„Asociacijos vizija – pagyvinti demokratiją stiprinant ryšius tarp politinės sistemos ir piliečių bei sukurti erdves dialogui ir pilietiniam dalyvavimui, – pranešime žiniasklaidai sako „We Do Democracy“ partnerė ir Tarptautinės demokratijos festivalių asociacijos vadovė Zakia Elvang. – Jaučiame didžiulį susidomėjimą iš kitų šalių, kurios norėtų organizuoti savus demokratijos festivalius. Tai leidžia mums tikėti, kad pasitikėjimo tarp piliečių ir politinės sistemos trūkumas sukuria poreikį dialogui, peržengiantį valstybines sienas.“

Demokratijos festivalių ištakos siekia 1968-ųjų liepą, kai atostogaujantis tuometinis Švedijos švietimo ministras Olof Palme „Almedalen“ parke Švedijos mieste Visbyje pasakė kalbą miestiečiams. Nuo tos vasaros kasmet organizuojamas diskusijų renginys tapo „Almedalen savaite“. Šiuo metu Šiaurės ir Baltijos šalyse bei Europoje vyksta 9 demokratijos festivaliai, tarp kurių ir lietuviškasis „Būtent!“. Skaičiuojama, kad devyniuose demokratijos festivaliuose, kurių bendra trukmė siektų 36 dienas, pernai įvyko beveik 9000 renginių. Iš viso praėjusiais metais demokratijos festivaliai pritraukė daugiau nei pusę milijono žmonių.

„Diskusijų festivalis „Būtent!“ auga, jaučiame stiprų partnerių ir visuomenės palaikymą, noriai mokomės iš mūsų pirmtakų, kurie yra sukaupę gilias festivalių organizavimo tradicijas, – sako vienas renginio iniciatorių Antanas Bubnelis. – Galimybė semtis patirties iš bendraminčių svetur yra neįkainojama, atrandame lietuviams įdomių bei aktualių demokratijos raiškos būdų, drauge suprantame ir būtinybę dalintis mūsų sukaupta patirtimi su kitomis šalimis, dar tik pradedančiomis kurti savus demokratijos festivalius.“

Lietuvoje trečią kartą organizuojama diskusijų festivalis „Būtent!“ vyks rugsėjo 6 – 7 dienomis Birštone. Jo lankytojų lauks daugiau nei 70 valandų turiningų diskusijų ir renginių, daugybė įdomių susitikimų, betarpiškų pokalbių, o šeimoms ir patiems mažiausiems dalyviams bus rengiama speciali programa. Siekiama, kad festivalio lankytojai galėtų ne tik klausytis, įsitraukti į diskusijas, bet ir patogiai, gerai bei prasmingai praleisti laiką.

Diskusijų festivaliai šiuo metu vyksta Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Danijoje, Švedijoje, Norvegijoje, Suomijoje, Islandijoje ir Belgijoje. Šiuo metu demokratijos festivalius svarsto organizuoti ir Turkija, Ukraina, Etiopija, taip pat JAV. Planuojama naujus festivalius taip pat kviesti prisijungti prie įsteigtos Asociacijos.

Asociaciją įkūrę festivaliai:

1. Diskusijų festivalis „Būtent!“, Lietuva
2. Sarunu festivāls LAMPA, Latvia
3. Almedalsveckan, Švedija
4. Foreningen Folkemødet, Danija
5. Arendalsuka, Norvegija
6. Arvamusfestival, Estija
7. SuomiAreena, Suomija
8. LYSA, Akureyrarbær, Islandija
9. Jubel European Democracy Festival, Belgija

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)