Šiais svarbiais akcentais penktadienį prasidės Senojoje Varėnoje bei Varėnoje vyksiantys iškiliausio kraštiečio pagerbimo renginiai – nacionalinio kultūros maršruto „Čiurlionio kelias“ pristatymas visuomenei.

Varėnos meras Algis Kašėta pabrėžė, kad bus stengiamasi, jog Varėnos vardas būtų labiau susietas su Čiurlioniu. Prie to prisidės ir „Čiurlionio kelias“, kurio pirmąja stotele tapo Senoji Varėna.

„Mes labai stengiamės puoselėti Čiurlionio atminimą, labiau susieti Čiurlionį su Varėna. Todėl, kad ne paslaptis, ne visi žino, kad Varėnoje gimė Čiurlionis, ir to akcentų iki šiol buvo mažiau. Nors gražių renginių, susietų su Čiurlioniu, pas mus visada buvo daug...", – sakė Varėnos meras A. Kašėta.

Pasak mero, anksčiau buvusi pažymėta M. K. Čiurlionio gimimo vieta Senojoje Varėnoje neatitinka tikrovės. Pasitelkus istorinių archyvų medžiagą pavyko nustatyti tikrąją vietą, kur stovėjo M. K. Čiurlionio tėvo, bažnyčios vargonininko, namas. Jame ir gimė būsimasis genijus.

„Mes užsakėme istorinius tyrimus medžiagos, kuri yra išlikusi, apie bažnyčios pastatus, vargonininko gyvenamąją vietą ir t. t. Tuo pačiu buvo nustatyta, kad toje vietoje, kur anksčiau stovėjo akmuo, visgi buvo nemotyvuotai ta vieta paženklinta todėl, kad nebuvo paremta jokiais argumentais, istoriniais tyrimais ir faktais. Manau, kad ta vieta buvo pasirinkta dėl geografinės vietos prie kelio, aikštelėje. Bet parsivežus iš Sankt Peterburgo 19-ojo amžiaus antros pusės žemėlapį, kuriame puikiai atsispindi visi pastatai, išryškėjo prie senosios bažnyčios buvęs pastatų kompleksas, priklausęs bažnyčiai, ir ten gyveno ir vargonininkas, ir klebonija buvo“, – pasakojo A. Kašėta.

Maršrutas „Čiurlionio kelias“ kultūriškai susieja senąją Varėnos dalį ir naująjį miestą. M. K. Čiurlionis gimė senojoje Varėnos miesto dalyje, o naujoji atsirado tada, kai buvo nutiestas geležinkelis Peterburgas – Varšuva ir 1862 metais pastatyta Varėnos geležinkelio stotis. Pro ją M. K. Čiurlionis daug kartų važiavo Vilniaus bei Druskininkų kryptimis 1889-1911 metais.

Renginiai Varėnoje prasidės kino filmo „Laiškai Sofijai“ pristatymu visuomenei Varėnos kultūros centro kino ir parodų salėje. Vėliau varėniškiai ir miesto svečiai bus pakviesti į ekskursiją pėsčiomis po Varėną maršrutu Varėnos geležinkelio stotis–atminimo stogastulpis „Čiurlionis“ skvere prie geležinkelio stoties–Varėnos legendų parkas. Po ekskursijos Varėnos kultūros centro kino ir parodų salėje bus atidaryta unikali tekstilės darbų paroda M. K. Čiurlionio kūrybos motyvais.

Vakare Senosios Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje Senosios Varėnos parapijos klebonas Pranciškus Čivilis aukos šv. Mišias M. K. Čiurlionio garbei. Čia Valstybinis Vilniaus kvartetas, kolektyvas „Laiko legenda. Trio LT“ bei vargonininkė Renata Marcinkutė dovanos koncertą. Po to M. K. Čiurlionio gimtinėje bus lankomos jo atminties vietos.

Finalinis šių renginių akordas – skulptūrų grupės „M. K. Čiurlionio kelias“ pradžios Senojoje Varėnoje pristatymas. Dalyvaus etnografinis ansamblis iš Marcinkonių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją