posėdžių protokolus ir bylas, susijusias su Lietuvos skyriaus valdybos nariais. Taip pat esą įvertinti asmenų, siekusių narystės Lietuvos padalinyje, skundai.

ICOMOS Lietuvos padalinio vadovė Marija Nemunienė teigia, kad akreditaciją siekiama atimti nepagrįstai, neįvertinus nacionalinio komiteto paaiškinimų, o eskaluoti konfliktą esą gali siekti keli Lietuvos ICOMOS nariai ar į organizaciją nepriimti asmenys.

Tarptautinė paminklų ir lankytinų vietų apsaugos taryba (ICOMOS) yra ekspertų tinklas, veikiantis daugelyje pasaulio šalių. Jam priklauso architektai, istorikai, archeologai, meno istorikai, geografai, antropologai, inžinieriai ir miestų planuotojai.

Organizacijai priklauso daugiau nei 10 tūkst. narių 151 pasaulio šalyje, ji turi daugiau nei šimtą nacionalinių komitetų. ICOMOS Lietuvos nacionalinis komitetas turi 65 narius.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)