„Revolveris, kuriuo V. van Goghas galėjo pasinaudoti, kad užbaigtų gyvenimą savižudybe, ką tik parduotas už 162,5 tūkstančio eurų“, – sakoma pranešime tviteryje. Prieš prasidedant varžytinėms ginklas buvo vertinamas 40–60 tūkstančių eurų.

Įdomu tai, kad patvirtinti šio revolverio autentiškumo neįmanoma. Jį lauke netoli pilies Overo prie Uazos kaime 1960 metais rado vietos ūkininkas. Ginklo sąsajų su V. van Goghu įrodymų pateikiama istoriko Alaino Rohano, kuris kruopščiai išanalizavo radinį ir palygino jį su įrašais archyvuose, knygoje.

Mokslininkas pažymėjo šio modelio populiarumą tais metais, taip pat faktą, kad tik revolveryje „Lefaucheux 25F“ buvo naudojami 7 mm kalibro šoviniai. Pasak A. Rohano, kaip tik tokiu ginklu buvo padaryta žaizda, kurią aprašė dailininko gydytojas. Techninės ekspertizės duomenimis, revolveris išgulėjo žemėje 50–80 metų ir veikė iki nukritimo ant žemės. Šių įrodymų pakako V. van Gogho muziejui Amsterdame, kuris 2016 metais pademonstravo ginklą lankytojams.

1890 metų gegužę V. van Goghas savo brolio Theo patarimu persikraustė į Overo prie Uazos kaimą Prancūzijos šiaurėje. Tuo metu dailininko psichinė būklė buvo smarkiai pablogėjusi, nors „ramybės laikotarpiais“ jis galėdavo kasdien nutapyti po paveikslą. Tragedija įvyko praėjus dviem mėnesiams po persikėlimo. Liepos 27 d. V. van Goghas su tapymo reikmenimis patraukė į lauką už Overo prie Uazos pilies. Jis pasiėmė ir pistoletą. Kam jis jį nešėsi ir kur jį gavo, taip ir nebuvo patikimai nustatyta.

Jau lauke dailininkas praskleidė marškinius ir šovė sau į širdį, bet kulka praėjo pro šalį, o V. van Goghas neteko sąmonės. Vakarop jis atsipeikėjo ir pasiekė smuklę, kurioje nuomojo kambarį. Užeigos šeimininkas iškvietė gydytoją, bet šis jau niekuo negalėjo padėti – po dviejų dienų tapytojas mirė. Savižudybės ginklo tada nepavyko rasti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)