Sudėtingiausiam iš savo projektų menininkė panaudojo apie 10 000 plastikinių šiaudelių ir, pristatydama savo kūrinius, kartu su kompanija „Pernod Picard Lietuva“ užbaigė daugiau nei mėnesį minėtuose miestuose vykdytą akciją, skatinusią barus jau dabar atsisakyti plastikinių šiaudelių ar bent jau perduoti juos perdirbimui, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Sudėtingiausias iki šiol įgyvendintas menininkės projektas

„Tokio sudėtingo projekto, kaip šis, dar nesu vykdžiusi. Iki šiol kurdama visada pati viską galvoju, planuoju ir darau, o šiuo atveju reikėjo sprendimų, kurių įgyvendinimas priklauso nuo daugelio sudedamųjų. Panaudotų plastikinių šiaudelių surinkimas iš barų – tik proceso pradžia. Turėjau rasti, kas šiaudelius susmulkins, išlydis, išlies, sugalvoti, kaip tai padaryti, kad sukurtos skulptūros būtų tinkamos tvirtinti prie lauke statomų keramikinių vazonų. Išbandžiau įvairiausias medžiagas – molį, gipsą, silikoną, epoksidą, bet galiausiai pavyko laikytis pradinio plano ir kurti tik iš panaudotų plastikinių šiaudelių“, – apie kūrybos procesą pasakoja A. Kišonaitė.

A. Kišonaitės kurti vazonai

Pasak jos, svarbiausia, jog sukurti darbai iš tiesų estetiški ir papuoš miestų gatves. „Kurdama visada siekiu estetikos, nepriklausomai nuo to, ar savo darbuose naudoju jau panaudotus daiktus, ar kuriu visiškai naujai. Dėl šios priežasties atsisakiau pradinės minties kurti iš pačių plastikinių šiaudelių – kiek teko matyti, iš jų sukurti darbai nėra įdomūs, jų vaizdas nekelia susižavėjimo. Pasisekė, jog po intensyvių paieškų radau iniciatyvių žmonių grupę, dirbančią Naujojoje Vilniuje esančiame „Technariume“, kur maišais vežėme iš barų surinktus panaudotus vienkartinius šiaudelius ir juos smulkinome. Vėliau lydėme ir pylėme į mano sukurtas formas“, – sako menininkė.

A. Kišonaitės kurti vazonai

Vazonams A. Kišonaitės kurtos skulptūros vaizduoja moters veidą. „Kaip ir visoje savo kūryboje, taip ir šiame projekte tęsiu moteriškumo temą. Tuo pačiu šie darbai man leido naujai pažvelgti į pastatų, namų puošybą. Vaikščiojau po Vilniaus senamiestį ir dairiausi, kokie lipdiniai puošia pastatų sienas. Puošyba reljefais man labai patinka, o sukurtų vazonų dekoras leido pateikti savo interpretaciją“, – sako Agnė. Pasak jos, nors moters veidai iš išlydytų šiaudelių buvo lieti toje pačioje formoje, dėl nevienodo plastmasės sukibimo, jie visi išėjo skirtingi – unikalūs. Pasidalinusi sumanymu su gerbėjais socialiniuose tinkluose, menininkė sulaukė pastebėjimų, jog šie darbai primena juodąją keramiką.

Skulptūriški vazonai – priminimas ir raginimas jau dabar atsisakyti plastikinių šiaudelių

A. Kišonaitė neslepia planų ir ateityje kurti liedama iš lydyto panaudoto plastiko bei taip tęsti savo kūrybą iš panaudotų daiktų. Menininkė jau yra sukūrusi ne vieną ją garsinusį meno objektą, kuriems antrą kartą panaudodama savo pirminę funkciją jau atlikusius daiktus. Vienas didžiausių – Abu Dabyje eksponuotas meno objektas „Diabetas“, kurį menininkė kūrė iš jos pačios ir kitų diabetu sergančių žmonių panaudotų insulino švirkštų. Praėjusių metų Pasaulinei diabeto dienai A. Kišonaitė sukūrė ir Kauno klinikoms padovanojo paveikslą iš gliukozės juostelių „Šeima“. Garsi moteris taip pat yra kūrusi meno instaliacijas iš panaudotų lūpdažių, lako buteliukų, kavos kapsulių, įvairių pakuočių.

A. Kišonaitės kurti vazonai

Naujausi menininkės darbai – 60 cm aukščio skulptūriški vazonai dar šią savaitę padovanoti 16-ai Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos barų, dalyvavusių kompanijos „Pernod Picard Lietuva“ organizuotoje akcijoje. Jos metu baruose buvo renkami panaudoti vienkartiniai šiaudeliai, o jų lankytojai buvo raginami susimąstyti, ar mėgaujantis gėrimais, jiems tikrai reikalingi žalą aplinkai darantys šiaudeliai. Organizuodama akciją bei į ją pakviesdama menininkę Agnę Kišonaitę, kompanija siekia paskatinti barus jau dabar atsisakyti plastikinių šiaudelių ar bent iki draudimo jais prekiauti įsigaliojimo 2021 m. pradžioje perduoti juos perdirbimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)