„Tikrai išskirtinė diena, nes šiemet po 24 metų pirmą kartą sutapo tikrojo astrologinio ir kino pavasario pradžia. Atrodo, pagavome gamtos ritmą ir dėl to tikrai neatsitiktinai kviečiame visus stabtelti ir ateiti į kiną“, – sakė „Kino pavasario“ direktorė Vida Ramaškienė, tikėdamasi, kad kinas žmones įkvėps diskusijoms su savo artimaisiais.

„Prieš ketvirtį amžiaus buvo sunku įsivaizduoti, kad kiekvieną pavasarį į Lietuvą atkeliaus viso pasaulio naujienos, taip pat lietuviško kino naujienos. Po ketvirčio amžiaus sunku įsivaizduoti Lietuvą be šio įvykio“, – kalbėjo Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas, džiaugdamasis, kad šis festivalis taip pat tapo diskusijų forumu aktualiausiomis temomis.

Šiemet festivalį pradėjo rusų režisieriaus Kirilo Serebrenikovo filmas „Vasara“ apie roko muzikantą Viktorą Cojų ir grupę „Kino“. Anot festivalio rengėjų, taip bus išreikštas palaikymas iki šiol namų arešto sąlygomis kalinčiam filmo režisieriui K. Serebrenikovui. Prieš prasidedant filmui, organizatoriai paprašė visų svečių trumpam įjungti šviesas savo telefonuose, kad jie galėtų nuotraukoje įamžinti švieselių jūrą ir taip perduoti jam palaikumą.

Šiemet „Kino pavasario“ programą sudaro 170 filmų – 113 ilgametražių ir 57 trumpametražiai. Pagrindinėje konkursinėje festivalio programoje – Europos debiutų konkurse – konkuruos 13 režisierių ilgametražių filmų. Tarp jų ir du lietuvių – Marijos Kavtaradzės geriausiu Baltijos šalių filmu Taline išrinkta drama „Išgyventi vasarą“ ir Aistės Žegulytės dokumentinė juosta „Animus Animalis (Apie žmones, žvėris ir daiktus)“.

Šių metų festivalyje viešės Rusijos kino meistras Vitalijus Manskis, Lenkijos kino legenda Krzysztofas Zanussis, „Auksinio lokio“ savininkė rumunė Adina Pintilie, britų fotografas Richardas Billinghamas, su kino formomis eksperimentuojantis menininkas Jeremy Shaw ir kiti. Filmai bus rodomi nuo kovo 21-osios iki balandžio 4-osios Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje, Marijampolėje, Mažeikiuose, Jonavoje, Utenoje, Telšiuose, Tauragėje, Visagine, Gargžduose, Druskininkuose, Anykščiuose, Varėnoje, Šakiuose ir Birštone.

Festivalio apdovanojimų ceremonija ir uždarymas vyks balandžio 5 dieną.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)