Kovo 11-ąją Lietuvoje startuoja kūrybos namų „FEEL REEL“ projektas „Posmai“, kuriuo siekiama įprasminti Lietuvos atmintį kinematografiškose eilėse, skatinti domėtis šalies rašytojų kūryba.

„Trumpuose video klipuose žinoma bei dar negirdėta lietuviška poezija suskambės aktorių lūpose. „Posmuose“ eilės visada bus parenkamos pagal skaitovo valią – tos, kurios pastarąjį sujaudino, įkvėpė tolimesniems darbams, o tekstai filmuojami lyg jautrus pokalbis su savimi realiose gyvenimo situacijose“, – pranešime žiniasklaidai cituojama režisierė Laura Kazbaraitė.

„Projekto idėja kilo kartu su aktore Raminta Verseckaite besidalinant mintimis apie tai, jog sujungus kino ir poezijos žanrus būtų galima naujai priminti bei populiarinti lietuviškus eilėraščius, padaryti juos lengvai prieinamus jaunajai kartai, meno rūšių samplaikoje atrasti naujų reikšmių“.

Režisierei pritarė ir „Posmų“ prodiuseriai Alvydas Kaškonas bei Benita Paplauskaitė: „Simboliška ir kartu prasminga būtent kovo 11-ąją, Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną, atkreipti dėmesį į nacionalinę kūrybą. Džiaugiamės, jog ši mintis sudomino ir Lietuvos Nepriklausomybės akto signatarę Nijolė Oželytė, kuri sutiko pasidalinti savo mėgstamiausiomis eilėmis“.

Vos išgirdusi apie šią iniciatyvą signatarė žinojo, kokį kūrinį norėtų skaityti: „Vaikystėje visą laiką galvojau, kad poezija – tai „išsidirbinėjimas“. Eiles pradėjau prisijaukinti pamažu. Pirmą kartą pati rašyti posmus ėmiau įsimylėjusi, bet skaityti lietuvišką poeziją vengiau“, – prisiminė N. Oželytė.

„Tačiau, kai mokykloje pradėjo tvarkyti biblioteką ir atidėjo visą krūvą nebereikalingų knygų, namo pasiėmiau Justino Marcinkevičiaus „Kraujas ir pelenai“. Ir tada aš supratau, kad keliuose surimuotuose žodžiuose prasmės yra daugiau nei prozoje“.

Projektui signatarė pasirinko ištrauką iš Justino Marcinkevičiaus poemos „Mindaugas“.

„Nuo vaikystės mane šiurpino tai, kad apie svarbiausią dalyką, gyvenimo beprasmybę arba prasmę, niekas aplink nekalba“, – prisiminimais dalijosi N. Oželytė. „Ir staiga spektaklyje „Mindaugas“ aš išgirdau šiuos žodžius. Tai buvo mano gyvenimo tema, mano skausmas. Šios eilės davė man suvokimą, kad darydamas, siekdamas ar svajodamas žmogus visuomet turi žinoti kam viso to reikia“, – šypsojosi signatarė. „Pasirinktame tekste yra viskas, ko ieškojau ir ieškosiu visą gyvenimą“.

Trumpajame cikle taip pat bus galima išvysti aktorius Vaidotą Martinaitį, Valdą Bičkutę, Ramintą Verseckaitę, poetą Mindaugą Valiuką, kurie skaitys Henriko Radausko, Kornelijaus Platelio, Justino Marcinkevičiaus bei Liutauro Degėsio eiles.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)