Režisieriaus Lario Zappijos spektaklyje vadins Adrija Čepaitė, Jurga Kalvaitytė, Birutė Marcinkevičiūtė, Aurelija Tamulytė, Vytautas Grigolis, Saulius Mykolaitis, Vytautas Rumšas ir Arūnas Sakalauskas. Scenografiją kuria Marius Nekrošius, kostiumų dailininkė - Jolanta Rimkutė, kompozitorius - Algirdas Martinaitis.

Kaip penktadienį spaudos konferencijoje sakė režisierius, H.Barkeris yra dramaturgas, balansuojanti ant ribos to, ką galima ir ko negalima vaidinti nacionaliniame teatre.

"Džiaugiuosi, kad teatras vis dėlto surizikavo ir priėmė šį autorių į savo repertuarą. Jo pjesės tematika ypač artima Lietuvai ir Kroatijai, nes kalbama apie didžiosios Europos mitą", - sakė režisierius.

"Europiečių" veiksmas vyksta 1683 metais, paskutinėmis Venecijos apgulties dienomis, kuomet Europa buvo pirmą kartą susivienijusi prieš bendrą priešą - Osmanų imperiją. Tačiau istorija dramaturgui yra tik rėmai, padedantys atskleisti tai, kad civilizuotieji europiečiai gali būti dar brutalesni, nei barbarais vadinamų tautų atstovai.

L.Zappia teigė ypač vertinąs dramaturgo atidumą kiekvienam parašytam žodžiui tiek stiliaus, tiek turinio atžvilgiu. Kaip vieną iš pagrindinių pastatymo sunkumų jis nurodė bandymus prozą priversti skambėti kaip užkoduotą poeziją.

Spektaklius Kroatijoje, Italijoje, Kanadoje ir kitose šalyse statęs režisierius žavėjosi Lietuvos aktoriais, kuriuos išsirinko du kartus prieš tai lankydamasis Vilniuje ir peržiūrėjęs visą teatro repertuarą.

"Lietuva garsėja už savo ribų kaip įdomaus teatro šalis ne tik režisierių, bet ir aktorių dėka. Nors jau turiu patirties, dar niekuomet nedirbau tokiose gerose sąlygose - jūsų aktoriai puikiai įvaldę visus profesijos "instrumentus", yra pasišventę, jaučia atsakomybę ir pasižymi kritiniu mąstymu", - teigė komplimentus itin retai sakantis kroatų režisierius.

Lietuvių aktoriams darbas su L.Zappia buvo neįprastas pirmiausia tuo, spektaklis pastatytas per 60 repeticijų - lietuvių režisieriai paprastai repetuoja daug ilgiau. Aktorius nustebino ir tai, kad į pačią pirmą repeticiją režisierius atėjo, turėdamas galvoje ir užrašuose beveik kiekvieną spektaklio sceną.

Trisdešimt pjesės personažų spektaklyje vaidins aštuoni aktoriai, kurių transformacijos bus matomos scenoje.

1994-1998 metais L.Zappia buvo Kroatijos nacionalinio teatro "Ivan pl. Zajc" Rijekoje dramos meno vadovas, dėstė Belgrado teatro meno akademijos Režisūros katedroje ir Kalgario universiteto Teatro fakultete, statė taip pat ir operas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją