„Festivalis „Kaunas Jazz“ kasmet auga ir kartu su juo auga džiazo mylėtojų publika visoje Lietuvoje. Todėl nenuostabu, kad geografinės festivalio ribos plečiasi – šį kartą netgi į šiaurės Lietuvą – Joniškį. Džiazas praturtina ir vienija, kodėl tuo nepasidalinus su kitais Lietuvos miestais?“, – klausia „Kaunas Jazz“ sumanytojas Jonas Jučas.

Koncertai nuo Birštono iki Joniškio

Džiazo gerbėjų dėmesio turėtų sulaukti Birštone, Palangoje ir Panevėžyje grosiantys izraeliečiai „Ground Heights“, kurie balandžio 12 d. ir pradės 29-ąjį „Kaunas Jazz“ festivalį. Prieš kelerius metus susibūrusi grupė su Izraelyje gimusia, iš Etiopijos kilusia dainininke Hewana Meshesha, scenoje kuria muzikinių spalvų, emocijų ir įspūdžių kupiną atmosferą.

Grupė koncertuoja nuo sausakimšų muzikos klubų iki solidžių koncertų salių ir visur randa sau vietą, tiesdama tiltus tarp Rytų ir Vakarų, išdykusios jaunimo muzikos ir ilgamečių džiazo tradicijų, rašoma pranešime spaudai.

Džiazo skambesys skambės ir Joniškio mieste, kuris „Kaunas Jazz“ programoje atsidūrė pirmą kartą, vieta taip pat pasirinkta išskirtinė – Joniškio Raudonoji sinagoga. „Kaunas Jazz“ debiutas Joniškyje patikėtas vienam žymiausių Lietuvos džiazo saksofonininkų Kęstučiui Vaiginiui ir ilgamečiam jo scenos bičiuliui žymiam argentiniečių gitaristui, JAV gyvenančiam Hernanui Romerui.

Saksafoninkui K. Vaiginiui ir jo scenos partneriui H. Romerui balandžio 25–28 dienomis „Kaunas Jazz“ komanda patikėjo išskirtinę misiją – skleisti džiazo kalbą net keturiuose Lietuvos miestuose. Žinomo Lietuvos saksofonininko Kęstučio Vaiginio ir iš Argentinos kilusio gitaros virtuozo Hernano Romero duetas savo programą atliks Raudondvario dvaro Menų inkubatoriuje, Joniškio Raudonojoje (Žieminėje) sinagogoje, Vilniuje ir Jurbarke.

„Smagu, kad koncertuosime tokiose skirtingose erdvėse ir kai kuriuose miestuose, kur nėra tekę to daryti. Tai patvirtina faktą, kad „Kaunas Jazz“ bendruomenė ir jos akiratis plečiasi. Gal kauniečiai nevažiuos į Joniškį, bet Joniškio žmonės, kurie galbūt nevažiuotų į Kauną, ateis pasiklausyti džiazo. Taip savo muzika auginame išskirtinės muzikos mylėtojus“, – kalbėjo K. Vaiginis.

Saksofono virtuozas K. Vaiginis teigia, kad jo ir temperamentingojo argentiniečio H. Romero draugystė tęsiasi daugiau nei 15 metų ir tai yra jo ilgaamžiškiausias muzikinis projektas, kuris gyvuoja iki šiol.

„Per tiek metų turėjome daugybę turų ne tik Lietuvoje, bet ir JAV, Panamoje, Meksikoje, išmaišėme Europą, rengėme turus Baltijos šalys. Esame drauge išleidę ne vieną kompaktą, todėl puikiai papildome vienas kitą scenoje. Hernano pietietiškas temperamentas ir mūsų skirtingos stilistikos bei jų sąmyšis duoda savo muzikinių vaisių. Todėl publika tikrai gali tikėtis gero muzikinio sprogstančio užtaiso su daug energijos“, – apie savo ir partnerio pasirodymą 29-ajame „Kaunas Jazz“ festivalyje kalbėjo K. Vaiginis.

Hernanas Lietuvos publiką savo virtuoziška grojimo technika ir karštomis pietietiškomis natomis papirko dar prieš gerą dešimtmetį. Nuo flamenko iki džiazo ir ritmenbliuzo – tokia plati muzikos paletė atsiskleidžia ne tik soliniuose Hernano įrašuose ir projektuose, bet ir su kitais atlikėjais, tarp jų ir su populiariąja Alicia Keys. Tuo tarpu Kęstutį Vaiginį džiazo klausytojus jau keliolika metų publiką žavi ir originalia kūryba, ir ambicingais tarptautiniais projektais – nuo Lietuvos iki JAV, Kinijos, Malaizijos, Azerbaidžano, Pietų Afrikos.

Startas tarptautinėje arenoje – festivalyje „Kaunas Jazz“

Koncertiniai turai ir tarptautinio lygio muzikiniai projektai su pasaulinio lygio atlikėjais visame pasaulyje K. Vaiginiui prieš 15 metų atrodė tikra svajonė, kuri buvo auginama būtent festivalyje „Kaunas Jazz“.

„Mano muzikinei karjerai „Kaunas Jazz“ festivalis yra labai reikšmingas. Aš jį labai myliu. Būtent jame ir buvo vieni pirmųjų mano žingsnių tarptautinės arenos link. Dar studijų laikais pirmą kartą „Kaunas Jazz“ scenoje pasirodžiau su Lietuvos džiazo žvaigždės, saksofonisto Vytauto Labučio projektu. Po šio pasirodymo Jonas Jučas pasiūlė pagroti su tokiomis garsenybėmis kaip Barbara Dennerlein ir Danielis Messina. Man tai labai daug reiškė.

Taip pat daugybę metų studijų laikais vykdavau groti daugybę į „Kaunas Jazz“ „jam session“ su pasaulinio lygio žvaigždėmis, kurie atvykdavo į festivalį ir vakarais legendiniame klube „Combo“ kurdavo neįtikėtinas džiazo improvizacijas. „Kaunas Jazz“ buvo puiki terpė, kur augau, klausiau daug gerų koncertų tų atlikėjų, kurie mano gyvenime buvo idealai“, – prisiminimais dalijosi K. Vaiginis.

Visą festivalio, kuris šįmet vyksta su šūkiu „Be happy! Be Jazzy!”, programą jau galima rasti interneto svetainėje www.kaunasjazz.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją