Į kūrybinės veiklos 20-mečio koncertą (liepos 10 d.) Šv. Kotrynos bažnyčioje kviečia Edgaras Montvidas. Vienas garsiausių Lietuvos operos solistų yra išmaišęs visą pasaulį, o panorėjus, jam būtų atviros bet kurios scenos, bet kurių prestižiškiausių teatrų durys. Žiniasklaidai išplatintame pranešime rašoma, kad Šv. Kotrynos bažnyčioje E. Montvidas koncertuos pirmą kartą.

„Su Edgaru Montvidu netikėtai susitikome Knygų mugėje. Priėjau prie jo ir tiesiog pasiūliau: „Gal jūs norite padainuoti Šv. Kotrynos bažnyčioje?“ Galbūt vieta ir buvo tas kabliukas, kuriuo jis susiviliojo, – svarsto festivalio meno vadovė Jurgita Murauskienė. – Edgaras yra operinio žanro atlikėjas, tačiau šį kartą jis pasirodys kamerinėje erdvėje, su savo mylimais kūriniais, su fortepijono meistru iš Didžiosios Britanijos, o vietoj prabangių operos dekoracijų bus barokiniai lipdiniai.“

Kita sukaktis, kuri paliks ryškų pėdsaką šių metų festivalio programoje – tai kompozitoriaus Stanislovo Moniuškos 200 metų jubiliejus.

„Gidas Albertas Kazlauskas pernai vedžiojo po erdves, kuriose vyksta koncertai. Žmonės kitomis akimis pamatė Šv. Kotrynos bažnyčią ar VU Botanikos sodą. Šiemet Albertas ves ekskursijas S. Moniuškos tema, – atskleidžia J. Murauskienė. – Pirmą kartą ruošiau tekstą kalbančiai Moniuškos skulptūrai, kuri prabilo Donato Katkaus balsu, ir apie kompozitorių sužinojau įdomių dalykų. Pavyzdžiui, kad Vokiečių gatvėje jis įsimylėjo savo žmoną, kuri buvo jo vienintelė meilė. Jis labai mėgo saldumynus, o į savo kavinę „Bemo“ iš Vokiečių gatvės į Vilniaus gatvę važiuodavo karieta. Moniuška Vilniuje praleido net 18 gyvenimo metų, kurie buvo patys stipriausi jo kūryboje. Jis labai įdomi asmenybė ir tikrai turime ką apie jį papasakoti.“

Netikėtas sprendimas, kad šiemet ekskursiją užbaigs koncertas Adomo Mickevičiaus bibliotekoje, kur bus atkurta saloninio dainavimo dvasia. Pirmąjį S. Moniuškos bestselerį „Namų dainyną“, kuriame sugulė dainos balsui ir fortepijonui, visuomenė sutiko taip palankiai, kad beveik iš kiekvieno Vilniaus namo sklido kompozitoriaus muzika. Šiandien daugelį tų dainų vadiname romansais, tad neatsitiktinai kelionę po XIX a. Vilnių užbaigs Liuba Nazarenko.

Tiesa, pačiai J. Murauskienei bene įdomiausias šių metų festivalio pasirodymas – tai italų gitaristo ir pasaulinio fenomeno Luca Stricagnoli koncertas (rugpjūčio 13 d.), kurio metu skambės visiems puikiai pažįstami kūriniai iš „U2“, „Red Hot Chili Peppers“, AC/DC ir kt. atlikėjų repertuaro.

„Šis koncertas man ypatingas tuo, kad dar niekada nesu to mačiusi. Luca groja specialiai jam sukonstruota trijų grifų gitara. Jis pats sau atstoja ir orkestrą, ir roko grupę, ir viską, ko reikia scenoje“, – pasakoja meno vadovė.

Kristupo vasaros festivalis šiemet ypatingas dar ir tuo, kad jame gausiu renginių šeimoms su mažamečiais vaikais. Vienas jų – „Muzikiniai pusryčiai“, kurie patiks ir vaikeliams, ir seneliams. „Viskas vyks „Miesto laboratorijoje“, kuri turi labai seną pusryčių tradiciją. Tačiau mes prie viso to prijungsime muziką. Tai bus interaktyvūs pasirodymai, į kuriuos įtrauksime visą šeimą – kiekvienas taps pasirodymo dalimi“, – intriguoja J. Murauskienė.

Ne mažiau įspūdinga žada būti ir visai šeimai skirta muzikinė pasaka „Sniego karalienė“ (rugpjūčio 6 d.). Jos koncepcija išsiskiria tuo, kad režisierius Paulius Tamolė pasiūlė labai įdomų kampą. Jis panoro atgaivinti tikrą pasaką, tikrą pasakojimą, kad veiktų žiūrinčio ir klausančio vaizduotė. Tad pats P. Tamolė taps pasakotoju, o kompozitorius Chrisas Ruebensas gyvo žodžio įtaigą išryškins specialiai parinkta muzika bei garso efektais.

Visą Kristupo vasaros festivalio programą galima rasti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją