Ypatingas akcentas Prancūzijos menui

Šiais metais mugėje dalyvauja 65 galerijos, 300 menininkų iš 20 pasaulio šalių, tarp kurių ir geriausios lietuviškos galerijos.

Šių metų akcentas – pažintis su prancūzų menu, kurį galima pažinti iš grotažymės #focusfrance. Mugėje dalyvauja 11 Prancūzijos galerijų ir daugybė šios šalies menininkų.

Šeštą kartą mugėje dalyvaus ypatingojo mugės partnerio „Lewben group“ įsteigtas fondas „Lewben Art Foundation“, kuris pristato tarptautinę ekspoziciją „In Art We Trust“.

Tarptautinėje skulptūrų, instaliacijų ir performansų parodoje „Takas“ dalyvauja 20 menininkų iš Lietuvos, Suomijos, Danijos, Ispanijos, Vokietijos, ir Latvijos.

Pirmą kartą „ArtVilnius“ bendradarbiauja su Lietuvos Nacionaliniu Operos ir Baleto teatru, kuris mugės lankytojams pristato išskirtinę patirtį – šiuolaikinio baleto miniatiūras „Kūrybinis impulsas“.

„Gali grožėtis, gali ir turėti“, – atidarymo ceremonijoje šių metų mugės šūkį priminė „Art Vilnius“ vadovė Diana Stomienė, ragindama lankytojus nepraleisti progos rasti ir įsigyti sau mielą kūrinį.

Mugės meno vadovė Sonata Baliuckaitė ragino negailėti laiko ir pasimėgauti muge, kam, pasak jos, dviejų valandų nepakaks.

Atidarymo renginyje sveikinimo kalbą sakė ir Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas. „Šioje mugėje galima patirti tai, ką svarbaus menas duoda moderniai visuomenei, tai, pirmiausia, įtraukia ir sujungia labai skirtingus žmones. Kitas dalykas, meno vaizduotė, polėkis, aistra teikia inspiraciją labai skirtingoms veiklos sritims. Ir dar vienas dalykas, šiuolaikinis menas kritikuoja ir perspėja dėl matomų problemų ir matomų grėsmių. Viena iš matomų tema yra ekologijos problemos, manau, tai yra svarbi žinia. Dalinkimės visu tuo, ką menas mums teikia, dalyvaudami šioje mugėje, manau, taip kuriame ir savo gyvenimo meną“, – kalbėjo jis.

Paskelbė mugės geriausius

Paskelbdamas nugalėtojus komisijos pirmininkas, menotyrininkas Virginijus Kinčinaitis kartu pasveikino ir pačią mugę, švenčiančią dešimties metų jubiliejų. „Per tuos metus pasikeitė meno pasaulis ar ne? Įtakojo „Art Vilnius“ meno pasaulio raidą, ar ne? Vilniuje kyla ne tik ofisai nauji, bet ir atsidaro muziejai, kurie remiasi privačiomis kolekcijomis, kolekcinė kultūra, meno vertinimas plečiasi ir „Art Vilnius“ indėlis čia didžiulis“, – kalbėjo jis.

„Daugybė meno kūrinių, koncepcijų, parodų, autorių, ekspozicijų įvairovė: visa tai aprėpti nelengva, sudėtinga, bet bandyti tai padaryti buvo labai malonu ir rinktis tikrai buvo iš ko. Kaip visada, išrinkome geriausius iš geriausių“, – sakė V. Kinčinaitis.

Geriausiosiomis šių metų galerijomis paskelbtos (abėcėlės tvarka): Bubenberg (Prancūzija), Galerie Eric Mouchet (Prancūzija), Galerie Thomas Bernard (Cortex Athletico, Prancūzija), Kogo Gallery (Estija), Maksla XO (Latvija), The Rooster (Lietuva), Titanikas, VDA parodų salės (Lietuva).

Geriausio „Art Vilnius`19“ menininko kategorijoje apdovanojimas skirtas duetui Emilie Brout ir Maxime Marion iš Prancūzijos, kurį pristato galerija 22,48 m2.

„Kūrinys didelis, skulptūrinė instaliacija, bet tuo pačiu tarytum ir tekstilė, tarytum iš dangaus besileidžiantis parašiutas, bet geriau įsižiūrėjus ten ir striukės, ir tapybiškos spalvos – tokia ypatinga trapi efemeriška estetika, bet tuo pačiu pilna dramatizmo. Erdvinė, lengva, ryškiaspalvė, erzinanti ir įaudrinanti optinius mūsų nervus“, – kūrinį apibūdino V. Kinčinaitis.

Geriausios instaliacijos autorė – Elsa Philippe, Prancūzija (#FocusFrance paroda „On the Edge“, kuratorė Aurelie Faure).

„Ekspozicijos erdvės centre yra televizorius, instaliuotas įvairiais objektais, o ekranas mums siūlo šiuolaikinio pasaulio interpretaciją, nenutrūkstamą vaizdų srautą, hipnotizuojantį koliažą, ant kurio uždėtas asmeniškas, labai individualus pasakojimas“, – pasakojo V. Kinčinaitis.

Geriausias „Art Vilnius`19“ jaunasis menininkas – Laura Sabaliauskaitė, kurią pristatė Vilniaus dailės akademijos parodų salės „Titanikas“. Už laimėjimą šioje kategorijoje meno mugės mecenatas advokatų kontora „Cobalt“ menininkei skyrė 2 tūkst. eurų premiją.

„Menininkės darbai ekraniniai, projekciniai, labai asmeniški, labai giliai pagrįsti individualia fantasmagorija į mitologiją, ir tuo pačiu tirpstantys ekrano pikseliuose. Jauno žmogaus drama, puikiai estetiškai išreikšta“, – gyrė V. Kinčinaitis.

„Esu labai nustebusi. Norėčiau pasakyti visiems jauniems menininkams, gal kai tu pabaigi akademiją, visada galvoji kaip, kur parodyti savo kūrinį, nes man atrodo svarbu ne tik kurti, bet ir parodyti...Tad aš noriu padėkoti „Art Vilnius“ ir „Titanikui“, kad manimi pasitikėjo ir priėmė jauną nežinomą menininkę, ir turėjau galimybę parodyti savo darbus, labai ačiū už tokį įvertinimą“, –atsiimdama apdovanojimą kalbėjo L.Sabaliauskaitė.

Nugalėtojus rinko komisija, kurią sudarė menotyrininkas, komisijos pirmininkas Virginijus Kinčinaitis, menotyrinkė dr. Raminta Jurėnaitė, MO muziejaus kuratorė Ugnė Paberžytė, „Lewben Group“ ir „Lewben Art Foundation“ valdybų pirmininkas Vilius Kavaliauskas, Estijos šiuolaikinio meno plėtros centro, KAI meno centro ir šiuolaikinio meno bienalės „Tallinn Photomomnth“ projektų vadovė Kadri Laas.

Meno mugę „Art Vilnius“ kasmet aplanko apie 23 tūkst. žmonių.

Meno mugė „Art Vilnius“ parodų ir konferencijų centre „Litexpo“ vyks iki birželio 2 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)