Kaip BNS sakė kultūros viceministrė Gintautė Žemaitytė, svarstoma, jog rodyti operą-performansą „Saulė ir jūra (Marina)“ iki Venecijos šiuolaikinio meno bienalės pabaigos gali neleisti oro sąlygos, taip pat atlikėjų planai.

„Šią savaitę kalbėjau su Lietuvos paviljono komisare Rasa Antanavičiūte, ji sakė, kad tiek, kiek suaukojo žmonės ir kiek skyrė savivaldybė jiems užtenka pirminiam planui, koks buvo – rodyti operą iki spalio 24-osios, nes vėliau taps per šalta“, – sakė G. Žemaitytė.

Vilniaus savivaldybė „Auksinio liūto“ apdovanojimą pelniusio kūrinio menininkėms – režisierei Rugilei Barzdžiukaitei, rašytojai Vaivai Grainytei ir kompozitorei Linai Lapelytei – šią savaitę skyrė 50 tūkst. eurų bei pažadėjo erdvę ekspozicijai.

Tuo metu per sutelktinio finansavimo platformą kūrinys surinko dar apie 40 tūkst. Jungtinių Valstijų dolerių (beveik 36 tūkst. eurų).

Anot G. Žemaitytės, menininkės pačios spręs, ar gavus Kultūros ministerijos paramą pratęsti operos seansus dar bent mėnesiui, tačiau svarstoma kita alternatyva – rodyti kūrinį ne vien tik šeštadieniais, kaip suplanuota, tačiau dukart per savaitę.

„Susitarėme taip, kad jos paskaičiuos, kad stendą geriau išlaikyti ne iki lapkričio, kai būna mažai žmonių, bet geriau pagal galimybes rodyti du kartus per savaitę tikrąjį performansą, o galbūt ir daugiau kartų sezono įkarščio metu. Mes su Kultūros taryba turėtumėme tuos pinigus numatyti“, – sakė viceministrė.

Kūriniui Lietuvos kultūros taryba iki šiol skyrė 214 tūkst. eurų, įskaitant pirmąjį projektinį pastatymą 2017-aisiais, per teatro festivalį „Sirenos“.

G. Žemaitytė sako nusiuntusi menininkių prodiuseriams pageidavimą, jog Lietuva galėtų kokia nors forma įsigyti kūrinio autorines teises, kad jis būtų toliau rodomas ir Lietuvoje.

Kūriniu „Saulė ir jūra (Marina)“ menininkės nagrinėja klimato kaitos, kūniškumo, ekologijos ir vartotojiškumo temas. Žiūrovai turi galimybę stebėti smėlio paplūdimyje gulinčius ir aštuonias valandas dainuojančius atlikėjus. Paviljonas įrengtas istoriniame Venecijos arsenale, kur anksčiau veikė laivų statykla.

Iš viso operoje dalyvauja daugiau kaip 20 menininkų, anksčiau planuota, kad ji bus atliekama kiekvieną šeštadienį iki pat spalio.

Venecijos bienalė rengiama kas dvejus metus, ji laikoma prestižiškiausia šiuolaikinio meno paroda pasaulyje. Lietuva joje dalyvauja 11-ąjį kartą – šalies paviljonas pripažintas geriausiu iš 90 dalyvių.