Lietuvos literatūros tyrinėtoja, humanitarinių mokslų daktarė Aušra Jurgutienė, aptardama šią K. Platelio knygą pastebėjo, kad daug sufleruoja pats jos pavadinimas.

„Pavadinimas labai metaforiškai išsamiai nusako visą knygą: įtrūkusios mėnesienos, viena vertus, primena aukštosios poezijos tradiciją, veda mus į pakankamai rimtas egzistencines problemas, kurios poezijai yra būdingos. Aš čia turiu tą knygą ir jūs matote juodai baltą (viršelį - red pastaba), pati grafika yra egzistencinio rimtumo, bet visas šarmas ir pavadinimo, ir knygos čia yra tas, kad mėnesienos yra įtrūkusios: yra įtrūkęs santykis su poetine tradicija, kuri turėjo pretenzijų, iliuzijų poetiniu žodžiu perskrosti gyvenimą kaip ežero gelmes. Pats autorius mums duoda raktą, kodą savo knygai viršelyje paaiškindamas tuos įtrūkius, kad net ir poezijos žodis gali kurti tik tam tikrus regėjimus, mes galime tik labai kukliai, labai santūriai priartėti prie žmogaus gyvenimo paslapčių. Šitas pasikeitęs, įtrūkęs santykis su tradicija atneša į poeto poeziją ganėtinai daug tokios šypsenos, švelnios ironijos, labai atnaujina pačią poeziją. Pati kalba labai pasikeitusi: daug naujos leksikos, naujų reiškinių šioje poezijoje. Viena vertus, ateina motyvai iš antikinės literatūros, bet ateina ir visiškai šiuolaikiniai motyvai ir žodžiai iš šiuolaikinės dabarties, ir jie čia susitinka“, – komentavo ji.

Rašytojas Saulius Vasiliauskas pasidalino savo pastebėjimais, kodėl jam, jaunam žmogui, įdomu skaityti K. Platelio kūrybą. „Šiandieninės poezijos ir praeitų metų poezijos fone, kur daug išpažintinės poezijos, egocentrinės poetikos, tas mitinis kitoniškas pasaulėvaizdis, kurį randame šitame K. Platelio rinkinyje, yra ypatingas, skamba unikaliai. Ta distancija, kuri jau atsiradusi tarp autobiografinių detalių kažkokių, ji šitame kontekste atsiranda kaip labai reikalingas balsas“, – kalbėjo jis.

Anksčiau buvo skelbtas visas išrinktas kūrybiškiausių knygų dvyliktukas (abėcėlės tvarka), kuris, kaip sako jo sudarytojai, gali būti puikiu kelrodžiu renkantis knygas:

1. Marius Burokas, Švaraus buvimo: eilėraščiai. Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2018.
2. Laura Sintija Černiauskaitė, Šulinys: mažasis romanas. Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2018.
3. Giedrė Kazlauskaitė, Gintaro kambarys: eilėraščiai, Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2018.
4. Vytautas Martinkus, Tavo bažnyčios rūsys: romanas. Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2018.
5. Marius Povilas Elijas Martynenko, Be penkių pasaulio pradžia: tekstai malonumui sužadinti. Tyto alba, 2018.
6. Liudas Mažylis, 99 šimtosios, veiksmo trileris. Alma littera, 2018.
7. Mindaugas Nastaravičius, Bendratis: vieno eilėraščio istorija. Tyto alba, 2018.
8. Kęstutis Navakas, Privatus gyvulėlių gyvenimas: romanas. Tyto alba, 2018.
9. Valdas Papievis, Brydė: romanas. Odilė, 2018.
10. Sigitas Parulskis, Amžinybė manęs nejaudina. Alma littera, 2018.
11. Kornelijus Platelis, Įtrūkusios mėnesienos: eilėraščiai. Odilė, 2018.
12. Giedra Radvilavičiūtė, Tekstų persekiojimas: esė apie rašytojus ir žmones. Apostrofa, 2018.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)